Stii cum sa-ti deranjezi adversarul?

(Traducere si adaptare dupa Billl Wall)

Fostul meu antrenor Bill Lombardy, daca-mi amintesc eu bine, a fost cel care a spus “In sah, victoria nu este tot ce conteaza. Victoria este singurul lucru care conteaza!”. Dupa cum stim cu totii, jucatorii de sah nu suporta sa piarda o partida. Asa incat este destul de important sa stim cum sa castigam cu usurinta fara sa fim nevoiti sa stapanim dificilele reguli si principii necesare pentru a putea juca bine sah. Arta de a-ti deranja adversarul e absolut necesara pentru acei dintre noi care nu au timpul sau rabdarea pentru a ajunge sa joace sah la nivel de maestru. Adica e vorba aici de cei mai multi dintre noi!

Leko-Fischer1

Cea mai usoara si raspandita forma de a-ti deranja oponentul este vorbitul. Sunt cateva metode ce pot fi adoptate pentru a deranja adversarul intr-atat incat sa-l distragi de la efectuarea unei mutari bune. O metoda este sa vorbesti direct cu adversarul, sa-i arati mutarile proaste si sa-i aduci la cunostinta ca pozitia sa e fara speranta. Pana cand se va plange la arbitru, pozitia lui va fi cu adevarat fara speranta. Si, desigur, vei nega ca ai vorbit cu el vreodata. Spune-i arbitrului ca el vorbea de fapt.

Daca, in ciuda eforturilor tale de a vorbi cu adversarul, e totusi pe cale sa faca o mutare buna, atunci striga “piesa atinsa, piesa mutata” exact cand e pe cale sa mute piesa. Normal ca va nega ca a atins vreodata ceva. Va rezulta o cearta care-l va enerva atat de tare incat va uita de planul pe care si-l facuse, sau se va gandi ca mutarea pe care era sa o faca era una proasta si va face una mai slaba in locul ei!

O alta metoda eficienta e sa vorbesti cu spectatorii despre oponent si eventual sa lansezi zvonuri urate despre el (“Are ebola. A votat cu Iliescu“). Chibitii vor incepe in curand sa se holbeze la adversar, vor incepe sa chicoteasca si sa arate inspre el cu degetul. Asta-l va face sa nu se mai simta in largul lui si-l va face sa nu se mai gandeasca la sah. Daca nici asta nu merge, atunci e cazul sa incepi sa discuti despre cat de slab joaca sah, sau sa vorbesti despre igiena personala a adversarului. Asta-l va atrage in discutie cu un argument si va uita cu totul de partida.

chessboxing_paint

O alta metoda comuna este sa vorbesti cu tine insuti. Sa vorbesti cu Dumnezeu sau sa te rogi cu voce tare sunte alte variatii ale acestei metode. Murmura, razi chiar la mutarile lui si adu-ti prietenii sa rada impreuna cu tine; in mod sigur toate astea-l vor distrage de la mutarile puternice pe care le planuise.

Alte metode ca sa-l deranjezi sunt tusitul, stranutatul si suflatul puternic al nasului in timpul jocului. Imprastie germeni pe tabla si adu-i la cunostinta ca s-ar putea sa ai o boala contagioasa. Daca va crede asta, va pleca de la masa des, neputand sa se concentreze la joc. Pune langa tabla de joc servetelele pe care le-ai folosit cand ti-ai suflat nasul.

Daca e genul de jucator care gandeste mult la fiecare mutare, bate un ritm din degete pe marginea tablei. Fii nerabdator. Casca a plicitiseala; priveste des la ceasul de joc si la ceasul de mana. Adversarul va fi indus sa faca mutari pripite, care nu vor mai fi cele mai bune…

Caricatura+musical

Cand schimbi piese, intotdeauna ascunde un pion sau o figura de-ale lui. Daca-I place sa numere piesele care s-au schimbat, o sa creada ca e castigat si o va lasa mai moale! Daca cumva ai vreo piesa in sus, joaca-te cu ea, arunc-o in aer de cateva ori. Fa-l sa stie ca are o piesa in minus si ca nu mai exista nici o speranta pentru el. Cauta o dama de la alta masa si aseaz-o la vedere, indicand ca s-ar putea sa transformi in dama in curand.

Pentru jucatorii cu inclinatii muzicale lalaitul unei mici bucati favorite e o metoda favorita de a nu-ti lasa omul din fata in pace. Jucatorii cu stil agresiv pot merge pana acolo incat sa ‘interpreteze’ un cantec pe de-a intregul, folosindu-se de gesticulatia unui dirijor. Merge si cu un radio, da-i drumul ocazional in momentele critice ale jocului. Daca joci impotriva unui pasionat de sport, da drumul la radio chiar in timpul derularii unui eveniment sportiv important.

Daca fumatul e permis, vino cu tigari sau pipe care scot cat mai mult fum. Fumul odata indreptat inspre adversar, nu numai ca lasa in ceata pozitia de pe tabla, dar se va ineca cu fumul si-i va intra in ochi.

O metoda populara printre mari maestri ca sa-ti enervezi adversarul e sa te holbezi la el direct si in mod deliberat. Fa-l sa stie ca e privit insistent. Desigur, daca incearca sa procedeze la fel cand esti la mutare, vei avea la tine o pereche de ochelari de soare sa ti-i pui peste ochi ca sa nu te deranjeze.

Daca crezi ca ai o pozitie buna, misca-te cu scaunul inainte si inapoi, zambeste victorios, si adu-le tuturor la cunostinta ca ai o pozitie castigata. In felul asta-l vei face sa  se considere invins mult mai rapid, desi nu vede nici o amenintare concreta.

osipov_chess

Cu ajutorul unui prieten, poti sa planuiesti sa faci poze in timpul jocului. Asigura-te ca aparatul va produce un flash luminos cu ocazia fiecarei poze. Chiar inainte ca adversarul sa faca o mutare, prietenul tau va declansa un flash si-l va orbi temporar. Atunci o sa atinga din greseala o alta piesa pe care va trebui sa o muta, si nu numai ca vor exista martori, dar va exista si o poza cu atingerea piesei gresite!

Mai este o singura metoda de a-ti deranja adversarul demna de mentionat. Dintre toate metodele la care poti apela, asta e cea mai tare, cea mai devastatoare pentru adversar. Desi apare foarte rar in practica si de cele mai multe ori accidental, este cea mai deranjanta si mai enervanta metoda ce se poate folosi in sah. Metoda se numeste “efectuarea unei mutari puternice” !

1 Comentariu

  • vasluianuliviu

    tare tare, ma gindsc sa aplic si eu citeva. ca aia ultima nu intotdeauna e la indemina!!!

    octombrie 19, 2009 - 9:00 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.