Zi: 6 august 2009

Ingrediente: Tie-break, Blitz, Nakamura, Ponomariov, Sare si Piper. Rezultatul? Spectacol, Sacrificii, Artificii

Acum mai bine de doua saptamani, pe cand imi faceam bagajele sa plec in concediu, Nakamura tocmai castiga festivalul de sah de la San Sebastian, in urma unui mini-meci de baraj de blitz, castigat cu 2-0 in fata ucrainianului Ruslan Ponomariov.

Am urmarit meciul de blitz live pe playchess.com si tin minte ca am ramas impresionat de evolutia lui Nakamura in prima partida, astfel incat, va prezint si dvs partida cu pricina acum – mai bine mai tarziu decat niciodata.

Nakamura petrece mult timp jucand blitz pe Internet, iar calitatile lui in conditiile partidelor jucate cu timp limitat de gandire sunt legendare- am mai vorbit despre asta. Va atrag atentia in special asupra mutarii 33, e ceva special.

Lui Nakamura i-a mers perfect in ultimele luni

Nakamura,Hi (2710) – Ponomariov,R (2727) [B81]

City of Culture GM Playoff Donostia ESP (1.1), 16.07.2009

Citeste Articolul
  • 22
  • 783
  • 2

Matul zilei (13)

Pe parcursul a două zile, vă propun spre rezolvare diagrame provenite din partide jucate de către MM.Alexandra Konstantinovna Kosteniuk (n.23 aprilie 1984), campioană mondială în anul 2008.

Citeste Articolul
  • 9
  • 725
  • 6

Interviu cu maestrul international Volodia Vaisman

Incântaţi desigur de serialul dumneavoastra, “Metodologia antrenamentului şahist”, în acelaşi timp ne bucură colaborările şi luările dvs. de poziţie cu ocazia diverselor subiecte de pe site-ul nostru de sah.

Despre “conflictul” între marele maestre Polihroniade şi Nicolau-Van der Mije m-am exprimat deja. Acum aş vrea să-i răspund unui cititor care relata zilele trecute o poveste cu cartea “Meciul secolului Fischer-Spassky”(1974), scrisă de Constantin Stefaniu şi cică semnată de Elisabeta Polihroniade. Pentru cineva care posedă (şi a citit) toate cărţile de şah româneşti, fie-mi permis să fac o rectificare: cartea este bine semnată de amândoi iar textul îmi aminteste mai mult de stilul literar mai îngrijit al marei maestre faţă de cel documentalist al co-autorului ei.

Citeste Articolul
  • 20
  • 1795
  • 3

Sahul – Istorie si promovare (II)

Aici puteti sa revedeti “Sahul – Istorie si promovare (I)

Prietena prietenului unui prieten (nu spui cine, persoana importanta) si-a dat licenta in luna iunie. Cu aceasta ocazie, Anca Marinescu, caci despre ea este vorba, a sutinut un proiect de diploma cu o tema foarte interesanta.

Este un proiect de diploma avand ca subiect istoria sahului, cu diversele sale fatete. Unul din lucrurile care face ca lucrarea sa fie una foarte interesanta este numarul si varietatea mare de carti consultate, Anca gasind referiri legate de sah si in surse neconventionale.

Anca Marinescu a avut amabilitatea sa ne trimita si noua acest proiect. Ea a primit nota 8 din partea comisiei de examinare . Desigur pentru aprecierea obiectiva a acestei lucrari este nevoie ca ea sa fie citita de catre iubitorii sahului. …ceea ce speram ca se va intampla.

de Anca Marinescu

(Conducător ştiinţific: Conf. dr. Alexandru Ofrim)


ISTORIA ŞAHULUI

Ceea ce i-a mirat însă pe occidentali odată cu intrarea în contact cu jocul de şah a fost natura regulilor pe care acesta le impunea. Un exemplu în acest sens îl constituie chiar scopul final al unei partide de şah – acela de a-ţi face mat adversarul. Acest lucru presupune aducerea regelui advers într-o poziţie din care nu mai are scăpare, în momentul în care este „atacat” prin şah.

