Dublul duel Karpov-Anand din Corsica prefatat de un interviu cu Karpov

Interviu de Jean-Paul Cappuri

 nm-photo-270796
Foto: Gerard Baldocchi
Anatoly Karpov, monstru sacru al sahului: cea mai mare parte dintre partidele lui împotriva lui Fischer, Kasparov şi Korchnoi apartin de legenda acestei discipline.

Numele lui va ramane pentru totdeauna asociat cu epoca in care şahul, dincolo de jocurile politice ale unor partide, a putut beneficia de o acoperire mass-media unica.

Când Anatoly Karpov s-a confruntat cu Bobby Fischer, la masa s-a aflat si “războiul rece”.

Apoi, cand acelaşi Karpov l-a infruntat pe dizidentul sovietic Viktor Korchnoi, şi ulterior pe Garry Kasparov, opozant al regimului, a avut dificilul privilegiu sa apere splendoarea “Partidului”.

Pe parcursul a aproape trei decenii, Anatoly Karpov a fost unul dintre oamenii din şah care si-au câştigat un loc în centrul atenţiei proiectoarelor actualitatii internaţionale. Un monstru sacru pentru care posteritatea este astfel dobândită, amprenta sa in această disciplină  apare ca inalterabila de-a lungul timpului.

Invitat, si în acest an, sa consolideze cu prestigioasa sa prezenţa Circuitul Corsican, Anatoly Karpov, cu curtoazia care-l caracterizeaza, a acordat acestui interviu timpul necesar. Dovada că poti fi un idol fără sa te consideri un fel de zeitate.
Este prima dvs. vizită în Corsica dupa treisprezece ani, şi deja a cincea oara că Liga Corsicana a putut sa va aiba printre oaspetii de onoare. Este suficient să spun că ati asistat la o magnifica dezvoltare a sahului pe această insulă …

Am vazut cum acest turneu a crescut efectiv de-a lungul anilor şi, prin el, şahul din Corsica. Pasiunea pe care am întâlnit-o aici pentru disciplina noastră este cu adevărat extraordinara. Chiar dacă am vazut, datorită tuturor călătoriile pe care mi-a fost dat să le fac, o creştere în multe ţări, fenomenul corsican imi pare, totusi, ca unic in felul sau.

Care este opinia dumneavoastră cu privire la jocul de şah, pe plan mondial?

La nivel de dezvoltare in masă, luminile sunt verzi. Nu exista niciun continent pe care practicarea lui sa nu se afle în faza ascendentă. Din păcate, această stare bună de sănătate nu se regăseste si la nivel profesionist. Elita a avut de suferit din cauza unor acumulări de erori comise de către jucătorii care o compun, dar, încă si mai mult, de către conducatorii Federaţiei Internaţionale.

De exemplu, sa doresti să atribui o coroana de campion mondial în fiecare an mi se pare o aberaţie.

O astfel de incercare necesită o pregătire care trebuie să fie eşalonată pe doi ani.

Fundaţia dvs. contribuie mult la promovarea jocului de sah la nivel mondial…

Acesta este scopul ei. Guvernele din 17 de ţări in care funcţionează şcoli care-mi poarta numele au înţeles virtuţile pedagogice ale sahului, deoarece cele mai multe ne sprijina financiar. Acesta este, evident, cazul Rusiei, care subvenţionează structurile pe care le-am creat în 22 de provincii.

Faceţi o multime de călătorii pentru că aţi acceptat si alte misiuni …

În calitate de ambasador al UNICEF, lucrez, de fapt, la două programe care privesc copiii: prevenirea anumitor boli şi carenţele alimentare.

Şi eu sunt, de asemenea, preşedinte al Fundaţiei Ruse pentru Protecţia Mediului.

Pentru a reveni la cariera dvs. strălucitoare, de care victorie va aduceti aminte cu cea mai multe placere?

De niciuna în special. Am remarcat mai ales că, puse cap la cap, ele mi-au permis să stabilesc o serie de recorduri, cum ar fi cel al victoriilor în turnee internaţionale (166) şi cel al titlurilor mondiale (16).

Iar înfrângerea cea mai amara?

Cea suferită în 1985 în faţa lui Kasparov in niste conditii foarte discutabile. Cu sase luni mai inainte, am condus cu 5-0 şi mai aveam nevoie doar de un punct pentru a fi încoronat campion mondial. Rivalul meu a revenit la 5-3, iar duelul a fost întrerupt după 15 remize, fără sa se desemneze un câştigător şi fără sa mi se restituie avantajul.

Un cuvânt despre Vishy Anand?

Un jucător fantastic, pe care m-am bucurat intotdeauna sa-l infrunt. Prima noastra intâlnire dateaza din 1984. El avea doar 15 ani. De altminteri, în fata lui am castigat ultimul meu titlu mondial în 1998. 

 
Va reamintim că, în cadrul celui de-al 13-lea Circuit Corsican, Anatoly Karpov şi Vishy Anand se vor infrunta sâmbătă la Bastia si luni la Ajaccio. Un dublu duel al campionilor mondiali, despre care vom relata într-o ediţie viitoare.

http://www.corsematin.com/ra/corse/219065/bastia-anatoly-karpov-le-phenomene-corse-est-unique-en-son-genre

ALTE POSTARI RELEVANTE

4 Comentarii

 • junior

  Cand s-a confruntat Karpov cu Fischer ?

  octombrie 29, 2009 - 1:05 pm Raspunde
 • dan_bujor

  Asa suna fraza din articol. Cred ca autorul s-a referit la confruntarea celor doua parti/echipe care i-au reprezentat in “meciul” dinaintea meciului care nu a mai avut loc.

  octombrie 29, 2009 - 1:52 pm Raspunde
 • Matrix

  Un meci Fischer-Karpov ar fii fost extrem de interesant.

  octombrie 29, 2009 - 1:59 pm Raspunde
 • dan_bujor

  Pacat ca acest lucru nu s-a produs. Din momentul retragerii lui Fischer si sahul mondial a intrat pe panta descendenta.

  octombrie 29, 2009 - 2:50 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.