Toti oamenii regelui Anand (1)

In spatele regilor din lumea sahului este o intreaga echipa de cavaleri- sau ‘secundanti’, asa cum sunt ei numiti- facand munca cea grea.

Life_Sport1

Dupa ce si-a aparat titlul mondial in 2008, Anand ciocneste un pahar cu echipa sa de secundanti

Ca si cum Viswanathan Anand nu ar fi fost preocupat cu totul cu pregatirea meciului in care-si va apara titlul de Campion Mondial impotriva marelui maestru bulgar Veselin Topalov anul viitor, o alta miscare din lumea sahului i-a dat probabil mai mult de gandit.

Luna trecuta au aparut dezvaluiri despre faptul ca Garry Kasparov a inceput sa lucreze cu Magnus Carlsen, geniul de 18 ani norvegian. Pentru lumea sahului este o colaborare care intriga, dar valoarea parteneriatului in sah este mai mare probabil decat in oricare alt sport.

General vorbind, sunt doua tipuri de parteneriat in sah. Este relatia de tip antrenor-elev; mai este, de asemenea, echipa de sprijin- numita ‘secundanti’- care efectueaza majoritatea muncii de pregatire pentru un jucator de top. Relatia Carlsen-Kasparov se situeaza undeva intre cele doua.

Secundantii reprezinta un parteneriat-cheie. Ei sunt o ramasita din era duelurilor, cand doi ‘gentlemeni’ isi reglau diferentele cu pistoale sau sabii. Fiecare avea un secundant care-l ajuta sa incarce armele, sa inspecteze locul unde urma sa aiba loc duelul- si sa se asigure ca duelul se va disputa in mod corect.

In sah, secundantii au un rol similar, ajutand jucatorii de top in meciuri cheie. Ei se uita peste partide, se comporta ca niste sparring-partners si evalueaza plusurile si minusurile adversarului. Secundantii sunt adesea mari maestrii puternici. In afara unui onorariu, ei primesc in mod tipic un procentaj din fondul de premiere. In plus secundantii castiga si experienta prin faptul ca lucreaza cu jucatori de top. Pentru jucatorii insisi, o echipa buna de secundanti poate fi diferenta dintre a termina primul sau al 2-lea.

DESCHIDERI NOI

Sahul se imparte in 3 faze: deschiderea, jocul de mijloc si finalul. Ultimele doua faze se bazeaza pe principii de mult stabilite, care au ramas in esenta neschimbate. La cel mai inalt nivel, principalul camp de batalie il reprezinta deschiderile. In timp ce gambiturile simple sunt vechi de secole, milioane de variante sunt posibile. “Noutatile’, aceste subtile schimbari in aceste variante, adesea decid o partida.

Primul mare test al lui Anand in calitate de Campion Mondial a fost cand si-a aparat coroana impotriva rusului Vladimiri Kramnik anul trecut in Bonn, Germania. Multi observatori au evaluat ca pregatirea lui Kramnik, care l-a detronat pe Kasparov in 2000, a fost mai buna ca niciodata. Surprinzator, Anand a castigat comfortabil, in mare parte datorita unor noutati in deschideri.

Unele din aceste mutari au fost gasite in urma muncii celor 4 secunzi ai lui Anand, care erau cotati ca fiind mai slabi la sah -pe hartie- ca secunzii lui Kramnik. ‘Echipa Asilor’  cum se autointituleaza ei,  a fost un amestec eclectic de nationalitati: un danez (Peter Heine Nielsen), un polonez (Radoslav Wojiaszek), un uzbek (Rustam Kasmdzhanov) si un indian (Surya Shekhar Ganguly).  Cand i-a ales Anand nu s-a orientat doar in privinta abilitatilor lor sahiste. “Este important faptul ca ei sunt niste tipi simpatici si ca se inteleg bine intre ei si ca se distreaza in timp ce lucreaza”, spune Anand. “Muncim multe ore. Asa ca ecuatiile personale sunt importante. Dupa ele vine si sahul.”

Din 1990, intrucat computerele au devenit din ce in ce mai puternice, a devenit important ca secunzii sa fie buni si la IT. In ziua de azi, puternicele programe de sah- software-uri ce calculeaza milioane de mutari pe secunda si bazele de date ce contin aproape toate partidele jucate la nivel de maestru in ultimii 300 de ani- sunt obligatorii pentru orice jucator serios.

Frederic Friedel, fondatorul Chessbase, cea mai mare companie de software de sah din lume, isi aminteste o vizita in camera de analize a lui Anand in Bonn. “Erau o duzina de computere de tot felul, si nici o carte la vedere, ” spune el. “L-am intrebat pe Vishy, ‘nu ti-e dor de zilele de altadata, cand stateai cu cateva carti si o tabla?’ El imi spune ‘ Nu, nu, eu am nostalgie inversa. Ma tot gandesc ce-ar fi fost daca as fi avut toate acestea cand am inceput!”.

frederic_friedel

Frederic Friedel, fondatorul Chessbase

Odata cu aparitia computerelor, numarul secunzilor necesari a scazut, dar nevoia pentru oameni care sa ofere scanteia creativa a ramas. Spune Anand: “Intr-un fel, pregatirea era mai simpla, si cu o noutate puteai castiga un turneu. Acuma s-ar putea sa nici nu catigi partida cu o noutate.”

Este treaba secunzilor sa distileze avantaje infime din oceane de teorie existenta. De asemenea, inaintea unui meci, jucatorul si secunzii sai vor trece probabil prin toate partidele jucate de catre adversar, incepand cu cele din copilarie, in cautarea unor slabiciuni poteniale sau defecte atenuate. Inainte de intalnirea de la Bonn, Anand a spus ziarului Der Spiegel ca il ‘studiaza pe Kramnik aproape 10 ore pe zi”. Vorbind despre jocurile psihologice care preced un meci, Anand spune: “Trebuie sa-mi amintesc ca si el incearca sa-si inchipuie ce anume gandesc eu despre el.”

VA URMA

(SURSA business.outlookindia.com “All the King’s Men”)

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.