Carte spaniola din 1251-Valencia

Însăşi ideea aceasta contravine principiului intrat în mentalul colectiv al occidentalilor din secolul al X-lea, conform căreia un rege nu poate fi „capturat” în timpul războiului niciodată. La acea vreme, singurul lucru pe care şahul îl avea în comun cu obiceiurile occidentale era ideea de război, iar adaptarea şahului la lumea occidentală „ia, fără doar şi poate, nişte decenii şi explică de ce textele narative sau literare care vorbesc de jocul de şah în secolele al IX-lea şi al XII-lea sunt atât de imprecise, atât de confuze, atât de contradictorii când este vorba de reguli şi de felul în care se joacă.”[1]

Citeste Articolul
  • 19
  • 2259
  • 0

David Howell a primit ajutor financiar din partea lui Michael Basman pentru a paricipa la CM de juniori de la Buenos Aires

Un gest superb din partea Maestrului International Michael Basman a asigurat participarea lui David Howell la CM de juniori ce va avea loc anul acesta la Buenos Aires.  Basman este cunoscut drept fondatorul si organizatorul celei mai mari competitii pentru juniori din lume, British Land Chess Challenge.

Howell a fost la mustata de castigarea titlului mondial anul trecut dar a pierdut la mustata titlul in urma unei partide tensionate in ultima runda, pierduta in fata indianului Gupta. El nu a avut initial antrenor pentru Campionatul Mondial de anul trecut, dar Nigel Short s-a facut disponibil. Totusi, Federatia Engleza nu a fost capabila sa-i plateasca lui Short onorariul, unul modest, sau macar cheltuielile cu transportul si cazarea!

Imediat ce a aflat de faptul ca Howell nu are bani sa participe la CM de anul acesdta, Basman a trimis 2000 lire familiei Howell, iar Fundatia John Robinson a facut o donatie similara, rezolvand problema.

Singurul jucator englez care a castigat vreodata Campionatul Mondial de Juniori a fost Tony Miles in 1974.

GM David Howell, marea speranta a sahului englez

Citeste Articolul
  • 9
  • 428
  • 0

Doua partide racoritoare de la recentul open de la Hilversum, Olanda

Puternicul Open de la Hilversum (Olanda), incheiat spre sfarsitul lunii iulie 2009, a fost castigat de catre GM britanic Stewart Haslinger. La egalitate cu el, cu 6,5/9, au incheiat GM Daniel Fridman(Germania)- aflat in primii 100 din lume in ultima lista Elo, GM Michal Krasenkow (nr 117 in lume) si fostul candidat la titlul mondial Predrag Nikolic. Anish Giri, cel mai tanar jucator din istoria sahului care a obtinut titlul de GM, avand acum 15 ani, a realizat 5,5/9. Dar iata in continuare o frumoasa realizare a castigatorului:

GM Stewart Haslinger (2544)

Citeste Articolul
  • 8
  • 482
  • 0

Miniatura zilei (21)


Am inceput sa va prezentam, din doua in doua zile, cate o miniatura.

Spre deosebire de miniaturi, capcanele din deschideri sunt repetitive, ele aparand mai mereu in turnee, in special la nivel de incepatori.

Miniaturile nu tin neaparat de deschidere; pur si simplu una din parti face o gafa la inceputul partidei, ori in deschidere, ori la trecerea in jocul de mijloc, gafa ce duce la incheierea rapida a partidei.

Partida si comentariul sunt luate din “The 1000 Best short games of chess” de Irving Chernev.

A doua mutare a albului pare sa-l fi infuriat pe oponent. Din acel moment el a jucat el a jucat doar cu intentia de a da mat prin forta bruta.

Manko-Jankowitz [C20]

Corespondenta, 1900

Citeste Articolul
  • 9
  • 439
  • 0