Bobby Fischer – un mimofant (?!)(III)

Aici puteti sa revedeti articolul Bobby Fischer – un mimofant (?!) (II)

Intr-o noua rubrica de remember vom incerca sa aducem de la inceputurile blogului, articolele care ni se pare interesante si mai ales care pot fi vazute si revazute cu placere de voi. Articolul este scris de prietenul meu cu care am inceput acest blog, Alin Dindareanu. Din pacate, el s-a dedicat carierei si nu mai are timpul necesar pentru a scrie despre sah. Il asteptam ca atunci cand are timp, sa revada si sa citeasca articolele publicate aici.

O teorie asemanatoare dar divergenta spune ca Fischer era atat de convins de superioritatea sa asupra oricarui oponent, incat infrangerea era de neconceput. In acest fel, pana si cate un esec ocazional avea darul de a-i scadea moralul si increderea in fortele proprii. Partidele lui Fischer ne arata ca, in rarele ocazii in care a pierdut o partida de turneu, performanta sa din partida urmatoare a fost mediocra, iar procentul de victorii totale din turneu mai mic decat de obicei.

fischer_cry4

Fischer suparat dupa o nereusita pe tabla de sah

“Recuperarea” morala dupa astfel de esecuri se pare ca este mai usoara pentru un jucator care este constient de propriile sale forte si care ia in calcul si posibilitatea unei infrangeri. Cand era doar un pusti, si pierdea o partida de sah rapid, invariabil Fischer aseza piesele din nou si cerea o revansa imediata; un semn care poate indica o adanca nevoie psihica de a-si reconstrui imaginea proprie, imaginea unui invingator. Lacrimile insoteau deseori infrangerile.

Fischer-Tal_ol

Fischer il infrunta pe Tal

La turneul Candidatilor din ’59 a plans cand Mihail Tal i-a administrat o lectie severa. Fischer a fost vazut plangand iarasi la Mar del Plata ’60 cand a fost invins de Spassky intr-o celebra partida jucata in Gambitul Regelui.

fischer1972Spassky

1972: Fischer a trecut de Spassky foarte convingator in “meciul secolului” din Islanda

Cand a fost provocat de reporteri inaintea meciului cu Petrosian cu intrebarea “Plangi atunci cand pierzi o partida?”,  Fischer a raspuns ca un adolescent mandru:

“Ma rog, daca eu plang, rusii se imbolnavesc atunci cand pierd o partida” (Aici Fischer se refera la cateva meciuri ale sale impotriva rusilor, care dupa o serie de infrangeri isi luau un time-out pe motive in special medicale, asa cum s-a intamplat si cu Spassky, si cu Taimanov, printre alti. Tot Fischer a spus la un moment dat legat de acest fenomen: “Se pare ca nu am invins niciodata un oponent sanatos!”)

fischer_petrosian10

Ficher – Petrosian

Cel mai interesant fenomen despre Fischer este nu faptul ca sahul are asemenea efect asupra lui, ci (foarte interesant!) efectul pe care il are sahul jucat de el impotriva adversarilor sai – le distrugea moralul, facandu-i sa se simta de parca ar fi fost prinsi in menghina de o forta extraterestra.

“E un calculator uman!” era una din laudele pe care admiratorii i le faceau. “E doar un calculator” era comentariul rautacios al detractorilor sai. Ce insemna acest lucru?

(Va urma)

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.