ULTIMA ORA: ‘Kety’ a castigat turneul Baltic Queen, adaugandu-si inca un trofeu la bogatul sau palmares!
–Te-ai nascut in Georgia si ai jucat pentru aceasta tara mult timp. De ce ti-ai schimbat cetatenia?
– Ideea este ca in 1996 m-am maritat cu un cetatean scotian. Sotul meu este jucator de sah de asemenea, un amator. Si traiesc in Scotia de 13 ani deja, dar am continuat sa joc pentru Georgia in competitiile pe echipe. Am schimbat federatia abia anul trecut. Decizia a avut multe motive, iar cel principal este ca locuiesc de atatia ani in Scotia si joc sah aici incat corect este sa joc pentru tara unde traiesc impreuna cu familia mea.
– Si unde este competitie mai puternica la nivel national: in Scotia sau in Georgia?
– In sahul masculin exista 5 mari maestrii in Scotia, 6 cu mine- este bine pentru o federatie mica. Dar majoritatea participantilor la campionatele nationale inca joca la nivel de amatori, asa ca, desigur, sahul in Scotia nu atinge nivelui sahului georgian, iar popularitatea sahului in Scotia este mult mai mica.
– Esti in St. Petersburg pentru a doua oara in acest an. Care sunt impresiile tale despre orasul nostru?
– Am jucat sah in Leningrad cu multi ani in urma, dar eram o scolarita pe atunci, si am doar amintiri in ceata. Am fost bucuroasa sa aud ca St Petersburg va gazdui Campionatul European. Iar acum cand am anuntat acasa ca sunt invitata la acest turneu, toata lumea m-a invidiat. Au spus: “Ah, esti atat de norocoasa! O sa mergi din nou in St Petersburg!” Orasul acesta este cunoscut peste tot in lume, si multi oameni de pretutindeni isi doresc sa vina aici.
– Multi sportivi sunt superstitiosi. Tu esti superstitioasa?
– Am scapat de superstitii inca din copilarie. Pe vremea cand eram doar o fetita aveam la mine cateva obiecte mici ca sa-mi poarte noroc la partidele importante, dar toate acestea s-au dus de mult. Desi sunt de acord ca multi sahisti sunt superstitiosi.
– Ce hobby-uri ai in afara de sah? Sahul e pe primul loc pentru tine?
– Cred ca nu mai este cazul. In primul rand sunt mama si abia apoi sahista. Am o familie, o fiica- Elena. Are 10 ani deja. Am jucat mult sah in trecut, acum incerc sa-mi petrec mai mult timp cu familia.
– Fiica ta joaca sah?
– Poate sa joace sah, dar nu o intereseaza prea mult. Sotul meu joaca sah, eu joc sah, si ea pare ca si-a cultivat un fel de imunitate la sah. Adesea vine la turnee cu noi, dar are hobby-uri destul de diferite. Ea este foarte muzicala, merge la o scoala de muzica. As zice ca ne-a infectat si pe noi, parintii ei, cu muzica. Acum ascultam muzica clasica , adesea mergem la concerte, muzica se aude constant la noi acasa. De asemenea, imi plac filmelel adesea vad filme pe DVD cu sotul meu, de obicei seara tarziu cand fiica mea doarme.
– Ce ai de gand sa-ti iei ca amintire din Petersburg?
– Nu stiu inca. Sunt bucuroasa ca am primit o carte despre St Petersburg la ceremonia de deschidere a turneului. A fost un cadou excelent. Ce altceva?- e greu sa spun acum, trebuie sa-mi implinesc dorintele culturale. In martie nu am reusit sa vizitez decat Hermitage. Ma gandesc sa ma plimb dimineata mai ales ca stam chiar in centru.
Sursa: Kirill Levkin, centrul de presa de la turneul “Baltic Queen” tournament
Parteneri : Sah cu Ceausescu
Citesc
Parteneri
Totul despre Sah
- Blog sah Alina L'ami
- Chessbase.com
- clubsahdianagalati
- Conpet Ploiesti – Anuta Laurentiu
- Federatia Romana de Sah
- Federaţia Română de Şah prin Corespondenţă
- Fide.com
- foisorchess
- Istoria sahului romanesc
- Natalia Pogonina
- Sah la Craiova cu Costica Dobra
- Sah-Braila-Micul Print
- Sahul de la A la Z
- Totul despre Sahul online
- Volcinsche sah
- Youngchess.com
Categorii
Arhive 23 de luni
Aboneaza-te
Fii la curent cu ultimele postari
1 Comentariu
Felicitari pentru castigarea turneului.
august 21, 2009 - 3:46 pmp.s. se vede treaba ca cei de la Iasi au stiut ce comoara aduc la club. Bravo !