interviu cu GM John Fedorowicz (1)

GM John Fedorowicz alaturi de autorul si editorul Burt Hochberg (1933 – 2006) a fost introdus in “Hall of fame” in 2009, la un an dupa ce au fost introdusi  rivalii si prietenii sai  GM Nick DeFirmian, GM Larry Christiansen si GM Joe Benjamin.  John a avut o lunga si prestigioasa cariera, castigand numeroase turnee peste tot in lume. A castigat titlul de GM la olimpiada de la Dubai, in 1986, a castigat superturneul de la New York in 1989 si a jucat in 20 de campionate ale Statelor Unite. John este un antrenor si scriitor de succes. Unul din cei mai deosebiti elevi ai sai este IM Marc Arnold, in varsta de 16 ani. John a scris deasemenea “The Complete Benko Gambit”si este coautor alaturi de Nick DeFirmian la “The English Attack”.

Fedorowicz

Cum v-ati simtit cand ati fost introdus in “Hall of fame”? Va asteptati?

Pai, niciodata nu am castigat campionatul Statelor Unite, cu toate ca am jucat in multe editii. Ma gandesc ca jucand in 20 de campionate, castigand campioantul liceelor si la juniori, am avut o sansa.

Am implinit 51 de ani luna trecuta, nu ma simt rau, dar este ciudat ca suntem asa batrani. Imi amintesc ca la Waldorf-Astoria, uitandu-ne la meciul Karpov-Kasparov eu, impreuna cu Nick, ne uitam la analiza facuta de Najdorf si Reshevsky si prietena mea de atunci, Paige, a spus: “Tu impreuna cu Larry si cu Nick veti fi la fel de batrani ca acestia candva.” Si este nostim “candva” a venit mult prea devreme.

fedorowi

Cum a fost ceremonia de acceptare?

A fost minunat. Primele persoane carora  le-am multumit au fost   Denis Barry si Glenn Petersen. Si persoanelor precum Joel si Nick cu care am crescut impreuna si ne-am ajutat reciproc. M-am simtit binecuvantat sa am asemenea personae langa mine si sa imi dea sfaturi bune. Sper sa nu uit pe nimeni. Nu asi fi fost aici fara ajutorul lor. Binenteles, trebuie sa ii multumesc si lui Goichberg…unde ar fi sahul de pe costa de est fara Goichberg? Deasemenea vreau sa multumesc emigrantilor rusi: Alburt, Dzindzi, Shamkovich.

De ce ai multumit emigrantilor rusi?

Sa il luam de exemplu Shamkovich. Am jucat cu el de 135 ori. Daca joci cu persone ca ei in finaluri grele si jocuri lungi, trebuie sa inveti – Asa e natura lucrurilor.

mystery1

Care a fost cea mai memorabila victorie intr-un turneu?

Au fost multe turnee frumoase. Wijk aan Zee sau Olimpiada din Dubai (8-2)
si Novi Sad (7½-2½), dar cel mai memorabil trebuie sa fie Openul din New York din 1989 deoarece s-a tinut aici in New york si eram clasat pe locul 41. Am realizat 7/9 cu 8 din cei 9 jucatori mult mai bine clasati decat mine.

Cat ati castigat in acel Open?

In jur de 18 000 in 1989, ceea ce valoreaza dublu fata de acum. Ma simt in siguranta acum.

Ne puteti spune care a fost cel mai memorabil meci in cariera?

Cred ca remiza cu Tigran Petrosian, deoarece am avut noroc sa intru in turneu. Ratingul meu era 2480, trebuia sa joc intr-un turneu de calificare. Cineva a vaut probleme cu viza, eu am avut cel mai mare rating si an intrat.In acel moment jucam sah de 4 ani si aproape l-am batut pe Petrosian. A fost cel mai memorabil meci, dar nu pot sa spune favorit, deoarece inca ma mai enervez ca nu l-am batut.

Apoi in 1990 l-am batut pe Anand. Imi place asta deoarece cand le spun copiilor despre campionul mondial Anand, le spun si ca o data l-am batut si ei ma intreaba “intr-un simultan?” si le spun “nu intr-un meci direct”.

johnfedorowicz

Ceva despre prezent? Ati realizat ceva deosebit de care sunteti mandru?

Am remizat recent impotriva lui Gata Kamsky intr-un Open. Aveam piesele negre si am avut o defensiva buna. Dupa meci i-am spus “Chiar daca pierdeam, mi-as fi simtit bine”

L-am antrenat pe Gata pentru meciul contra lui Karpov, dar a fost suparat datorita faptului ca am spus despre acel meci in revista Chess Life ca la Elista nu a fost un meci de sah ci o reuniune de familie” datorita membrilor familiei sale care intrau si ieseau tot timpul. Cred ca sala era deasemnea ascultata. Cred ca ar fi castigat daca nu s-ar fi jucat la Elista. Cred ca a fost suparat pe mine.  Imi place Gata si ii urmaresc toate parrtidele din turnee. Cred ca munceste mult la tabla de joc, dar cand vine vorba de pregatire, nu este tocmai la inaltime. Cand il compari cu unul precum Magnus Carlsen, care lucreaza cu Garry Kasparov, e greu sa ti pasul.

Va urma

interviu realizat de Jennifer Shahade

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.