De cativa ani, in gradinitele si scolile din Iasi cursurile de sah au devenit ceva obisnuit. Mai mult, la Scoala “B.P. Hasdeu” sahul a fost introdus drept disciplina obligatorie. Cei cativa profesori care predau sah in gradinite si scoli reusesc sa ii faca pe copii sa descopere magia “sportului mintii”. Multi dintre invataceii ieseni reusesc sa castige aproape fiecare concurs la care participa, indiferent de varsta pe care o au. Un exemplu de astfel de copil este Matei Costin, care la doar 6 ani reuseste sa faca fata cu succes adversarilor de orice varsta.
Matei Costin la 6 ani
Sahul, “sportul mintii”, a fost introdus in curriculele scolare de ani buni in cateva zeci de tari din intreaga lume. Printre aceste tari se numara, mai nou, si Romania. In Iasi, aproape ca nu exista gradinita in care sa nu fie un curs optional de sah. In plus, exista o scoala generala – Scoala nr. 22 “B.P. Hasdeu” din Tatarasi – unde sahul este disciplina obligatorie in clasele I – IV. Astfel, la scoala din Tatarasi, sahul a devenit un obiect la care elevilor li se pun note ca la orice alta disciplina.
2.000 de mici sahisti in Iasi
Incepand din 1992, fiecare copil care merge la gradinita in Iasi poate alege sa studieze sahul. Din acel an au fost demarate doar in unele gradinite din oras cursuri de initiere in sah. Din anul 2000, insa, Asociatia Judeteana de Sah Iasi are doua programe care ii poate aduce pe copii mai aproape de sportul mintii. Este vorba despre “Sahul in scoala” si “Sahul in gradinita”. In aceste doua programe sunt cuprinse 45 gradinite, cu aproximativ 1.200 de copii cu varste intre 4-7 ani, si 10 scoli, cu aproximativ 800 de copii de varste cuprinse intre 7 si 14 ani.
Matei, sahist legitimat la 6 ani
Una dintre gradinitele in care se preda sahul ca materie optionala este Gradinita nr. 12 din Podu Ros. Anual, copiii care frecventeaza aceasta gradinita au de ales intre cursuri de dans, karate sau sah. Matei este unul dintre copiii care au ales sahul in toamna anului trecut. Chiar daca nu joaca sah de prea mult timp, Matei participa deja la campionate locale si nationale si castiga in mod regulat premii.
Pasiunea lui Matei pentru sportul mintii este atat de mare incat aproape ca nu exista persoana pe care o intalneste si careia sa nu ii propuna o partida de sah. Indiferent ca adversarii sunt copii mai mari, persoane mature sau chiar pensionari, Matei este hotarat de fiecare data sa le dea sah-mat.
“In luna aprilie a participat la un alt concurs pentru elevi de clasa a VI-a. Pentru ca era prea mic, in concurs a fost inscris ca fiind in clasa I. A jucat atunci cu adversari mai mari ca el cu 7-8 ani si a obtinut un punctaj foarte bun”, spune Anca Costin, mama baiatului.
Pentru ca au vazut ca baiatul isi petrece mai tot timpul liber in fata tablei de sah, studiind si singur, parintii au decis ca trebuie sa faca ceva mai mult pentru el si au decis ca baiatul sa fie pregatit si la Clubul Politehnica-Cotnari.
“Din primavara acestui an, Matei se pregateste la club. Prima data a participat la un concurs intre gradinitele din oras. Gradinita nr. 12, cea la care merge Matei, a obtinut locul I atunci”, povesteste, cu mandrie, Gabriel Costin, tatal baiatului.
“Matei este foarte istet si foarte inteligent”
Chiar daca la inceput i s-a parut greu sa invete miscarile si diversele strategii, in timp, Matei a ajuns sa isi dea seama dinainte ce miscare va face adversarul.
“Mi-au luat cam 2 luni sa invat toate miscarile de la sah. Acum stiu miscarile. Mai sunt anumite miscari care se pot face si pe care nu prea le folosesc atunci cand merg la concursuri, pentru ca trebuie sa le mai exersez. Joc cu tata in fiecare seara cam cate 2 ore si asta ma ajuta mult sa exersez”, povesteste Matei Costin.
Nu exista concurs de sah care sa fie organizat la Iasi si la care Matei sa nu isi intreaca fortele cu adversari de toate varstele.
“Matei este foarte istet si foarte inteligent, de aceea si invata repede tot ceea ce i se preda. La concursul national de sah, echipa din care a facut parte si Matei a obtinut locul 4. Matei este o tanara speranta a sahului, alaturi de o alta colega de-a lui pe care o pregatesc, Carmina Vidrascu“, spune despre talentatul baiat de 6 ani profesorul lui, Bogdan Garbea.
