Gandurile unui Campion: Viswanathan Anand

eu16

de Andreas Schiendorfer

Domnule Anand, jocul de sah a fost inventat in Asia acum multe secole. Ce rol joaca sahul in Asia in ziua de azi, si in special in tara dumneavoastra de nastere: India?

2007071055121801

Viswanathan Anand: In mod traditional se crede ca sahul vine din India. Avem indicii ca sahul exista in cartile noastre despre mitologie.  De fapt, una dintre cele mai cunoscute lucrari despre politica si razboi publicata in anul 4 i.e.n. se refera la Chaturanga sau cele 4 parti ale armatei unui rege. Sahul a calatorit prin Persia si a ajuns apoi in Spania. De fapt, in 2007, Times Magazine m-a rugat sa fac un articol despre sah. Am fost fascinat sa descopar ca in multe tari se fac referiri la sah in textele istorice. In mai anul acesta am fost invitat la Biblioteca Nationala a Austriei din Viena, unde au multe opere mari pe acest subiect.

Turneele de sah au fost dominate de europeni- in special de rusi- de multe decade. Sunteti de fapt primul si singurul jucator asiatic de clasa mondiala…

Anand: Sahul are o raspandire geografica mai buna in ultimii ani. Avem un norvegian, un armean, un ucrainian si un indian intre jucatorii de clasa mondiala. Vedem ca mai multe tari au reprezentanti printre cei mai buni din lume. Desi Europa este principalul hub al sahului, China si India par sa produca jucatori talentati. Acest efect se va vedea in urmatorii 5-10 ani. Desi Rusia inca domina ca numar de jucatori intre jucatorii de top, alte tari au inceput sa castige teren.

Diferentele culturale pot influenta modul cum joaca sah un European, un American sau un Asiatic, spre exemplu?

Anand: Cine esti determina cum joci sah. Oameni cu diferite personalitati joaca un sah diferit la tabla. Tind sa fiu foarte intuitiv si fatalist.

Sunteti familiar cu, cultura existenta atat in Europa cat si in Asia. Este acesta un avantaj?

Anand: Locuiesc in Chennai, India. Madrid este doar o baza pentru mine cand suntn in circuit. Ca jucator de sah, am fost foarte norocos sa calatoresc in multe tari diferite. Fiecare tara te invata ceva despre o cultura diferita. Majoritatea jucatorilor de sah vorbesc limbi diferite si in general arata cunostinte de nivel inalt despre cultuti diferite.

AnandFred

Comparativ cu alte sporturi precum cricketul, hochei de camp, fotbal sau baschet, cat de important este titlul mondial pentru oamenii din India?

Anand: In 1987 India se zbatea sa obtina primul mare maestru. In 2007 am avut un campion mondial la fiecare categorie, mai putin la feminin. Sahul a devenit un sport foarte important in India. In ultimii 6 ani m-am implicat in activitatile NIIT Mind Champions Academy. Aici avem ca scop sa aducem sahul in scoala prin o platforma virtuala. In prezent suntem prezenti in 6500 scoli si ajungem la 750000 copii. Scopul este sa atingem 1 milion de copii in urmatorii cativa ani. In mod clar faptul ca India are un Campion Mondial la sah creste profilul acestor actiuni.

Nu puteti merge pe strazi in India fara sa fiti recunoscut. Ce este frumos in a fi un star faimos?

Anand: Ei bine, imi place. De cate ori sunt in India oamenii vin la mine si imi spun ca au urmarit partidele mele. Este placut sa fi recunoscut si sa sti ca insemni mult pentru multi oameni.

Una dintre marii sahisti din Elvetia este Lucas Brunner, care are o pozitie importanta la Banca Credit Suisse. Poata cineva sa invete cum sa abordeze si sa rezolve situatii dificile din economia privata studiind si invatatnd de pe urma marilor jucatori de sah?

