Kasparov: “Sahul este intr-o situatie tragica”

Meci revansa, reuniune, jubileu, antrenament, amical- cele trei zile de sah rapid si blitz in care s-au intalnit cei doi mari K au fost numite in toate felurile.

Cu siguranta evenimentul a starnit interesul mass-mediei intr-o masura mult mai mare decat orice spectacol sahist din acest an.

encpbo029_01_garry_kasparov_07

Comparativ cu bataliile epice contant pentru Campionatul Mondial dintrfe cei doi K dintre 1984 si 1990, miza financiara a meciului de la Valencia a fost relativ mica. Fondul de premiere nu a fost dezvaluit, in urma unei intelegeri intre organizatori si jucatori, dar Kasparov spune ca a fost “conform standardelor sahului, destul de semnificativ”, si ca el si Karpov au avut propria intelegere sa imparta banii 5/8 cu 3/8 intre invingator si invins, continuand traditia de la meciurile anterioare. Cei doi au stabilit sa puna accent pe meciul de rapid (incheiat 3-1 pentru Kasparov), care a avut ca miza 70% din fondul de premiere total.

blitzkk

“Contractul nu a specificat cum vom imparti banii. A ramas ca eu si Karpov sa stabilim impreuna”, a explicat Karpov intr-un interviu acordat Chess FM in ultima sa zi in Valencia.

Un alt meci similar este planuit pentru decembrie la Paris, si organizatorul, GM Bachar Kouatly, a fost prezent in Valencia, dar detaliile nu au fost inca finalizate.

2kkblitz

Inainte de a parasi Valencia, Kasparov a acordat un interviu pentru ChessFM vineri 25 septembrie, in holul hotelului sau, Melia Valencia Palace. In interviu, Kasparov vorbeste despre pregatirea meciului, despre munca cu Magnus Carlsen, blitz pe Internet, nostalgia, si statutul sahului profesionist.

Iata un fragment din acest interesant interviu: “Pana la urma cred ca meciul a fost un succes, nu doar pentru mine personal, dar in principal pentru jocul de sah. Sahul este intr-o situatie tragica acum deoarece acum 25 de ani, chiar 15 ani, am vazut sahul jucat in orase mari si urmarit in continuare de presa, acum este un joc destul de obscur.

Si este in primul rand vina FIDE si de asemenea a jucatorilor de frunte care nu au facut nimic sa promoveze interesul pentru sah.”

AICI PUTETI AUZI UN INTERVIU DE 10 MIN CU KASPAROV!

(SURSA: ICC CHESS FM)

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.