Post-scriptum la turneele Bancpost

(Sursa www.informatiahr.go.ro)

Chiar dacă din punct de vedere, strict, valoric participarea din acest an la turneele Bancpost a fost ceva mai modestă decât în anii precedenţi, alte elemente au compensat din plin această scădere, făcând din cea de a XII-a ediţie a competiţiei una extrem de reuşită.

PIC00006(2)

XII. Bancpost International Chess Tournament

Elementul care trebuie subliniat în primul rând este faptul că din cei 73 de şahişti, care au fost prezenţi la turnee, nu mai puţin de 43 au fost copii, iar din rest o treime au fost tineri. Este un aspect care trebuie luat deplin în considerare într-un moment când sportul românesc este în cădere liberă, exact din cauza neasigurării schimbului de mâine. În acest context vom aminti numele unor antrenori harghiteni, pe cât de entuziaşti, pe atât de perseverenţi, care au început să lanseze, fără pauze, serii de tineri şahişti.

balazs-stefan2_ciuc

Balazs Ştefan

În primul rând odorheianul Balazs Ştefan cu o activitate de ani şi ani, apoi ciucanii Constantin Ghinea şi Szebeni Pal ai căror elevi se afirmă concurs de concurs.
Tinereţea a fost şi atuul celor din fruntea clasamentului turneului principal: Daniel Baratosi, aflat la a treia victorie consecutivă, Teodora Vasile, abia depăşind vârsta junioratului, Cristian-Egmont Dulman, de asemenea tânăr. Evident, pe toţi trei îi aşteaptă un viitor frumos în şah, însă, cea mai bine plasată în acest moment fiind Teodora Vasile. Ea s-a clasat pe locul 3-5 la ultima ediţie a Campionatului Naţional feminin şi este posibil ca oricând să facă saltul la titlul naţional şi implicit la lotul naţional.

castigatorii_ciuc2009

Daniel Baratosi locul I, Vasile Teodora Locul II, Dulman Egmond-Gabriel locul III

Pe locul 4 în turneul principal – Costel Vodă din Borsec. Pentru cine nu urmăreşte mai îndeaproape şahul clasarea lui pe acest loc poate părea o surpriză, dar nu este: anul trecut, când a ocupat locul 6, a fost, de asemenea, cel mai bine clasat dintre harghiteni, la fel ca în acest an. Este o performanţă remarcabilă în condiţiile în care acesta este singurul concurs de pe durata unui an la care poate participa.
Ştim că primarul Borsecului, d-l Mik Joysef, este un iubitor al şahului şi l-a ajutat şi acum pe Costel să participe la turneu, dar şi cei de la ape minerale, unde lucrează Costel, îndeosebi d-l director Lăzăroiu, sunt oameni care înţeleg şi au sprijinit în numeroase rânduri fenomenul sportiv. De aceea poate s-ar găsi mijloace de a înfiinţa o secţie de şah la Borsec, cu o grupă de copii, dat fiind faptul că alte sporturi nu prea se fac în acest moment.

chirila_radu_ciuc

Radu-Cătălin Chirilă

Turneul s-a bucurat, ca în fiecare an, de prezenţa celui mai bun arbitru internaţional din România, Radu-Cătălin Chirilă, maestru FIDE, antrenor de şah. Prin eforturile, deloc mici, ale d-lui Chirilă, rezultatele au putut fi urmărite cu o remarcabilă promptitudine, pe Internet, la fel şi partidele. Să subliniem şi prestaţia avută de Radu Chirilă la cursul de arbitri organizat cu această ocazie.
A fost prezent cu această ocazie la Miercurea-Ciuc – şi în calitate de membru al Federaţiei Române de Şah – d-l Dinu Ioan Necula, mare maestru internaţional la dezlegări, care a condus cu maximă competenţă concursurile de dezlegări organizate cu această ocazie.

Dinu_Ioan_Nicula_Biro_Sandor

Dinu Ioan Nicula oferind diplima de organizator international de turnee lui Sany Biro

Organizarea a fost din nou de nota 10, aşa cum ne-a obişnuit de fiecare dată maestrul internaţional Biro Sandor. Nu întâmplător cu ocazia acestui turneu, Sany a primit diploma de organizator internaţional de turnee.

biro_sandor

Biro Sandor

Este o recunoaştere a tot ceea ce a făcut, şi face, de mai bine de 3 decenii pentru şahul harghitean ca şi pentru cel românesc. O vorbă de mulţumire şi pentru juniorul familiei Biro, Zoltan, care a muncit şi el din greu, zi de zi, la site-ul organizatorului.
Ajutorul cel mai preţios pentru turnee a venit din partea Bancpost şi Direcţiei pentru Sport Harghita.

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.