Barfe, scandaluri, si alte intamplari incredibile din istoria sahului (I)


Am strans cateva “barfe” si fapte, gasite pe forumuri si site-uri de sah, mai mult sau mai putin amuzante, consemnate in istoria sahului.

osipov_chess

Alehin a concurat la atletism,  la aruncarea…regelui !

alekhine_4

Cateva dintre ele sunt luate din cartea The Even More Complete Chess Addict, cum ar fi faptul ca Alehin,
si-a aruncat regele dupa ce a pierdut o partida in fata lui Grunfeld, la Viena, in 1922.


Joc (periculos) de picioare

Sau ca in 1977 cand Korcinoi si Petrosian au jucat intr-un meci eliminatoriu din Turneul Candidatilor, in 1977, arbitrul a pus o placa de lemn sub masa, pentru ca acestia sa nu se poata lovi cu picioarele pe sub masa!

korchnoi_1955 petrosian2

Viktor Korcinoi despartit pe sub masa de Tigran Petrosian de o placa de lemn !

Un top al celor mai scandaloase comportamente descrise in carte ar arata astfel:

  1. Matulovic – Bilek, Sousse, 1967

    Matulovic si-a retras o mutare, afirmand ca doar aranja piesele pe tabla. Arbitrul l-a lasat sa scape cu aceasta explicatie.

  2. Mecking- Botterill, Hastings 1971-1972

    In criza reciproca de timp Mecking si-a executat mutarea, a apasat pe butonul ceasului, dupa care a tinut mana pe butonul celalalt, astfel ca Botteril nu a putut opri ceasul si a pierdut la timp.

  3. Fischer – Kovacevic, Zagreb, 1970
Fischer_modern_chess

 Sotia lui Tigran Petrosian a tras cu urechea cu privire la felul in care Kovacevic ar putea castiga jocul, dupa care s-a dus cu nonsalanta la masa acestuia si i-a dat acestuia mutarile!

  1.  (Korcinoi relateaza astfel acest subiect, in cartea lui “Chess is my life”:
    “In timpul acestui turneu am fost martor la un incident pe care nu mi l-as fi putut imagina nici in vis. Intr-o zi libera Fischer juca o partida amanata cu Kovacevic. Partida se juca intr-un hol, care era alaturat unei cafenele. Eu stateam in cafenea, impreuna cu Petrosian si sotiile noastre, si observam partida printr-un geam de sticla. Fischer, care se apara, i-a intins adversarului o capcana iscusita, dar eu am reusit sa vad cum se putea obtine victoria in fata lui. “Ce interesant!”, am spus cu voce tare, “Fischer ii permite sa castige regina, dar daca Kovacevic accepta “darul” ar putea chiar sa piarda!””Mare a fost surpriza mea, cand sotia lui Petrosian ne-a anuntat ca il va avertiza pe Kovacevic cu privire la aceasta cursa. Si, intr-adevar, pe cand Kovacevic se plimba, in asteptarea mutarii lui Fischer, ea s-a dus la acesta si l-a “luminat”. In general vorbind, Vlado Kovacevic a jucat foarte bine aceasta partida, si probabil si-ar fi dat seama de complicatii si singur, dar zvonurile i-au atribuit victoria asupra lui Fischer, Ronei Petrosian!”

Aici puteti revedea articolul cu povestea cu Rona Petrosian in intregime

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.