Zi: 27 iulie 2009

Hou Yifan isi dovedeste clasa la Villarrobledo

Joi dupa-amiaza a avut loc in Piata Ramon y Cajal din Villarrobledo, traditionalul simultan de sah care a fost in prologul marelui turneu Torneo Internacional Villarrobledo editia XXIV. In deschiderea acestui turneu,  jucatoarea chineza Hou Yifan 2584 a sustinut un simultan la 24 de mese, ea fiind in lume prima jucatoare sub 20 de ani si numarul 3 in lume in lista feminina elo.

Citeste Articolul
  • 11
  • 544
  • 0

Probleme de metodologie în formarea jucătorilor de şah (7)

Probleme de metodologie în formarea jucătorilor de şah (7)

Pentru a afla cum vă puteţi procura METODOLOGIA ANTRENAMENTULUI SAHIST şi a vedea tabla sa de materii, dai click aici

Aici puteţi revedea capitolele anterioare din

Probleme de metodologie în formarea jucătorilor de şah de Volodia Vaisman, antrenor şi maestru internaţional

La cererea noastră, cunoscutul antrenor franco-român a acceptat să ne dezvăluie câteva din «secretele» formării jucătorilor de şah, desprinse din lucrarea sa fundamentală «Metodologia antrenamentului şahist», pe care am avut deja plăcerea s-o prezentăm pe site-ul nostru. Experienţa lui ca antrenor şi jucător ne-ar putea ajuta să inţelegem mult mai bine anumite concepte şi fenomene din lumea şahului, subiecte extrem de delicate şi de negăsit în vreo altă carte de specialitate. Profunzimea analizelor făcute de el in domeniul antrenoratului, se regăseşte şi în aceste articole bine fundamentate, finisate cu minuţiozitate şi talent literar.

In ceea ce ne priveşte, suntem convinşi că impărtăşirea din experienţa şi ştiinţa de o viaţă a maestrului antrenor este un lucru îmbucurător şi sperăm că fiecare din voi va găsi o bună parte din răspunsuri la întrebările pe care vi le puneţi.

Căci formarea şi perfecţionarea tinerilor generaţii de jucători şi jucătoare este o treabă lungă şi anevoioasă, care nu poate fi realizată decât de câtre animatori şi antrenori talentaţi şi bine pregătiţi, dotaţi de concepţii metodologice sănătoase şi temeinice.

Serialul va continua câteva luni bune, cel puţin o dată pe săptămână Cred că acest lucru trebuie să ne bucure, mai ales că mulţi dintre cititorii şahisti au pus intrebări şi probleme de această natură pe blog.

Aşteptăm deci părerile voastre pentru a putea continua această inedită experienţă.

Jucătorul de performanţă

Citeste Articolul
  • 12
  • 825
  • 0

Probleme de logica la inceput de saptamana (16)



Cred ca la inceput de saptamana cand nici iarba nu creste, un imbold primit din partea unor probleme de logica ar fi binevenit pentru “demarajul” mintal necesar unei noi saptamani. Sper sa fiti mai inspirati decat sunt eu lunea.

Problema 1

In runda finala a unui turneu de sah din SUA primii patru clasati au jucat cu alti 4 adversari. Mesele de joc erau numerotate de la 1 la 50,

Citeste Articolul
  • 28
  • 671
  • 2

Capcane in deschidere (92)



Am deschis o noua serie de articole dedicata “capcanelor” si/sau greselilor care pot avea repercusiuni imediate la inceputul partidei. Ne-am gandit ca un astfel de subiect ar fi interesant pentru toti cei care vor sa evite pierderea meciurilor chiar la startul lor.

Credem ca e mai bine ca acestea sa va fie prezentate ca diagrame in momentele “cheie” ale combinatiilor, dupa cateva zile urmand ca postul sa fie actualizat cu partida intregrala, cu eventualele comentarii aferente (asta daca nu cumva da cineva solutia inainte, cum s-a intamplat cam de fiecare data pana acum).

 

Sicilian Defense: Delayed Alapin (B50)

Citeste Articolul
  • 9
  • 1136
  • 4

Bobby Fischer – un mimofant (?!)(III)

Aici puteti sa revedeti articolul Bobby Fischer – un mimofant (?!) (II)

Intr-o noua rubrica de remember vom incerca sa aducem de la inceputurile blogului, articolele care ni se pare interesante si mai ales care pot fi vazute si revazute cu placere de voi. Articolul este scris de prietenul meu cu care am inceput acest blog, Alin Dindareanu. Din pacate, el s-a dedicat carierei si nu mai are timpul necesar pentru a scrie despre sah. Il asteptam ca atunci cand are timp, sa revada si sa citeasca articolele publicate aici.

O teorie asemanatoare dar divergenta spune ca Fischer era atat de convins de superioritatea sa asupra oricarui oponent, incat infrangerea era de neconceput. In acest fel, pana si cate un esec ocazional avea darul de a-i scadea moralul si increderea in fortele proprii. Partidele lui Fischer ne arata ca, in rarele ocazii in care a pierdut o partida de turneu, performanta sa din partida urmatoare a fost mediocra, iar procentul de victorii totale din turneu mai mic decat de obicei.

Fischer suparat dupa o nereusita pe tabla de sah

Citeste Articolul
  • 15
  • 602
  • 0