Dublu forfait- un arbitru a dat partida pierduta ambilor jucatori!

eu102

Exista oare asa ceva in sah? Sa auzi o veste despre dublu forfait intr-o partida de sah este foarte rar. In primul rand, nu stiu daca e prima oara cand asa ceva s-a intamplat intr-o partida de sah intr-un turneu.

Va rog sa cititi si sa judecati si dumneavoastra logica din spatele deciziei luata de un arbitru la un turneu de sah in China. Cat despre mine, sunt total de acord cu decizia. Acum este randul dumneavoastra sa judecati.

Black board

In runda a 6 a Openului International de Sah Cupa Zhejiang Lishui Xingqiu disputat in Lishui, Provincia Zhejiang, un incident extraordinar s-a intamplat cand doi tineri jucatori (staruri in devenire) Wang Chen (ELO 2381, 16 ani) si Lu Shanglei (ELO 2303, 14 ani) au convenit asupra remizei. La sfarsitul rundei Arbitrul Sef le-a acordat ambilor jucatori partida pierduta.

Ce s-a intamplat de fapt? La ora 16 Arbitrul Sef a anuntat startul rundei si cei doi jucatori au scris pe fisele lor rezultatul 1/2-1/2 (remiza), au semnat fisele fara sa faca nici macar o singura mutare si au parasit sala de joc. Arbitrul Sef din Singapore, domnul Ignatius Leong, a vazut ce s-a intamplat si dupa ce a verificat ca nici o mutare nu a fost notata pe fisele de joc, a acordat partida pierduta ambilor jucatori.

Dupa incident, domnul Leong a fost intervievat de catre un reporter sportiv de la Sina Sports. Domnul Leong a spus ca a fost prima data cand o asemenea decizie s-a luat in China, dar ca a fost de asemenea prima data in cariera lui de 30 de ani de arbitraj in competitii majore pe tot globul cand a acordat dublu forfait. In opinia sa, o asemenea conduita nu arata respect pentru competitie, pentru organizatori si pentru arbitrii.

Pot fi motive diferite pentru care se fac remize scurte. Totusi, ca in acest caz, a se da remiza fara a se efectua nici o mutare este rar. Intrebat de catre reporter daca exista in regulament prevederi care-i sprijina decizia,  domnul Leong a raspuns zambind intreband daca exista in regulament prevederi care nu-i sprijina decizia. “Am arbitrat in numeroase competitii mondiale si internationale timp de 30 de ani si nu am facut nici o greseala. Din perspectiva mea, un rezultat sportiv nu poate fi realizat fara a se efectua nici o mutare.”

Jucatorii au venit la sala de joc, au semnat fisele fara sa faca nici o mutare si au parasit sala de joc imediat. Asta este ca si cum ar fi aranjat rezultatul inaintea de startul partidei. Un asemenea comportament strica imaginii  sahului si impiedica dezvoltarea lui. De aceea arbitrul a dat o decizie atat de dura.

Reporterul l-a contactat pe maestrul international Xu Yang care a sprijinit decizia domnului Leong. Xu a spus ca asemenea comportament al jucatorilor poate duce la pierderea sprijinului sponsorilor.  Mai mult, dintr-un punct de vedere profesional, este incorect fata de fanii sahului care vor sa vada partide interesante.

Aceasta va fi o lectie buna nu numai pentru cei doi jucatori dar pentru toti competitorii, care trebuie sa-si respecte profesia de sahisti, sa respecte eforturile organizatorilor si sa respecte dezvoltarea activitatilor sahiste.

