Parimarjan Negi: “Pentru a castiga, este nevoie de precizie”

eu16

Succesele consecutive obtinute la Politiken Cup si la Openul Malaeziei l-au facut pe GM Parimarjan Negi sa priveasca inainte cu o incredere in sine regasita si mult entuziasm.

parimanjan-negi-3281

GM Parimarjan Negi, 16 ani (ELO 2615)

Performand peste ratingul si asteptarile sale, jucatorul de 16 ani a terminat cu victorii in ultima runda in ambele turnee pentru a termina primul. Aceasta l-a facut pe GM-ul britanic Nigel Short sa remarce “sa castigi cu Negrul in ultima runda este dificil, mai ales atunci cand adversarul are nevoie doar de remiza. Aceasta demonstreaza tarie mentala”.

“Spre deosebire de trecut, cred, am jucat precis atunci cand am avut nevoie” a fost raspunsul lui Parimarjan atunci cand a fost intrebat care a fost factorul care a stat la baza celor doua victorii. “In ultima perioada de timp am realizat ca pentru a castiga nu trebuie sa faci ceva special. Trebuie sa fi precis atunci cand conteaza” a spus tanarul.

Din 2006 cand Parimarjan a devenit al doilea cel mai tanar mare maestru din istorie, lumea sahului i-a urmarit progresul cu mare interes.

In ciuda presiunii asteptarilor, graficul evolutiilor tanarului arata o curba ascendenta. Pe la inceputul anului acesta el a devenit cel mai tanar indian din istorie care atins 2600 ELO.

Odata cu noile liste rating publicate la 1 Septembrie, Parimarjan se va bucura de cel mai  mare rating ELO al carierei- 2615, al 5-lea din toate timpurile din India, dupa Viswanathan Anand, K. Sasikiran, P. Harikrishna si Surya Shekhar Ganguly.

“Ratingul este important pentru mine dar nu las asta sa-mi afecteze stilul de joc. Nu-mi place sa joc la asteptare si sa fac remiza. Imi place sa creeze sanse si sa-mi tin adversarii in priza”, a spus Parimarjan, care a terminat neinvins turneele din Olanda si Malaezia pe care le-a castigat.

La Politiken Cup, performanta rating a lui Parimarjan de 2755 Elo impotriva a 9 adversari cu o medie ELO de 2459 ramane cea mai buna obtinuta de el vreodata. In acest turneu, printre victimele lui Parimarjan se numara danezul Peter Heine Nielsen (secundul lui Anand) si suedezul Emmanuel Berg.

Aruncand o privire mai indeaproape asupra partidelor sale recente, Parimarjan spune “Mi-am largit repertoriul de deschideri si am avut cateva surorize teoretice, care adesea m-au ajutat sa-mi pacalesc adversarii. Schimbarea deschiderilor nu merge intotdeauna dar creste sansele de a obtine o pozitie care sa-mi placa. La tabla mi-am imbunatatit de asemenea managementul timpului de gandire.”

Progresul lui Parimarjan l-a ajutat sa atraga invitatie din partea organizatorilor Corus 2010 de la Wijk aan Zee, Olanda. Dupa ce a jucat in grupa C a prestigiosului eveniment in 2005, 2007 si 2008, Parimarjan va face parte din Grupa B in 2010. “Le sunt recunoscator organizatorilor Corus ca m-au invitat din nou. Este o oportunitate imensa pentru jucatori ca mine. Corus este genul de eveniment la care orice jucator ar vrea sa participe.”, spune Parimarjan.

Foarte probabil in Grupa B de la Corus 2010 va mai juca indianul P. Harikrishna, alaturi de cateva tinere talente recunoscute precum David Howell, Wesley So, Anish Giri si Arkadij Naiditsch.

In prezent, Parimarjan se afla la Kolkata Open unde desi nu se afla printre favoriti, ne putem astepta oricand la o noua surpriza din partea lui.

SURSA: THE HINDU

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.