Meciul Anand – Topalov se va disputa oare in Bulgaria?

La doar cateva zile dupa ce au fost dezvaluite intentiile Bulgariei de a face o oferta de organizare a meciului de campion mondial dintre W. Anand si V. Topalov, unul din cele mai importante ziare din India “ Times of India”, a venit cu o puternica reactie. Ziarul invita guvernul si institutuile publice si private pentru a sprijinii posibila organizare a meciului in India. Aceasta rugaminte vine si datorita faptului ca FIDE nu are nimic impotriva ca una din tarile natale ale jucatorilor sa organizeze meciul.

Mai jos aveti traducerea articolui aparut in ziarul indian sub semnatura lui Hari Hara Nandanan

Times of India, Iulie, 31, 2009

de Hari Hara Nandanan

Mai sunt 9 luni pana la meciul de Campion Mondial dintre Viswanathan Anand si bulgarul  Veselin Topalov. Veselin Topalov si Bulgaria se pare ca au furat startul in jocul mintii. Problema in cauza o reprezinta gazduirea meciului din Aprilie 2010. India trebuie sa faca un ultim efort pentru realizarea unei  oferte bune, deoarece Bulgaria se pare ca a gasit fondurile necesare si sponsorii pentru acesta oferta.

anand-and-topalov-funny-456

Mai mult decat atat, Bulgaria se foloseste de mediul politic, prin intermediul Primului Ministru Boiko Borisov, un iubitor al sahului, ceea ce poate fi o masura importanta. Aceasta poate reduce sansele lui Anand de a juca meciul in tara natala.

Termenul limita pentru depunerea ofertei este 30 septembrie. Suma minima impusa de FIDE este de 1 milion se euro. FIDE trebuie sa incaseze 20 % din suma ofertei, iar cu achitarea tutoror taxelor, se poate ajunge la suma totala de aprox 1,5 milioane de euro.

Campionul mondial si-a exprimat dorinta de a juca acest meci cu Topalov in India, dar Federatia Indiana de Sah abia acum s-a trezit la acesta posibilitate, in aceste conditii starea de spirit la Sofia este foarte buna, deoarece se pare ca posibila oferta nu are adversar in India sau in alta parte.

1361568

Totusi, secretarul AICF DV Sundar pare optimist cand afirma ca va scrie firmei NIIT, cel mai mare sponsor a lui Anand in ultimii 20 ani, inainte de a face o oferta oficiala. “Este foarte dificil sa gasesti sponsori pentru sah, spre deosebire de cricket, tenis sau hochei” a declarat Sundar. “Daca guvernul nu se va implica, pentru a creste suma ofertei,va fi foarte dificil”.

Intre timp, intervievat de Times of India, Anand a spus ca depinde de federatie pentru a face oferta. “Cred ca ar fi minunat sa joc acest meci in India. India a crescut enorm in acest sport. Gazduirea acestui meci ar insemna o popularizare fantastica urmata, cu siguranta, de o mare audienta”

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.