Filipine: Interviu cu Wesley So care este la varsta de 16 ani, cel mai bun jucator din Filipine (I)

Wesley So, care, la vârsta de 16 ani este jucătorul cel mai bine clasat din Filipine şi al 7-lea clasat junior al lumii. El a castigat la inceputul anului, turneul C al puternicului Corus din Olanda si este invitat in septembrie la puternicul turneu din SUA, Cupa Spice. El a acceptat cu amabilitate să acorde un scurt interviu prin e-mail site-ului Chessdom.com.

Wesley_So

Wesley So la Corus 2009

Chessdom: Bună ziua Wesley, si mulţumesc pentru acceptarea interviului. După strălucita victorie la Corus Chess Tournament (n.t. in grupa C) te-ai axat, în principal, pe turneele din Asia. Cum evaluezi performanţele tale din ultimele luni?

Wesley So: În ansamblu, rezultatele recente nu au fost prea bune, în special în ultimul meu turneu în Filipine (n.t. La campionatul Asiei, unde So s-a clasat doar pe locul 21). Este clar că mi-a lipsit pregătirea şi că trebuie să găsesc modalităţi de a-mi îmbunătăţi jocul.

Chessdom: Ce te-a atras spre şah, cum ai început să joci?

Wesley So: Aspectul educaţional al şahului mă atrage. Este o experienţă de învăţare: memoria, recunoaşterea tiparelor, luarea deciziilor şi consolidarea. Am început să joc atunci când aveam şase ani, cu tatăl meu. Apoi, mai târziu, cu vecinii mei.

Wesley So, fotografie de Carla Amse

Chessdom: Potrivit unui recent articol de pe Inquirer.net, şahul este cel mai popular joc din ţara ta. Eşti sprijinit în ceea ce priveşte antrenamentul, călătoriile şi invitaţiile de participare la turnee?

Wesley So: Nu cred că şahul este foarte popular în ţara noastră, dar primesc sprijin din partea federaţiei noastre, suficient pentru turnee şi invitaţiile de participare.

Chessdom: Ai mulţi suporteri, în Filipine şi pe tot globul. Îţi afectează acest lucru jocul sau atitudinea? Te ajută să te motivezi?

Wesley So: Da, desigur. Este întotdeauna plăcut să ştiu că mulţi oameni îmi urmăresc jocul, şi, probabil, asta mă inspiră să joc mai bine. Dar, în timpul turneelor mele, nu vreau să mă gândesc la asta.

Chessdom: Cu cine lucrezi şi cum te pregăteşti pentru concursuri?

Wesley So: Acum lucrez singur, sau poţi să spui cu calculatorul, care este foarte util în ziua de azi. Mă pregătesc pentru concursuri studiind deschideri şi unele dintre jocurile mele.

Chessdom: Care sunt aşteptările tale pentru prima participare la Cupa SPICE (n.t. 2009 SPICE Cup va avea loc in perioada Septembrie 19-29 2009).?

Wesley So: Nu sunt foarte sigur. Acesta va fi primul meu turneu double round-robin (fiecare joacă cu fiecare două partide), aşa că nu ştiu la ce să mă aştept. Am să încerc să joc bine.

Chessdom: Care este programul turneelor tale în următoarele luni?
Wesley So: Cel mai probabil va fi SPICE CUP, şi, probabil, câteva jocuri în Liga chineză (vezi ataşat un ziar din China, am fost invitat deja de două ori). Mondialele de Juniori, de asemenea.

Chessdom: Când nu joci şah, ce sunt activităţilor tale preferate de recreere?

Wesley So: În prezent, activităţile obişnuite includ navigarea pe internet, lectura şi a exerciţiile pe banda mea de alergare. De obicei, nu prea-mi place să ies în aer liber.

Chessdom: Poţi să numeşti cel mai memorabil joc al tău?

Wesley So: Partida mea împotriva lui Ni Hua de la Olimpiadă, care a fost prima mea victorie împotriva unui jucător cu ELO de peste 2700.

Chessdom: Îţi mulţumim pentru timpul acordat. Noi îţi dorim toate cele bune în cariera viitoare.

Wesley So: Mulţumesc, la fel.

(Articol preluat de pe chessdom.com)

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.