Zi: 9 noiembrie 2009

Probleme de metodologie în formarea jucătorilor de şah (21)

Pentru a afla cum vă puteti procura METODOLOGIA ANTRENAMENTULUI SAHIST si a vedea tabla sa de materii, daţi click aici

Aici puteţi revedea capitolele anterioare din

Probleme de metodologie în formarea jucătorilor de şah de Volodia Vaisman, antrenor şi maestru internaţional

La cererea noastră, cunoscutul antrenor franco-român a acceptat să ne dezvăluie câteva din «secretele» formării jucătorilor de şah, desprinse din lucrarea sa fundamentală «Metodologia antrenamentului şahist», pe care am avut deja plăcerea s-o prezentăm pe site-ul nostru. Experienţa lui ca antrenor şi jucător ne-ar putea ajuta să inţelegem mult mai bine anumite concepte şi fenomene din lumea şahului, subiecte extrem de delicate şi de negăsit în vreo altă carte de specialitate.

Profunzimea analizelor făcute de el in domeniul antrenoratului, se regăseşte şi în aceste articole bine fundamentate, finisate cu minuţiozitate şi talent literar.

In ceea ce ne priveşte, suntem convinşi că impărtăşirea din experienţa şi ştiinţa de o viaţă a maestrului antrenor este un lucru îmbucurător şi sperăm că fiecare din voi va găsi o bună parte din răspunsuri la întrebările pe care vi le puneţi. Căci formarea şi perfecţionarea tinerilor generaţii de jucători şi jucătoare este o treabă lungă şi anevoioasă, care nu poate fi realizată decât de câtre animatori şi antrenori talentaţi şi bine pregătiţi, dotaţi de concepţii metodologice sănătoase şi temeinice. Serialul va continua câteva luni bune, cel puţin o dată pe săptămână . Cred că acest lucru trebuie să ne bucure, mai ales că mulţi dintre cititorii şahisti au pus intrebări şi probleme de această natură pe blog. Aşteptăm deci părerile voastre pentru a putea continua această inedită experienţă.

Studiul jocului de mijloc

Citeste Articolul
  • 10
  • 599
  • 1

Korchnoi invitat de onoare la London Chess Classic

Organizatorii London Chess Classic, ultimul mare turneu al anului 2009, au anuntat cu bucurie ca Victor Korchnoi, unul dintre cei mai mari sahisti din toate timpurile, a acceptat sa fie invitat de onoare la editia din acest an a turneului.

Victor Korchnoi nu va uita niciodata cele doua meciuri pentru titlul mondial  impotriva lui Karpov

Korchnoi inca mai mai joaca sah de nivel inalt la 78 de ani, si a jucat recent la masa 1 pentru elvetia la Campionatul European pe echipe.

Longevitatea lui Korchnoi la nivel inalt, 50 de ani, este fara precedent. Spectatorii ce vor urmari de la fata locului turneul de la Londra il vor putea auzi pe Korchnoi comentand partidele, si-l vor putea intalni in cadrul unui simultan.

Asadar, iata-l pe Korchnoi in actiune, jucand in continuare un sah de calitate:

Korchnoi,V (2566) – Dizdarevic,E (2483) [A32]

17th TCh-Eur Novi Sad SRB (5), 26.10.2009

Citeste Articolul
  • 7
  • 639
  • 0

Memorialul Tal – partidele decise din runda 3

Dupa un numar mare de partide oficiale jucate in ultima luna, revin la munca de pe blog, si constat ca Memorialul Tal a inceput de doua zile.  ‘Noroc’ ca partidele din primele doua runde au fost toate remize.

Intrucat Magnus Carlsen acuza se pare o raceala care i-a afectat evolutia (numai remize pana acum), Anand, Kramnik si Aronian au profitat, trecand in frunte. In special Kramnik, care conduce dupa 4 runde cu 2 victorii si 2 remize.

Iata in cele ce urmeaza cele 3 partide decise din runda 3, urmand ca mai tarziu sa revin cu singura partida decisa din runda 4:

Anand,V (2788) – Svidler,P (2754) [D85]


Tal Memorial Moscow RUS (3), 07.11.2009

Citeste Articolul
  • 16
  • 649
  • 0

Probleme de logica la inceput de saptamana (30)



Cred ca la inceput de saptamana cand nici iarba nu creste, un imbold primit din partea unor probleme de logica ar fi binevenit pentru “demarajul” mintal necesar unei noi saptamani. Sper sa fiti mai inspirati decat sunt eu lunea.

Problema 1

Alain, Charles si Edouard, trei luptatori din Rezistenta franceza vroiau sa darame un pod care era folosit de fortele de ocupatie pentru aprovizionarea armatei. Dupa ce fiecare si-a plantat explozibilul (in trei locatii diferite) si au incercat sa detoneze incarcaturile, au constatat ca

Citeste Articolul
  • 22
  • 654
  • 0

Capcane in deschidere (141): Bogoljubov invinge rapid intr-o varianta mai putin uzitata a Apararii Franceze!



Am deschis o noua serie de articole dedicata “capcanelor” si/sau greselilor care pot avea repercusiuni imediate la inceputul partidei. Ne-am gandit ca un astfel de subiect ar fi interesant pentru toti cei care vor sa evite pierderea meciurilor chiar la startul lor.

Credem ca e mai bine ca acestea sa va fie prezentate ca diagrame in momentele “cheie” ale combinatiilor, dupa cateva zile urmand ca postul sa fie actualizat cu continuarea din partida, si cu eventualele comentarii aferente (asta daca nu cumva da cineva solutia inainte, cum s-a intamplat cam de fiecare data pana acum).

Efim Bogoljubov NN

1952  ·  French Defense: Alekhine-Chatard Attack. Spielmann Variation (C13)

Citeste Articolul
  • 9
  • 541
  • 2