Sergey Shipov “China de azi este ca Uniunea Sovietica” (2)

eu102

Aici puteti citi partea I

Sergey Shipov, mare maestru, castigator al multor turnee internationale de sah, autor de carti de sah, renumit comentator, antrenor, proprietar al siteului web crestbook.com. Ex-membru al echipei lui Garry Kasparov.

shipov01

Sergey Shipov

9. Ce crezi despre sahul feminin? Crezi in viitorul lui?


Admir unele jucatoare de sah, de la altele invat. Cat despre viitorul sahului feminin- este greu. Chiar si in sahul masculin sunt probleme serioase… Pentru ca sahul feminin sa aiba succes este nevoie de idei noi. Sahul feminin ar trebui promovat, prezentat publicului intr-un mod special. Desigur ar fi exagerat ca femeile sa joace in bikini, dar factorul frumusete ar trebui cumva exploatat. Si abia dupa aceea inteligenta lor. Altfel ramanem doar cu o copie mai proasta a sahului masculin, care este mult mai popular.

10. Cine este cel mai talentat si promitator jucator tanar?

Cine vine dupa Carlsen, Karjakin si Hou Ifan? Este greu pentru mine sa spun. Nu prea sunt atent la sahul la nivel de juniori, asa ca mai degraba ma abtin sa comentez.

11. Ce crezi despre decizia lui Karjakin de a juca pentru Rusia, si despre transferuri in general?

Este problema personala a lui Karjakin. Acelasi lucru se aplica, spre exemplu, sahistilor din fosta Uniune Sovietica care au emigrat. Este viata lor, este alegerea loc ce fac in viata. Si nimeni- fie federatiile sau ‘opinia publicului’ – nu le poate impune altceva.

12. Care tari, in opinia ta, vor fi in fruntea sahului in perioada 2010-2020?

China- atat in sahul feminin cat si in cel masculin. China de azi este ca Uniunea Sovietica. Rusia pierde din pozitii, si acest trend probabil va continua. Doar o victorie a lui Karjakin la Campionatul Mondial in anii urmatori ar putea aduce un nou impuls. In sahul feminin admir mult persistenta si ambitia lui Kosteniuk, dar va fi greu pentru ea sau altcineva sa lupte impotriva jucatoarelor din China. Fortele nu sunt egale.

13. Ce crezi despre legea copyrightului in sah (mutari, comentarii, etc.)?

Acest subiect este complicat si ambiguu. Pe scurt si fara argumente, parerea mea este urmatoarea. Mutarile apartin intregii lumi a sahului. Nu cred ca cineva poate sa faca afaceri cu ele. Comentariile, ca o piesa de literatura, apartin doar autorului. Ca sa discutam acest subiect la modul serios este nevoie sa realizam un interviu separat sau o conversatie pe forum…

shipov011

14. Sahul – materie in scoala, o materie facultativa sau nu e nevoie sa se predea sahul in scoli deloc?

Pentru tarile “non-sah” nu exista o asemenea intrebare. Pentru Rusia s-ar putea sa fie unele optiuni. Ca sahul sa intre in programa obligatorie ar fi prea mult. Nivelul de educatie in Rusia a scazut ata de mult incat este pur si simplu dureros. Mai bine am incerca sa facem un efort ca sa incercam sa ne intorcem la nivelul anterior de educatie. Sa-i lasam pe elevi sa studieze Matematica, Rusa, Biologie, Fizica etc. Asemenea subiecte sunt, pana la urma, mai importante pentru societate decat sahul. Clase speciale, cluburi, sau alte forme de organizare- aceste ar putea fi posibile. Dar este greu de raspuns chiar si la prima intrebare care apare in minte. Cine le va preda la copii? Unde putem gasi atat de multi antrenori calificati? Deocamdata nu avem suficienti, si nu este nici un motiv care sa ne faca sa credem ca vor aparea de nicaieri. A doua intrebare clasica “De unde bani?” suna deja ca o condamnare la moarte pentru aceasta discutie. Asa ca sunt pesimist in privinta sahului in scoli.

15. Unde era sahul mai popular- in URSS sau in Rusia moderna.

Ciudata intrebare. Desigur, in URSS, de departe.

16. Care este atitudinea ta vis-à-vis de sahistii care se indreapta catre poker?

Este decizia lor. Pokerul poate fi privit ca o afacere. Si afacerile au atras, atrag so vor atrage mereu sahistii. Este natural. Toti oamenii au o viata, au nevoie de bani sa-si intretina familiile. Sa discut insa despre pokerul in sine nu este interesant pentru mine, deoarece nu sunt deloc obsedat de acest joc.

17. Cartile de sah favorite?

“Nasterea unei variante” de Polugaevsky.

“O poveste despre Morphy” de Zagoryansky.

18. Ce crezi despre “Nerespectarea regimului sportiv”. Ai vreun episod amuzant din practica ta sa ne povestesti?

Inca o data, gusturile difera. Intimpul turneelor, nu beau alcool, si nu ma implic in povesti sentimentale. As putea numi colegi ale caror experiente sunt infinit mai mari decat a mea, dar, scuzati-ma, nu o sa fac acest lucru. Puteti incerca sa intervievati alti sahisti, poate cineva va face o confesie. Eu voi spune doar ca in conditiile competitiei dure e azi este cel mai bine pentru un jucator sa-si pastreze toate puterile pentru sah.

Carlsen-Shipov Tromsoe0-1 Shipov won that tournament

Carlsen-Shipov 0-1, Tromsoe 2006. Shipov a castigat acel turneu

19. Care este partida ta cea mai buna?

Am 5 partide foarte bune in Arici (varianta Paulsen din Siciliana -nt) cu Marii Maestrii Friedman, San Segundo, Espig, Fillipov, Popov. Toate sunt in cartea mea. Partida Carlsen-Shipov, Tromsoe, 200,6 este buna atat pentru valoarea sahista cat si pentru numele invinsului. Mai este si o frumoasa partida Shipov – V. Ivanov, Moscow, 1995. Nu pot sa aleg una.

Interviu luat pe 22 iulie 2009

(Sursa Poginina.com, siteul Nataliei Pogonina)

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.