Interviu cu Anatoly Karpov despre apropiatul meci cu Garry Kasparov

eu16

Garry Kasparov si Anatoly Karpov vor juca un meci de 12 partide intre 21 si 24 Septembrie, 2009, in Valencia. Meciul  va consta in 4 partide rapide (sau semirapide) si 8 partide de blitz si se va disputa la o distanta de exact 25 de ani de la intalnirile mitice intre cei doi jucatori.

Anatoly Karpov a dezvaluit cateva detalii importante despre meci in ziarul rusesc Izvestia.

kasparov-karpov-14321

Izvestia: Domnule Karpov, cui apartine ideea organizarii meciurilor dumneavoastra cu Kasparov?

Anatoly Karpov: Nu-mi amintesc exact, stiu doar ca a fost in luna mai anul acesta.M-am intalnit cu Kasparov in Moscova ca sa discut cateva probleme, nu neaparat legate de sah. In timpul conversatiei a aparut ca avem aniversarea meciului nostru pentru campionatul mondial. Atunci ne-am hotarat sa ne intalnim la tabla ca sa sarbatorim ocazia.

I: Asta inseamna ca dumneavoastra si marele dumneavoastra rival va intalniti foarte des?

AK: Desigur ca ne intalnim, dar nu foarte des. Dar de cateva ori pe an stam de vorba pe diferite teme..

I: Acum cativa ani, dupa arestarea lui Kasparov l-ati intalnit in centrul de detentie si chiar ati incercat sa-i oferiti un magazin de sah. A fost acela un act de solidaritate?

AK: Macar atat am putut si eu sa fac. In acea situatie, politia in mod clar a exagerat. Kasparov si aderentii sai nu au permisiunea sa iasa pe strazi? In mod normal ar fi trebuit sa se acorde o amenda dar nu trei zile de arest. Da, Kasparov are opinii politice foarte controversate, dar actiunile lui nu meritau acel raspuns.

I: Cate partide planuiti sa jucati?

AK: Planul initial era sa jucam circa 6 luni in toate tarile care au gazduit de-a lungul timpului meciurile noastre pentru campionatul mondia. Adica in Spania, Rusia, Marea Britanie, Franta si SUA.  De fapt, primul meci de rapid urma sa se joace in Londra, dar negocierile despre organizare au durat un pic mai mult, si spaniolii au fost fericiti sa intervina si sa ia initiativa.

I: Dar de ce Valencia? Cel mai dramatic meci pentru titlu a avut loc in 1987 in Sevillia.

AK: Partial deoarece Sevillia nu a avut niciodata o traditie sahista bogata. Valenica este in intregime diferita, este suficient sa spun ca unul dintre cartierele orasului este numit dupa mine. In plus, Rita Burberry Nola, primarul Valenciei care a administrat orasul in ultimii 18 ani, iubeste sportul.Nu este intamplator ca ei au construit un club de fotbal foarte puternic, care a fost recent campion al Spaniei.

I: Unde va fi sala de joc?

A: In Opera cea noua, in una dintre incaperile care primeste circa 350 spectatori. Natural, incaperea va fi plina. Ecrane mari vor fi instalate in afara cladirii si trecatorii vor putea sa urmareasca partidele noastre. Chiar inainte de acest interviu s-a confirmat ca urmatorul meci al nostru va avea loc in Luvru, Paris. Speram ca la inceputul anului viitor sa jucam un alt meci la Moscova.

(SURSA: CHESSDOM)

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.