“Vreau sa iau mereu locul I la sah”
Matei a participat la Balcaniada de Sah, ce are loc la Sala Sporturilor din Iasi. La concurs au participat sute de concurenti din centrul si sud-estul Europei. Matei a realizat 2,5 puncte si locul 77, insa varsta sa frageda ne da dreptul sa speram la mult mai mult in viitorul apropiat.
Matei Costin la Memorialul Sadoveanu (Turneu inclus in cadrul Balcaniadei de sah)
Matei merge la scoala, unde spera sa faca si sah. Insa, chiar daca nu va exista un optional de sah la viitoarea sa scoala, baietelul este hotarat sa nu se opreasca aici. Vrea sa participe la campionate internationale. “Vreau sa iau mereu locul I la sah”, spune hotarat baiatul.
Sahul, disciplina de studiu obligatorie la Scoala “B.P. Hasdeu”
Scoala nr. 22 “B.P. Hasdeu” este singura scoala din tara unde sahul este obiect de studiu obligatoriu la clasele mici. La scoala din Tatarasi se studiaza sahul ca obiect optional inca din anul 1986.
“Din pacate, orele de sah din scoala au fost intrerupte in anul 1989, insa din 2000 acestea au fost reluate”, a precizat Ionel Nechifor, directorul Scolii “B.P. Hasdeu”.
In total, anual, in jur de 300 de copii studiaza sahul, fie ca obiect obligatoriu, fie optional. Aproape ca nu exista campionat la care elevii pasionati de sah de la “Hasdeu” sa participe si sa nu se intoarca acasa cu premii, medalii sau cupe. In 2009, elevii ieseni au reusit, alaturi de profesorii care ii pregatesc, sa obtina 43 de medalii. Dintre acestea, 10 au fost obtinute la competitii internationale.
“La sah, copiii ne fac mereu surprize placute. Suntem foarte fericiti de fiecare data cand obtin rezultate atat de bune, pentru ca este dovada a faptului ca nu am muncit degeaba”, a mai spus directorul Scolii “B.P. Hasdeu”.
De ce este bine ca un copil sa faca sah
Oamenii de stiinta au realizat in ultimii ani studii care dovedesc sa sahul ajuta in mod considerabil la dezvoltarea personalitatii copiilor si tinerilor si chiar duce la imbunatatirea performantelor scolare. Printre beneficiile descoperite de experti se numara si faptul ca sahul imbunatateste concentrarea, obisnuindu-l pe jucator sa stea asezat la biroul de lucru, preocupat de o problema. In plus, “sportul mintii” dezvolta gandirea logica, jucatorul aplica principii strategice si analizeaza consecintele mutarilor.
Garbea Bogdan ( locul 31 cu 5,5 p la Memorialul Sadoveanu) antrenorul lui Matei Costin
Pe de alta parte, expertii au observat ca tinerii care joaca sah au o imaginatie si creativitate mai dezvoltata. Sahul dezvolta si spiritul independent, obligand jucatorul sa ia decizii bazate numai pe propriul rationament, si dezvolta capacitatea de a prevedea consecintele propriilor actiuni, un lucru care este foarte important si in viata de zi cu zi. De asemenea, acest sport motiveaza autoperfectionarea, cautarea celei mai bune mutari, a celui mai bun plan, dar dovedeste si faptul ca munca sustinuta este rasplatita prin succes, ca un jucator devine bun dupa ce a pierdut multe partide, dar a invatat din greseli. Este un test de rabdare, nervi, vointa si concentrare care sporeste abilitatea de a concura cu alti jucatori intr-o maniera sportiva. Copiii care joaca sah sunt in mod observabil mai increzatori in sine si au o mentalitate de invingator.
Sahul dezvolta si aptitudinile matematice, incepand cu orientarea pe o tabla cu doua dimensiuni, pana la calcularea unor combinatii mai simple sau mai complicate, precum si analiza logica. Si calitatile manageriale ale jucatorului sufera modificari in bine, fiecare jucator putand fi considerat un general al unei armate, el fiind cel care analizeaza situatia, utilizeaza resursele, ataca, se apara, sacrifica, totul cu un singur scop: sah-mat.
In comparatie cu alte sporturi, sahul este ieftin de practicat si se adreseaza tuturor varstelor. In plus, este o metoda foarte buna de socializare, o alternativa la statul in fata calculatorului.
Bogdan Garbea, profesor de la Clubul Politehnica-Cotnari, spune ca varsta cea mai potrivita pentru primele lectii de sah este 5-6 ani.
(Sursa : Scris de Francesca Stoian in Flacara Iasului)
0 Comentarii