Kamsky: “In ziua de azi, totul in sah se schimba rapid si drastic”

Interviu luat de Teymur Tushiev

Tushiev: Nu esti un participant frecvent in turnee open, cum de te-ai decis sa joci la Baku Open?

Kamsky: Da intr-adevar, joc rar in openuri, prefer super-turnee inchise. Dar prietenii mei joaca aici in Baku si este intotdeauna o placere sa fi in compania prietenilor. In afara de asta, peste doua saptamani voi juca in Cupa Europeana a Cluburilor pentru echipa “Alkaloid” din Skopje. Shakhriyar Mamedyarov, Gadir Guseinov si Rauf Mamedov sunt coechipierii mei la aceasta echipa. Asa ca am venit aici sa joc impreuna cu coechipierii mei de la club si sa ma simt bine cu prietenii mei. De asemenea Novkhany este un loc foarte frumos, asa ca ma pot relaxa in acelasi timp.

gata-kamsky-square-4-15521

Tushiev: Dupa ce ai pierdut meciul impotriva lui Veselin Topalov, jocul tau pare sa fie in declin, avand deja efect asupra Elo-ului tau. In plus, pentru prima data de mult timp, ratingul tau Elo a scazut sub 2700…

Kamsky: Da, asta s-a intamplat. Desigur, infrangerea in acel meci a avut o influenta puternica asupra jocului meu ulterior. Dar scaderea in jocul meu nu a avut nici o legatura cu sahul. Sunt cateva motive de alta natura. Dar sper sa o iau usor si sa imi regasesc forma buna, iar un turneu ca Baku Open ma poate ajuta in mod clar sa ma indrept in directia cea buna.

Tushiev: Ai mentionat competitiile pe echipa, asa ca as vrea sa subliniez ca la inceputul anului urmator echipa Azerbadjanului va debuta la Campionatul Mondial pe Echipe, unde USA poate fi unul dintre rivali…

Kamsky: Da, dar nu voi juca pentru echipa USA la Campionatul Mondial pe Echipe. Ne-am decis sa dam o sansa jucatorilor nostrii tineri americani, asa ca ei sa poata sa obtina experienta necesara. As adauga ca eu insumi m-am oferit sa dau o sansa si locul meu in echipa tinerilor. Daca ar fi fost Olimpiada de Sah, atunci desigur, as fi facut parte din echipa USA, dar Campionatul Mondial pe Echipe nu este un eveniment atat de important. Juniorii au nevoide de asemenea de practica competitiva, asa ca nu voi juca acolo.

Vorbin despre sansele echipei Azerbadjanului, aceasta echipa a fost mereu foarte puternica. Imi amintesc cand echipa voastra a aparut pentru prima data la competiii oficiale, cand era compusa din jucatori foarte tineri, si chiar si atunci au creat ceva valva. Asa ca aveti o echipa foarte serioasa, si cel mai important, tanara. Asa ar ai trebui sa se faca, sa se atraga jucatori tineri si ambitiosi.

Tushiev: Este posibil ca anul viitor sa ajungi din nou in Azerbadjan, deoarece conform reprezentantului FIDE Georgios Makropoulos, Baku are sanse mari sa gazduiasca Meciurile Candidatilor, in care esti deja confirmat participant. Cum estimezi sansele ca Baku sa gazduiasca un asemenea turneu?

Kamsky: Sincer, nu stiu. In acest moment, totul in sah se schimba rapid si drastic, asa ca este dificil de prezis orice. Dar cred ca daca Baku castiga licitatia, atunci conditiile de joc vor fi chiar mai bune, deoarece oamenii din Azerbadjan stiu cum sa organizeze competitii sahiste de nivel inalt.

(SURSA: Extratime.az)

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.