Serghei Solcanean: In Romania sunt mai multe turnee, si poti participa in continuu in aceste competitii

Interviu cu Serghei Solcanean realizat de Dan Nuta, Septembrie 2009, Eforie Nord

S-a nascut in Orasul Balti la data de 11 februarie 1968. A abolvit 2 facultati:  medicina si pedagogia si este oaspetele fidel al  turneelor romanesti. Insa cum ne-a declarat medicina practicand-o foarte putin.

Solcanean Serghei

Serghei Solcanean

Ce miracol s-a intamplat in Moldova cu sahul?

De fapt sahul este introdus in scolile din Moldova, dar asta a fost numai  in Chisinau din 1982 oficial. Neoficial de dinainte de 1982…dar de acum va fi in toate scolile din Republica Moldova.

Incepand cu anul scolar 2009-2010 se va introduce sahul in scoala, cine este mentorul acestei initiative ?

Fostul prim-ministru Zinaida Greceanii a fost cea care a legalizat proiectul acesta in Moldova.

Ce efecte credeti ca va avea pentru sahul din Moldova aceasta initiativa excelenta la nivel sportiv si social?

Cu aceasta ocazie vor putea sa  apara mai multi mari maestri pentru  Moldova. In urma proiectului „Sahul in scoala” s-au descoperit talente precum: Viorel Bologan, Almira Scripchenko, Viorel Iordachescu si altii.

Cum vedeti sahul din Moldova comparat cu sahul din Romania? Care ar fi asemanarile sau deosebirile si care credeti ca sunt particularitatile fiecaruia?

In Romania sunt mai multe turnee, si poti participa in continuu in aceste competitii.  Asta te poti mentine sa fii mereu in cea mai buna forma sportiva.

Ca jucator cu experienta avand titlul de maestru international, cum vedeti viata de sahist profesionist? Asta mai ales din prisma dumneavoastra si in estul Europei unde ne aflam si noi si Moldova.

Poti trai din sah ca profesionist. Eu personal ma ocup mai mult ca antrenor acum decat de sahul practic. Am o grupa de 8 juniori, din care 4 reprezinta o perspectiva mai buna. Unul dintre ei a fost la Europenele de juniori de la Fermi, si a facut 3 puncte, Ivan Dvornicen.

sah_Mold_scoala

Care credeti ca este plusul care a determinat introducerea sahului in scoala in Moldova, vizavi de sahul romanesc?

Proiectul a fost inceput in 1982 in capitala Moldovei, Chisinau, precum am mai mentionat. Pe baza acestui proiect Scoala nr.56 a castigat  trofeul Turnul Alb pe echipe in anul 1969 pe URSS, copii pana in 14 ani .

Am observat o scadere importanta a ratingului dumneavoastra, care in 2003 atingea 2410.Ce s-a intamplat cu ratingul care a scazut cu aproape 300 de puncte fata de cota mai sus mentionata?

Datorita ca am jucat mai putine turnee, si am pierdut forma sportiva. Si faptul ca ma ocup mai mult de antrenarea  copiilor a facut ca ratingul sa scada..

Va simtiti bine la turneele din Romania? Ce apreciati sau criticati la organizatorii din Romania?

Ma simt bine, in principiu organizarea e buna. Lucrul pe care-l critic este ca, organizatorii trebuie sa mentina ceea ce scrie in prospectul turneului.

De-a lungul a multi ani ca jucator de sah ati jucat multe turnee si multe meciuri pe echipe. Ce amintire placuta sau neplacuta puteti sa ne povestiti din experienta dumneavoastra, traita la tabla?

Pe 29 iulie 1985 am jucat la simultan in cadrul „Festivalului international al tineretului”. A fost un simultan pe 1000 mese, fara ceasuri de supravegherea timpului de gandire. Au fost 50 de mari maestri, fiecare a avut 20 de table. Eu am avut ca mare maestru simultanist pe Igor Zaitev. Dupa 2 ore de joc se intampla un lucru cat se poate de interesant atunci: partidele neterminate erau apreciate de specialisti care dadeau verdictul rezultatului. Partida mea a fost apreciata de Tal si Averbach, asa ca s-a  consimtit remiza.

zaitev_solcanean

De fapt eu jucam cu piesele negre si au dat remiza. Eram candidat de maestru atunci…

Urmariti sau cititi blogul de sah, ” Sah cu Ceausescu”? Daca ati intrat cel putin odata aici, ce parere v-a facut ceea ce se intampla pe acest site? Ce credeti ca lipseste sau poate fi imbunatit la noi si cum considerati activitatea prin care 12-15 articole pe zi vin catre iubitorii sahului.

Deocamdata nu am intrat. Nu am stiut de el pana acum. Dar cred ca faceti un lucru mare. E de apreciat daca faceti ceva pentru sah.


ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.