Anand: In mod clar sahul cultiva anumite calitati. Copii care care joaca sah tind sa invete mai bine. Adultii care joaca sah isi dezvolta anumite calitati. In sah trebuie sa ai abilitatea de a lua multe date, de a le organiza, si de a extrage din ele informatia esentiala. De aceea jucatorii de sah devin buni la bursa, buni bancheri si avocati.

Care sunt cele mai importante calitati de care are nevoie un sahist?

Anand: Cred ca un sahist trebuie sa fie curios si sa ia informatia foarte rapid. Unii sahisti tind sa fie buni la lmatematica, altii la limbi straine. De obicei ei sunt foarte interesati de politica si de economie. Majoritatea timpului sunt doar niste oameni normali. Dar dati-ne o tabla si 16 piese si ne schimbam.

Care au fost modelele tale cand erai inca copil?

Anand: Niciodata nu m-am considerat sahist pe vremea aceea. La 6 ani te gandesti doar sa-ti bati adversarul. Mi-a placut foarte mult sa joc blitz la clubul meu de sah si poate aceasta calitate a mea de a juca rapid vine de acolo. Azi sunt adesea intrebat daca m-am gandit vreodata ca voi deveni campion mondial. Cred ca la 6 ani toti copii vor sa devina campioni dar odata cu varsta si experienta ei realizeaza cat de greu este sa ajungi acolo si sa ramai acolo.

viswanathan_anand_biography

Daca ne gandim la jucatori ca Bobby Fischer, am putea spune ca sahistii sunt oameni destul de excentrici. Dumneavoastra pareti, totusi, destul de calm, moderat si prietenos…

Anand: Imi place sa-mi amintesc de Bobby Fischer in postura de campion mondial din anul 1972, Acel moment a definit sahul pentru multi dintre noi. A fost un erou al timpului sau. Este trist ca a trecut prin multe dificultati. Dar sahul pe care l-a jucat a adus bucurie numerosilor sai fani, inclusiv eu. Cred ca jucatorii de sah sunt un grup de oameni normali. Aceasta imagine de oameni excentrici este una exagerata!

Aparentele evidente pot aduce confuzie adversarului. Nu sunteti dezavantajat psihologic prin faptul ca sunteti un gentleman la tabla de sah?

Anand: Incerc sa fiu omul care sunt. Pana la urma mutarile bune sunt acelea care castiga partide. Restul este doar teatru.

Ce credeti despre aparitia programelor de sah?

Anand: Computerul este un bun sparring partner pentru un sahist. Ceea ce vedem azi este ca computerul a facut ca informatia sa devina o problema foarte mare. Muncim mai mult la fiecare pozitie si pregatirea tinde sa fie de un nivel foarte inalt. Astfel incat calitati umane precum emotivitatea si rezistenta fac diferenta din ce in ce mai mult. Putem vedea de asemenea ca turneele au devenit mult mai echilibrate si ca se joaca un sah foarte creativ.

Sa vorbim un pic despre Elvetia. Nu ati jucat aici foarte des. Totusi, de fiecare data ati facut-o intr-un turneu major- este adevarat?

Anand: Elvetia este o tara superba. Am jucat aici in Biel la zonalul din 1993. Unele din cele mai bune partide ale carierei mele le-am jucat aici, cum ar fi in Geneva in 1996 si Biel in 1997.

Unde va vedeti peste 10 ani? Intentionati sa ramaneti sahist activ la felt de mult ca Viktor Korchnoi, spre exemplu, sau va veti retrage atunci cand jucatori tineri precum Carlsen vor deveni mai puternici decat dumneavoastra?

Anand: Carlsen si Aronian sunt in mod clar generatia urmatoare. Cred ca imi voi da  seama revazandu-mi partidele cand va veni timpul sa renunt.

Intentionati sa ramaneti in sah, poate ca antrenor, ca oficial, sau chiar ca jurnalist-expert?

Anand: Nu cred ca ar trebui sa-mi fac planuri deocamdata. Ma vad in viitor, ca un entuziast al sahului, sau poate un astronom. Sau poate, ma voi relaxa mai mult.

(Siteul oficial al jubilelui de la Zurich- Zurich Chess Club 200 de ani)

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.