Intelegerea pozitiei Philidor (2)


Traducerea unui articol de Steve Goldberg de pe www.chesscafe.com

Aici puteti vedea prima parte a articolului.

Când regele a ajuns pe linia a sasea


Deci, ce se întâmplă în cazul ca regele partii mai puternice a ajuns pe linia a şasea, şi metodele de apărare de mai sus nu mai sunt aplicabile?
Depinde pe care coloana se afla pionul. Iată cum prezintă Silman materialul :



Turnul Negrului trebuie să rămână pasiv. El nu poate părăsi linia a opta din cauza amenintarii Rh8#. Albul castiga uşor cu 1.Ra7 Ke8 2.Ra8+.


Dacă mutam regii şi pionul cu o coloana la stanga, avem următoarea poziţie:


Albul câştigă din nou prin “aruncarea turnului” de partea cealaltă parte a  tablei. 1.Ra7 Kb8 (1… Kd8 2.Ra8+) 2.c7+ Kc8 3.Ra8+ Kd7 4.Rxg8.


Este o altă poveste, totusi, daca regii şi pionul sunt mutati cu inca o coloana la stanga:
Silman spune, “Dacă pionul suplimentar al adversarului se afla pe coloana calului sau turnului şi regele tau se află în faţa sa, ar trebui să remizezi fără efort, chiar dacă cicatricea dupa operatie de lobotomie nu s-a vindecat complet.”

1.Rb7 + Ka8 2.Ra7+ Kb8



3.Rb7+,



şi Albul nu este în măsură să facă progrese. Reţineţi, că, dacă albul încearcă 3.b7??, cu intenţia 4.Ra8+, el pierde după 3… Rg6+!
Cu cicatrice de la lobotomie sau nu, totuşi negrul poate gresi aici. Dacă el pur şi simplu isi muta regele înainte şi înapoi între a8 şi b8, e bine. Dar, dacă el joacă greşit 3… Kc8, ca răspuns la 3.Rb7+, 4.Ka7 castiga pentru Alb.

Grivas sintetizeaza situaţia când regele partii mai puternice a ajuns pe linia a sasea:
1. Cu pionul pe coloana turnului, remiza este asigurată atât timp cât regele şi turnul rămân in aparare pe linia a opta.
2. Pentru pionul de pe coloana calului, metoda de remiza constă în apărare pasivă cu turnul, ca în ultimul exemplu de mai sus.
3. Împotriva tuturor celorlalti pioni (de pe coloanele nebunului, reginei, şi regelui), apărarea pasiva cu turnul pierde. Acest lucru de intampla deoarece partea in atac
poate manevra pe ambele părţi ale pionului, ca în cele doua exemple prezentate de Silman mai sus. Cu toate acestea, apărarea activă poate salva remiza.
Turnul in apărarea trebuie să fie plasat în mod activ în spatele pionului inamic, utilizând a doua metodă de apărare a lui Dvoretsky arătata mai devreme.

(Va urma)

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.