Tatăl l-a învăţat să aşeze piesele, iar mama i-a arătat cum să le mute. Dina, sora lui, i-a fost partener de antrenament, dar maestrul Dobra l-a făcut să simtă pasiunea pentru şah.
Ducu Gavrilescu mutand piesele pe o tabla gigant, sub privirile antrenorului Costica Dobra
De cum l-am cunoscut, Ducu, aşa cum îl alintă toată lumea pe David Gavrilescu, ne-a dat de înţeles că nu vorbim cu un pitic abia înrolat în clasa I, ci cu „băiatul lui tata“. A adăugat imediat că mami nu se supără. Şi a trecut la lucruri serioase, cum ar fi Cupa Craiovei la şah, pe care o câştigase sâmbătă, după multă alergătură cu tura şi nebunul pe tabla de câţiva metri pătraţi, amenajată de curând în Parcul Tineretului.
Nu ştie câte zeci de diplome a strâns, dar îşi aminteşte primul concurs, avut anul trecut de Zilele Craiovei. Ne spune că nu întrecerea l-a impresionat, ci maestrul Costică Dobra, omul care i-a arătat frumuseţea sportului minţii: „Domnu’ mi s-a părut foarte bun!“. De atunci, în fiecare marţi şi vineri după-amiază, indiferent de anotimp, Ducu este adus de părinţi la Casa de Cultură Traian Demetrescu din Craiova, pentru ora de şah.
Marian Gavrilescu, tatăl băiatului, a simţit potenţialul fiului său: „Mi-am propus să îl duc la cât mai multe concursuri, pentru a câştiga experienţă de joc“.
Obţine diplome la toate concursurile de gen
Legitimat la Clubul Sportiv Armata, micul şahist a participat la zeci de concursuri la Craiova sau în alte oraşe din ţară, turnee de câteva zile, cantonamente. Nu a fost competiţie de la care Ducu să nu se întoarcă premiat. Spune că numărul diplomelor, cupelor şi medaliilor nu e important, deşi acesta a trecut de 25, ci prieteniile legate în toate întrecerile la care a participat.
A jucat intr-un simultan dat de marele maestru Cristian Chirilă
Cel mai de temut adversar local, dar şi bun prieten este Cristian Lupu, coleg la Tinerii Maeştri. „Cu Cristi mă lupt tot timpul. L-am bătut de mai multe ori“, spune Ducu. S-a bucurat mult când a jucat intr-un simultan cu Cristian Chirilă, mare maestru, invitat la Craiova în vară. Săptămâna trecută l-a învins pe vicecampionul naţional la categoria opt ani, Radu Fluerariu, în cadrul Festivalului Fair Play, de la Bucureşti.
Pentru părinţi, nu cele câteva zeci de milioane investite în deplasări, cazare, masă, cantonamente au fost importante, ci să îl vadă pe Ducu bucurându-se de fiecare victorie.
Băiatul se antrenează zilnic cu tatăl său sau cu Dina, surioara lui mai mare, şahistă pasionată şi ea. Tot cu Dina se întrece Ducu şi la numărul de diplome şi medalii expuse în livingul de acasă. „În competiţii nu îi fixăm obiective, ci îl sfătuim să joace cât mai bine. Ştie să şi piardă. Nu plânge niciodată când pierde“, spune Nicoleta, mama lui Ducu.
Vacanţă în turnee
Vacanţă de vară nu prea a avut, pentru că turneele s-au ţinut lanţ. A reuşit totuşi să petreacă o săptămână la bunici în comuna Cruşov, judetul Olt. Colegii de clasă îl admiră pentru reuşitele lui. „Doamna îmi dă mozaicuri (n.r. foarte bine) pentru fiecare victorie la şah“, spune Ducu încântat de „înţelegerea“ cu învăţătoarea lui. Şi maestrul Dobra crede că băiatul poate deveni un şahist valoros: „Realizările lui de până acum înseamnă deja performanţă“.
(Scris de Lucia Patru pe www.adevarul.ro)
3 Comentarii
e imposibil sa faci performantza doar pe banii parintiilor …pana acum doar bida a reusit in craiova sa faca asa ceva …dar m as bucura din suflet sa reusesca si ducu…incercarea moarte n are .
octombrie 28, 2009 - 6:28 pmTotul este posibil.Bida, care cu siguranta este copilul cu cele mai bune rezultate la baieti din Craiova in ultimii ani (la fete Ioana-Andreea Cirlig, campioana anul acesta la 12 ani), am inteles ca pana la 10 ani si-a platit totul, cel putin asa sustine tatal sau, clubul la care a fost spune ca nu este chiar asa. Nu stiu care este adevarul, dar stiu ca din moment ce Bida a fost transferat la C.S.U. (in urma cu 3 ani) a primit destule turnee (poate nu atat cat si-a dorit), poate in valoare de 100 mil. lei vechi pe an si chiar si cate o prima, ceea ce este foarte bine. Totusi C.S.U. il sustine numai pe Bida , am inteles ca si jumatatea de norma de antrenor care era s-a desfiintat din lipsa banilor, dar pe Bida tot il sustin, ceea ce este foarte bine. Eu pe Lupu spre exemplu l-am sprijinit financiar de la prima semifinala acum aproape doi ani(cand nu implinise 7 ani), plus cele doua finale, un cantonament si il voi sprijini si acum la Olanesti la ambele turnee. Ducu a fost sprijinit financiar numai pentru unul dintre cantonamentele la care a participat, dar anul viitor va fi sprijinit si el impreuna cu Cristian Lupu de acelasi club privat care incearca la Craiova sa suplineasca si desfiintarea cel putin temporar a sectiei de sah de la C.S.S. L.P.S. Petrache Triscu. Sa progreseze copii care sunt la clubul unde sunt eu antrenor si se vor gasi si resursele necesare.
octombrie 29, 2009 - 9:51 amda…e bine sa fiti optimist domnule maestru dobra si sigur ca veti avea si rezultate…pacat ca dupa ce termina junioratul cei care au fost juniori talentati nu mai prezinta interes pentru nimeni…asa am vazut ca se procedeaza de a lungul a celor peste 20 de ani decand urmaresc fenomenul sahist…eu va doresc multa bafta dar stiti si dvs ca si mine ca fara bani suficienti de multi nimeni nu ajunge mare maestru
octombrie 29, 2009 - 6:22 pmsunt curios pana la ce categorie o sa i puteti duce pe elevii dvs cei mai talentati…mult succes
cu stima