Zi: 4 august 2009

Interviu cu Mihail Marin la castigarea premiului “Cartea Anului” de pe www.chesscafe.com (II)

Aici aveti prima parte a interviului cu MM Mihail Marin

De curand, pe vremea aceasta caniculara, evenimentele s-au ” precipitat”  frumos catre sahul romanesc si un nou premiu important este decernat unui sahist roman. Cartea “Reggio Emilia, il torneo del giubileo“, a castigat premiul de cartea anului al Federatiei  italiene de sah. Cartea este scrisa de marele maestru roman, Mihail Marin impreuna cu organizatorul turneului, Yuri Garrett. Bob “recidiveaza” cu acest premiu dupa ce mai castigase in 2006 premiul siteului www.ChessCafe.com ” Cartea Anului” , pentru cartea “Learn from The Legends”.

Fotografie facuta de Janis Nisii la Reggio Emilia 2009

Pentru ca asa am simtit eu bucurie in sufletul meu si  am considerat normal ca sa o impart cu ceilalti oameni si sahisti vorbitori de limba romana. Si ca ori  de cate ori sunt plin de emotie si  bucurie pentru o realizare de aici, incerc sa v-o impartasesc si voua. Bucuria pentru ca avem acest nou premiu obtinut de catre un roman, si pe care Bob a adus-o  inauntrul meu, eu  incerc sa o retransmit acum inapoi la el. Ca o teorema care aproape intotdeauna are si reciproca, ar trebui sa fie fireasca recunostiinta noastra sub orice forma, pentru cel care te-a facut fericit si a dus numele sahului romanesc in toata lumea.


Mihail Marin in 2006 cand a inceput sa devina mai mult decat cunoscut in toata lumea

Partea bună când scrii despre şah, în comparaţie cu jucarea lui este că nu ai acest sentiment nociv al competiţiei.  Singurul lucru cu care trebuie să lupţi este propria slăbiciune. Există două lucruri esenţiale: să fii consecvent în căutarea adevărului (în măsura în care o astfel de noţiune există) şi să ai suficientă concentrare pentru a-ţi exprima gândurile şi sentimentele pe cât de clar şi (mai important) fidel este posibil.  În timp ce prima parte este ceva cu care jucătorii sunt mai mult sau mai puţin obişnuiţi, cea de-a doua parte este mai dificilă.  Limitele noastre fizice au tendinţa de a ne denatura gândurile şi sentimentele în timpul procesului de exprimarea a lor.

Citeste Articolul
  • 15
  • 595
  • 1

Timisoara Cup: Turneele A, B, C si D: Rezultate, clasamente, fotografii, partide

Dupa 20 de ani la Timisoara, ” revolutia ” sahista este facuta tot de cei tineri

Am fost de la inceput impresionat de turneele de la Timisoara, insa nu pentru ca in Romania nu se organizeaza turnee, doar pentru ca aceste turnee sunt inchise. Si cum turneele inchise la noi in tara sunt din ce  in ce mai rare, sa nu zic pe cale de disparitie, raman decat turneele care au traditie sa isi faca aceasta frumoasa si nobila misiune.

Cupa Timisoara este in acest an in  mijlocul caniculei, dar  si plina de energia tinerilor prezenti la cele 4 turnee

Citeste Articolul
  • 15
  • 1543
  • 1

Bucuresti: Romania – Bulgaria 2,5 – 1,5 in ziua doua a meciului echipelor nationale feminine

Initiativa excelenta a Federatiei Romane de sah care devine traditionala, dupa intalnirile precedente terminate la egalitate, de la Bascov 2007 si de la Kozlodui in 2008 cu scorul de 8-8, se desfasoara in perioada 2-5 august la Hotelul Sport din Cadrul Complexului Naţional „Lia Manoliu” din Bucuresti.

Romania- Bulgaria,  un meci cu o desfasurare care ne va tine cu sufletul la gura pana la final;

Citeste Articolul
  • 13
  • 805
  • 0

Miniatura zilei (20)


Am inceput sa va prezentam, din doua in doua zile, cate o miniatura.

Spre deosebire de miniaturi, capcanele din deschideri sunt repetitive, ele aparand mai mereu in turnee, in special la nivel de incepatori.

Miniaturile nu tin neaparat de deschidere; pur si simplu una din parti face o gafa la inceputul partidei, ori in deschidere, ori la trecerea in jocul de mijloc, gafa ce duce la incheierea rapida a partidei.

Partida si comentariul sunt luate din “The 1000 Best short games of chess” de Irving Chernev.

Este una sa vezi ceea ce faci, si cu totul altceva sa joci genial fara sa vezi tabla sau piesele. Aceasta este una dintre cele douasprezece partide jucate intr-un simultan “orb” de catre Harry Pillsbury, care a intrat in istoria sahului prin demonstratiile sale de sah “pe nevazute”.

Pillsbury-Fernandez [C25]

Havana, 1900

1.e4 e5 2.Nc3 Nc6 3.f4 d6 4.Nf3 a6 5.Bc4 Bg4 6.fxe5 Nxe5 7.Nxe5! Bxd1

Citeste Articolul
  • 10
  • 438
  • 0