– Pia, spune-ne despre impresiile tale la St Petersburg.
– Sunt foarte bucuroasa ca turneul are loc in centrul orasului, asa ca am oportunitatea sa ma plimb prin jur sa vad imprejurimile- aceste cladiri frumoase, raul. Pana acum nu am putut sa ma plimb datorita sahului, dar azi am de gand sa merg la Peterhof. Sunt in St Petersburg pentru a doua oara abia, prima oara a fost in 1969. Atunci am venit impreuna cu parintii cu masina prin Finlanda, dar eram prea mica ca sa-mi mai aduc aminte ceva.
– Si ce anume te-a oprit sa ajungi in St Petersburg la Campionatul European feminin de asta primavara?
– Am vrut sa vin la St Petersburg dar s-a intamplat ca a trebuit sa joc in seriile de turnee Grand Prix organizate de FIDE. Nu intentionam sa joc in primul turneu Grand Prix din Turcia dar am aflat ca al doilea turneu al seriei GP coincide cu Cupa Europeana a Cluburilor. Asa ca n-am avut de ales, a trebuit sa joc in Turcia.
– Cum a inceput sa-ti placa sahul?
– Am un frate cu patru ani mai in varsta decat mine, si in copilarie am incercat mereu sa-l imit: am jucat fotbal, tenis, asa cum a facut si el, iar cand el a inceput sa joace sah, m-am apucat si eu de sah. La inceput nu stiam nimic despre sah, dar jumatate de an mai tarziu deja le-am cerut parintilor sa ma trimita la un club de sah. Fratele meu a devenit maestru international si a castigat un campionat al Suediei in 1981, iar eu am avut chiar mai multe realizari.
– Este sahul un sport popular in Suedia?
– Sahul a fost foarte popular in Suedia in anii ’30. A fost Olimpiada de sah la Stockholm, si toata Suedia parea sa joace sah pe atunci. In anii ’60-’70 scoala de sah suedeza era in crestere dar a inceput sa se acorde mai mare atentie sporturilor olimpice, si popularitatea sahului a inceput sa scada. In mod sigur ar fi mai bine pentru noi toti daca sahul ar fi inclus intre disciplinele olimpice, dar acum in Suedia sahul nu este considerat sport si nu mai sunt implicati ata de multi oameni. Totusi, avem 15 mari maestrii, inclusiv eu.
– Vorbesti rusa destul de bine…
– Un pic, mai degraba inteleg decat vorbesc…
– Ce alte limbi vorbesti?
– Vorbesc spaniola, mai ales ca traiesc in Spania, engleza si un pic germana.
– Traiesti in Spania dar joci pentru tara ta nativa Suedia la turnee internationale- si pentru ce club joci?
– Joc pentru cateva cluburi. Voi juca pentru echipa feminina a lui Monaco la Cupa Europeana, in afara de asta joc in campionatul national pe echipe din Suedia si Spania, si uneori in Germania- pun tot sufletul si puterea mea atunci cand joc pentru fiecare din aceste cluburi, si cand fac asta- azi intr-un loc pe glob, maine intr-un loc diferit- ma simt ca un cetatean al globului.Sahul ma ajuta sa ma simt astfel foarte mult.
– Cum te pregatesti inainte de partida?
– Incerc sa ma odihnesc, nu practic sporturi, nu am sisteme speciale de antrenament; principalul lucru inainte de o partida este sa ma odihnesc si sa fiu calma.
– Multi sportivi sunt superstitiosi, tu cum esti? Ai vren talisman, ‘obiect norocos’ pe care-l iei cu tine la partida?
– Da, am. Nu pot sa zic ca sunt prea superstitioasa, dar uneori mici obiecte de acasa ajuta.
– Familia te ajuta chiar si cand esti departe de casa?
– Da, familia mea intotdeauna obinsnuia sa ma sprijine: mai intai parintii si fratele meu, acum partenerul meu de viata si fiica mea de 7 ani Ana- cu totii ma sprijina foarte mult.
Sursa: Kirill Levkin, centrul de presa de la turneul “Baltic Queen” tournament
0 Comentarii