Karpov – Kasparov vor juca un meci de 12 partide la Valencia !

Ziarul spaniol Marca, prin jurnalistul Isus Boyero,  arunca o bomba in lumea sahului, declarand intr-un reportaj cum ca in perioada 21-24 septembrie 2009 la Valencia, se va disputa un meci intre Karpov si Kasparov de 12 partide.

Karpov-Kasparov

Meciul Karpov- Kasparov la momentul adevarului. Un meci dintre cele 2 legende si doi vesnici  rivali

Meciul va avea 4 partide  de sah rapid iar 8 se vor desfasura in ritm de blitz. Meciul este cu ocazia implinirii a 25 de ani de la inceperea primului lor meci pentru titlul mondial  de la Moscova (1984), care pana la urma a fost intrerupt dupa 48 de partide jucate, la scorul de 5-3 pentru Karpov si incheiat la Lyon in 1990.

Campionatul mondial a avut urmatorul istoric al intalnirilor:

karpov2_galerie_foto_kasparov

Moscow 1984-5  Karpov-Kasparov (+5 -3 =40) (meci intrerupt)
Moscow 1985     Kasparov-Karpov (+5 -3 =16)
London – Leningrad 1986  Kasparov-Karpov (+5 -4 =15)
Seville 1987  Kasparov-Karpov (+4 -4 =16)
New York – Lyon 1990 Kasparov-Karpov (+4 -3 =17)

A mai avut loc o lupta intre ei cu ocazia Cupei Mondiale GMA 1988- 1989 , care a fost castigata cu un mic avantaj de Garry Kasparov, dupa 6 turnee jucate in acel circuit.  Rivalitatea dintre cei doi mari campioni a durat aproape un deceniu. Acest titlu de campion mondial nu a tinut prea mult, deorece a urmat ruptura intre Kasparov si Fide si in perioada 1993 – 1999, Kasparov organizandu-si propria sa organizatie PCA si un titlu separat de Fide. Karpov a avut pentru a doua oara noroc sa atace titlul ramas la Fide dupa plecarea lui Kasparov. Karpov a si sugerat dupa castigarea Linares 1994, ca el ar fi cel mai bun din lume si adevaratul campion mondial.

Un nou meci cu o incarcatura  intre cele doua legende

kasparov2 karpov24

Negocierile pentru locatia acestui supermatch remember a fost ofertata si de alte 2 orase europene si unul din America de sud. In cele din urma dupa luni de discutii si tratative cei doi au acceptat Spania si Valencia pentru acest meci. Daca este sa ne amintim ca in 1987 la Sevilla, meciul a avut o desfasurare dramatica, iar partida 24 a meciului a fost transmisa in direct la televiziunea spaniola cu o audienta incredibila de 13 milioane de telespectatori!

Kasparov21 karpov01

Meciul se anunta extrem de interesant, si asta nu numai pentru stiuta rivalitate dintre cei doi, ci si pentru ca dupa retragerea lui Kasparov din 2005 el si-a dedicat timpul sau mai mult pentru politica. A mai avut cateva simultane demonstrative insa turnee sau meciuri nu au existat pentru Garry. Karpov a scazut si el destul de mult la rating si ca si joc, odata cu varsta . Kasparov ar fi de preferat, daca ati vrea sa desemnam un favorit, mai ales ca Garry are 46 de ani pe langa cei 58 de ani ai lui Karpov. A mai fost un meci de sah rapid de 4 partide,  care s-a jucat la New York in 2002 si in care a castigat Karpov cu 2,5 – 1,5 . Insa in partida 3-a  Kasparov a gafat intr-o pozitie castigata si a oferit castigul in meci rivalului si adversarului sau etern, asa ca ascendentul moral se pare ca este de partea lui Karpov. De atunci cei doi au mai jucat decat 3 partide de blitz, una la Reykjavik 2004 si doua la Zurich 2006, toate incheiate remiza.

kasparovkarpov-1984

Cei doi au stat fata in fata peste 500 de ore in cele in cele 5 meciuri pentru titlul mondial, iar bilantul total  dintre ei ii este favorabil lui Kasparov cu  21 victorii, fata de 19 infrangeri si 104 de remize. Karpov a fost si este un adversar greu de depasit, mai ales ca el a avut in primul lor meci 5-0 in fata lui Kasparov, care a durat 6 luni de zile si 48 de partide, inainte de a fi oprit de catre presedintele Fide. Dar Kasparov a fost pus in fata unei situatii, care practic era fara iesire si a fost nevoit sa invete de la cel mai bun profesor, cu care se si intrecea in acelasi timp. Experienta lui Garry a fost mereu acumulata de el,  mai ales dupa prima ciocnire cu Karpov, si ea l-a adus in anul 1985 pe prima pozitie din lume a  clasamentului elo, pe care nu a cedat-o pana la retragerea sa! O realizare unica a lui Karpov si aproape imposibil de egalat este aceea de castigator  a celor mai multe turnee din istorie , 170!

karpov-kasparov1987a

Sevilla 1987: Meciul Karpov – Kasparov urmarit de celebritati la analiza post-mortem

Kasparov, care in ultimul  timp si-a dedicat timpul pentru politica,  s-a intalnit marti impreuna cu alti lideri  ai opozitiei de la Moscova, cu presedintele SUA, Barack Obama aflat in vizita in capitala Rusiei. Kasparov a multumit public pentru gestul facut de Karpov, ambasador UNICEF, care a incercat sa il viziteze in inchisoare , unde a fost detinut cateva zile pentru ca a condus un protest impotriva regimului Putin. Este un meci de referinta intre doua legende vii ale sahului mondial , care toata viata lor au luptat folosind mijloacele sportive de pe tabla de sah, insa lupta dintre cei doi a fost numai in sport si in fata esicherului si nu in viata lor privata.

ALTE POSTARI RELEVANTE

5 Comentarii

 • rodantero

  Mi se pare nemaipomenita ideea acestui meci (si posibila revenire a lui Kasparov in sah).

  iulie 8, 2009 - 8:04 am Raspunde
 • vasim

  Asa pentru nostalgici e un meci frumos.
  Dar adevarul e ca amandoi sunt la o varsta mult prea inaintata pentru a putea ataca titlu mondial de exemplu.
  Un meci Anand – Topalov e de un nivel mult mai inalt din punct de vedere al calitatii.
  Oricum de ce nu, ar fi frumos …

  iulie 8, 2009 - 10:52 am Raspunde
 • adrianstanca2009

  Ah, Valencia!…

  iulie 8, 2009 - 10:58 am Raspunde
 • unknown20cta

  Nu cred ca in acest moment Kasparov nu ar putea ataca titlul mondial.Sa fim seriosi.Ar avea sanse mari sa-l invinga pe Anand!!!

  iulie 8, 2009 - 6:40 pm Raspunde
 • Marian Tanase

  Va fi un meci interesant prin prisma rivalitatii si valorii acestor fosti mari campioni dar sa nu ne imbatam cu apa chioara in privinta posibilei reveniri lui Kasparov. Eu nu prea cred lucrul asta…
  El a declarat-o clar in numeroase ocazii, ca s-a dedicat vietii politice in alte “meciuri” mult mai dificile pe care spera sa le cistige (ceea ce va fi foarte greu dar nu si imposibil!).
  Eu ii doresc success si in aceasta aventura!

  iulie 9, 2009 - 4:06 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.