(SURSA: MALIBAY CHESS CLUB)

7 Comentarii

 • TITA

  Felicitari arbitrului pentru decizia luata!Daca ar fi mai multi arbitrii ca dansul,ar fi numai in beneficiul sahului…si al celor care vor cu adevarat sa practice acest sport!

  septembrie 25, 2009 - 4:00 pm Raspunde
 • unknown20cta

  Nota 10 cu felicitari pentru arbitru!!!!!!!!

  septembrie 25, 2009 - 5:12 pm Raspunde
 • Sebastian Volcinsche

  A procedat foarte corect din toate punctele de vedere, fata de sport, de sponsori de toti cei implicati in desfasurarea acelui turneu. Unii depun eforturi pentru a organiza acele turnee iar unii ca ei isi bat joc de aceasta munca. Numai cine nu stie ce inseamna organizarea unui turneu mai marisor nu poate fi deacord cu hotararea arbitrului.
  Chiar si in ceea ce priveste regulamentul, cum poti castiga sau remiza cu cineva fara sa joci? Neefectuarea nici unei mutari inseamna ca cei 2 nu au jucat, deci rezultatul “- -“.
  Este pacat ca la multe turnee se practica remize de salon, dar macar sunt regulamentare daca nu si morale. Asta este viata.

  septembrie 25, 2009 - 6:03 pm Raspunde
 • Pepene Gheorghe

  O decizie corecta din toate punctele de vedere. Federatia celor in cauza trebuia sa vina si cu sanctiuni impotriva celor doi “sportivi”.

  septembrie 25, 2009 - 9:34 pm Raspunde
 • MODEST

  L-as contrazice putin pe dl Leong.Xu care zice ca “Din perspectiva mea, un rezultat sportiv nu poate fi realizat fara a se efectua nici o mutare.” Ei bine, se poate, de ex.in situatia in care unul din jucatori nu se prezinta:).

  septembrie 26, 2009 - 12:30 am Raspunde
 • Anuta Laurentiu

  Din nefericire,un asemenea comportament s-a petrecut si la noi,la “Finalele Campionatului National de Juniori” de la Voineasa, la proba de Blitz, la grupa B20,in ultima runda,cand s-au intalnit cei ce aveau sa castige medaliile de aur si de bronz si “au dat remiza” fara sa faca o singura mutare.Stiu acest lucru,deoarece elevul meu Miroiu a fost cu nervii la pamant intreaga zi dupa ce a asistat neputincios la acest “eveniment sportiv”.Pana la urma nu s-a intamplat nimic.A pierdut o medalie dupa ce a muncit din greu intrega competitie.Asa se fac smecheriile in Romania.Se pare ca China nu e Romania.Nicaieri in lume nu intalnesti arbitri asa buni ca in Romania.La suflet,bineinteles!

  septembrie 26, 2009 - 5:46 pm Raspunde
 • Nedelcu Ionut

  Wow George a pierdut o medalie pe treaba asta si n ati facut scandal ? Este vorba de grupa de B18 totusi sa nu se inteleaga gresit .Cand va spun eu ca se aranjaza de la cele mai mici varste si nu ma crede nimeni sau le este frica sa ma creada.Bine ca n am fost eu implicat direct ca incepeam cearta nu asistam neputincios…Pai ce faceau arbitii Claudiu Iordache si Iulian Sofronie ? Mai erau si doi trebuia sa le dea partida pierduta lui Petrisor si lui Duca nu sa inchida ochii.Cred ca eram pe undeva mai in spate cu Fracassi facand si eu o remiza prieteneasca dar de acum incolo ma voi baga chiar daca nu sunt implicat direct.Ori aranjaza ca mine sa nu se prinda nimeni,ori sa le dea partida pierduta la amadoi .Mai spune d l Stanca ,ca Moldovan si Grunberg n au jucat deloc dar pe urma a aparut o fisa cu partida…pai sa mai vad eu asa ceva,ca numai tac ,o sa le spun in fatza ca sunt aranjori si la arbitrii sa le dea partida pierduta.Iar daca o cocolosesc rusina lor , a arbitrilor sa fie.Iar ma enervez si spun ca din acest sah corupt nu vor aparea jucatori de extraclasa care sa intre vreodata in top 20.

  Numai ganduri bune !

  ianuarie 23, 2010 - 6:34 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.