Sibiu: Matei Vlăduţ: „Şahul îmi dezvoltă mintea şi mă calmează“

Matei Vlăduţ este un şahist strălucit care a câştigat multe competiţii naţionale de juniori şi promite să fie cel mai bun şi în întrecerile seniorilor.

matei_vladut_Ad

Matei Vlăduţ spune că jocul de şah îl calmează. Foto Adevarul

Joacă şah de zece ani, timp în care a câştigat numeroase premii la concursuri naţionale. Are o minte sclipitoare şi este conştient că şahul a jucat un rol mare în dezvoltarea sa intelectuală. Dincolo de geniul său, Matei Vlăduţ este un adolescent care poate părea rebel, are plete blonde şi poartă haine trendy, în două cuvinte, este absolut normal. Bunicul său a fost cel care i-a prezentat tabla de şah şi care l-a învăţat că, de cele mai multe ori, atacul este cea mai bună apărare. „Joc şah de la şase ani, bunicul este cel care m-a învăţat. M-a înscris apoi la cursuri de şah şi un an mai târziu am câştigat primul meu concurs de şah. Era un concurs în grupă, organizat de domnul profesor“, îşi aminteşte Matei Vlăduţ.
Mai bun ca mulţi seniori
La primul concurs naţional la care a participat avea nouă ani şi puţin l-a despărţit de finale.
„Era campionatul naţional şi am ajuns până în semifinale, am fost la jumătate de punct de finale“, spune adolescentul cu oarece regrete. Ştia totuşi că acela este doar începutul. Un an mai târziu a revenit şi a luat medalia de bronz la grupa sa de vârstă, categoria „copii“. Mai târziu, la „juniori“, Matei a urcat pe prima treaptă a podiumului şi medaliile de aur au continuat să vină. Iar la sfârşitul săptămânii trecute, sportivul CSS Sibiu a reputat cea mai amre victorie din carieră. Chiar dacă n-a fost un loc întâi. „A fost un trofeu organizat la Râmnicu-Vâlcea şi au venit vreo şaizeci de sportivi, cei mai buni din ţară. Dar pentru că n-au fost suficienţi sportivi de vârsta mea, nu s-a făcut grupă de juniori şi m-am înscris la seniori. Am terminat pe locul patru şi, pentru mine, este cel mai bun rezultat obţinut până acum“, declară Matei Vlăduţ emoţionat.
Preferă şah blitz
Lui Matei îi plac cel mai mult partidele de şah blitz, sau rapid, pentru că are o bună viteză de reacţie. „Sunt mai bun la blitz, pentru că reacţionez foarte repede. Dar şi şahul practic începe să-mi placă din ce în ce mai mult. Ca tactică de joc, depinde de adversar. Dacă este mai bun ca mine, primul scop este să nu pierd şi îmi construiesc strategia în funcţie de asta. Dacă este mai slab sau egal mie, joc la câştig, prin atac direct la rege“, explică şahistul. În afara antrenamentelor, şahul face parte din viaţa de zi cu zi a lui Matei.
„Vara asta am început să joc cu pensionarii din parcul Astra. Mergeam în anii trecuţi, dar nu aveam curajul să şi joc. Spre surprinderea mea, cei de acolo se cred foarte buni. Şi nu sunt, îi bat pe majoritatea“, povesteşte băiatul. Şi mai joacă şi cu bunicul, ori de câte ori îl vizitează. „Şi acum mai joacă bine. Când merg în vizită la el, mai jucăm o partidă şi încă îmi mai pune probleme“, încheie tânărul şahist.
Ce-i place
„Îmi place să merg cu bicicleta, să înot, să joc tenis de masă şi să schiez. Schiez de la şapte ani şi cam tot de pe atunci merg în tabere de schi. Fotbalul este un alt sport care-mi place foarte mult, mai ales în vacanţe“, declară Matei Vlăduţ.
Ce nu-i place
„Nu-mi place că a scăzut interesul pentru şah şi nu mai sunt mulţi jucători ca înainte. Poate de vină este faptul că nu este aşa cunoscut ca alte sporturi, că nu este la fel de dinamic“, precizează tânărul şahist.
Întrebări şi răspunsuri
Ce planuri ai cu şahul?

Nu ştiu dacă o să ajung să trăiesc din şah, dar o să mă ţin de el. Dezvoltă mintea, mă calmează, îmi dă mai multe perspective, este şi un hobby. Dar prioritatea mereu este şcoala, îmi place foarte mult matematica şi informatica.
Ai în plan şi participări internaţionale?
Da, plănuiesc să merg cu domnul profesor Török la concursuri internaţionale, dar cum nu prea sunt posibilităţi financiare, este foarte greu.
Ce facultate ai vrea să urmezi?
Nu ştiu, îmi place şi fizica foarte mult, şi astronomia pe care o studiez singur, nu facem la şcoală.
Profil
Născut:
10 februarie 1993, Sibiu
Studii: Colegiul Naţional „Samuel von Brukenthal“, clasa a X-a, profil Mate-Info
Familie: Mai are o soră
(Scris de Jeanina Vlad pe www.adevarul.ro)

ALTE POSTARI RELEVANTE

1 Comentariu

  • Martian Daniel

    Felicitari Vladut Matei!Tine-o tot asa!Ma bucur cand vad si altii sunt captivati de arta sahista.

    octombrie 14, 2009 - 7:13 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.