Natalia Zhukova: "Trebuie sa existe concentrare deplina in timpul unei partide"

eu102
– Joci pentru Ucraina in turnee internationale, si de asemenea joci pentru St. Petersburg in campionate de club. Cum s-a intamplat?
Cred ca am avut noroc. Anul trecut Vladimir Bykov, vicepresedintele clubului din St. Petersburg m-a invitat sa joc in echipa voastra, si am fost de acord fara ezitare deoarece este foarte interesant sa joci pentru o echipa puternica, unita. Echipa din Petersburg a fost mereu renumita pentru spiritul de echipa! Inainte am jucat pentru diferite echipe straine, pentru clubul rusesc din Krasnoturyinsk in ultimii ani, luand parte la campionatul Rusiei. Si s-a intamplat ca Vladimir m-a remarcat si m-a invitat sa joc pentru St. Petersburg.
CCM8_Zhukova01_Bossert
Locuiesti in Ucraina permanent?
– M-am nascut in Odessa, dar sotul meu marele maestru Alexander Grihchuk este moscovit. Asa ca acum noi si cu fata noastra stam in Odessa jumatate de an, si jumatate de an in Moscova. Desigur, petrecem sezonul cald in Odessa, si iarna plus primavara in Moscova.
Esti un oaspete rar in St. Petersburg?
Da, cumva s-a intamplat sa fie asa… In 1994, eram o fetita si desigur aproape ca nu-mi amintesc nimic. In aceasta primavara am jucat aici la Campioatul European feminin. Dar vremea a fost rea si friguroasa. Nu am simtit dorinta sa merg in excursii. In schimb, voi face mai multe excursii in aceasta vizita. Suntem norocosi sa fim aici.
Cum te pregatesti de obicei pentru o partida?
Nu am ritualuri speciale, principalul lucru este sa repet totul, sa ma uit peste toate variantele posibile. Este atata teorie in sah acum, teoria s-a dezvoltat atat de mult incat dureaza cateva ore sa repet totul inaintea unui joc.
Te concentrezi de obicei la joc in timpul unei partide, sau preferi sa te ridici, sa te plimbi, sa bei o cafea?
Sigur ca trebuie sa existe concentrare deplina, si daca uneori ma plimb, asta nu inseamna ca ma gandesc la ceva abstract. Ma gandesc la mutari posibile in acest timp, si ma ridic si ma plimb mai mult ca sa-mi mai intind picioarele. Cat despre ceai, cafea, nu, beau doar apa. Este intotdeauna deranjant cand adversarul desface o bomboana sau rupe o ciocolata zgomotos. Este un zgomot neplacut. Asa ca, beau doar apa. Destul de multa totusi- un litru si jumatate in timpul unei partide.
thumb-5
Sporturile feminine in care nu exista un echipament special stabilit prin regulament au devenit un fel de spectacol de moda. Care este situatia in sah in opinia ta?
Desigur sahul nu este la fel ca patinajul artistic. Sa joci la tabla nu necesita imbracaminte prea la moda, deoarece s-ar putea dovedi nepotrivita pentru un joc de 4 ore. Totusi este bine ca nu exista o uniforma in sah- ca sa vorbesc cinstit nu inteleg cum ar putea cineva sa joace in asa ceva. Imi place sa fiu bine imbracata, dar o fac dupa ce competitia s-a terminat.
In afara de sah si moda care sunt hobbyurile tale?
Principalul meu hobby este fiica mea Masha, ea are doi ani jumatate. Imi petrec cu ea tot timpul meu liber.
Sursa: Kirill Levkin, centrul de presa de la turneul “Baltic Queen” tournament

ALTE POSTARI RELEVANTE

2 Comentarii

 • unmihai

  “dar sotul meu marele maestru Alexander Grihchuk este moscovit.”
  oare asa ii zice si acasa ..marele maestru ??:))

  august 22, 2009 - 8:29 am Raspunde
 • unmihai

  “Marele maestru tre’ sa duca gunoiul”
  “Maestre … cand ai de gand sa schimbi becul ala?”
  “Maestre .. ti se pare ca m-am ingrasat?”

  august 22, 2009 - 10:36 am Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.