Hunedoara: Daria Vişănescu, micuţa Kasparov de la Petrila

La numai 10 ani, Daria Vişănescu a câştigat Campionatul Mondial de Şah Şcolar din Grecia.

daria3_web

Daria Visanescu la Campionatul mondial Scolar – Salonic 2009

Petrila este un oraş în care sărăcia şi disperarea sunt la ele acasă. E greu de crezut că într-o astfel de lume, în care cărbunele a măcinat aproape tot ceea ce este uman, mai pot exista diamante. Daria Vişănescu este un astfel de „diamant”. O fetiţă care, atunci când este aşezată în faţa tablei de şah, uimeşte o lume-ntreagă.

Născută: 03.08.1996
Educaţie: elevă în clasa a VII-a
Experienţă: campioană mondială la şah

În faţa tablei de la cinci ani

A început să joace şah la vârsta de cinci ani, ajutată de bunicul său, iar cinci ani mai târziu era campioană mondială. Culmea este că, pentru acest trofeu, Daria a fost „recompensată” de Federaţia Română de Şah cu „fabuloasa” sumă de cinci sute de lei.

Daria-cv

Atât a apreciat statul că valorează un campion mondial. „Finala am jucat-o cu o columbiancă. A fost o partidă care a durat aproape şase ore. Arbitrii erau supăraţi că pierd cina, iar noi luptam pentru titlu. Până la urmă am reuşit să câştig pe o greşeală a şahistei din Columbia. A fost cea mai fericită zi din viaţa mea”, a povestit Daria.

Nu acceptă remiza

Şi în privinţa stilului de joc, Daria a reuşit să uimească şahişti de mare clasă. Avea nouă ani când şi-a adjudecat titlul de campioană naţională, iar arbitrul s-a dus la antrenorul ei uimit că acest copil nu accepta să ofere remiza.

daria_visanescu__0000

„Atunci când joc cu albul prefer deschiderea spaniolă. În această variantă albul are un plan clar de joc. Mie îmi place să împing pionii din centru astfel că îmi creez un spaţiu mai mare de joc unde pot face manevre şi îmi pot plasa piesele mai bine, stânjenind adversarul. Îmi plac poziţiile de atac riscante care descumpănesc adversarul şi îl obligă să greşească”, a spus micuţa Kasparov.

Din nefericire, neacceptarea remizei i-a adus şi mari supărări. La ultimul campionat mondial desfăşurat în luna mai a acestui an, Daria nu a acceptat o remiză care i-ar fi adus titlul de vicecampioană. A făcut o greşeală şi a pierdut partida, coborând până pe locul cinci mondial. „Am fost foarte dezamăgită. Totul s-a întâmplat din cauză că am pierdut un cal. Am plâns vreo două ore după înfrângere”, şi-a amintit cu regret în glas Daria.

dariaVisanescu

Se pregăteşte  pentru europene

Deşi este în vacanţă, micuţa şahistă se pregăteşte pentru campionatele europene de luna viitoare care se vor desfăşura în Serbia. „Muncesc cam trei ore pe zi cu noul meu antrenor Codruţ Florescu. Este o competiţie europeană de şah blitz şi dezlegări de probleme de şah. Sper să fac o figură frumoasă, mai ales că, în ultima perioadă am avut multe eşecuri pe acest plan”, a spus Daria.

La acestă dată, Daria Vişănescu are o colecţie impresionantă de trofee: şapte medalii internaţionale, trei diplome de campion naţional şi multe alte distincţii. Federaţia Internaţională de Şah i-a oferit titlul de  Maestru FIDE. Visul ei este să studieze în străinătate, unde, aşa cum spune ea, oamenii sunt mai veseli.

dariaVisanescu1

Întrebări şi răspunsuri

Care este momentul cel mai dificil atunci când te afli într-o competiţie?

Cel mai greu este atunci când mă aflu în criză de timp. Trebuie să gândesc foarte repede iar mâna trebuie să fie la fel de rapidă. Sunt partide în care adversarul meu are mai mult timp la dispoziţie decât mine. Spre exemplu, în finala cu şahista columbiană, ea mai avea la dispoziţie o jumătate de oră iar eu câteva minute. A trebuit să gândesc cu viteza luminii. Dar am învins.

Care sunt şahiştii tăi preferaţi?

Este vorba de cele trei surori Polgar din Ungaria. Toate trei au fost campioane mondiale, fiecare având un stil de joc diferit. Una dintre ele, Judit Polgar a reuşit să învingă doi mari şahişti mondiali: pe Kasparov şi pe Boris Spassky. Îmi place şi să lucrez cu noul meu antrenor Codruţ Florescu. Are un stil foarte interesant de joc şi o să am multă vreme multe de învăţat de la el.

codrut_florescu_001_web

IM Codrut Florescu, noul antrenor al Dariei Visanescu

Ce-i place

Daria citeşte şi este pasionată de calculator, în faţa căruia îşi petrece câteva ore zilnic. Cochetează cu poezia dar susţine că poeziile ei sunt triste fără să înţeleagă exact de ce. Presupune că unul dintre motive este acela că scrie poezii doar atunci când este supărată.

daria_visanescu__0003

Ce nu-i place

Faptul că este tot timpul plecată de acasă. „Am foarte multe concursuri de jucat, majoritatea sunt în afara ţării. Iar asta mă oboseşte. Nu-mi place când pierd deşi încep să mă obişnuiesc cu ideea că uneori mai greşesc şi eu. Şi nu-mi place faptul că oamenii din ţara noastră sunt trişti şi nu se pot bucura de viaţă”, a spus şahista.

(Scris de Tiberiu Stroia pe adevarul.ro)

ALTE POSTARI RELEVANTE

8 Comentarii

 • niki

  Erata : Codrut Florescu este maestru international cam de 15 ani.

  iunie 29, 2009 - 8:37 am Raspunde
 • marian

  felicitari…..avem nevoie de jucatori ca tine….se cunoaste si valoarea antrenorului….bafta in continuare

  iunie 29, 2009 - 11:18 am Raspunde
 • Cipri Muntean

  Felicitari si bafta la Subotica! Corbu e un antrenor foarte bun ai facut o alegere buna.

  iunie 29, 2009 - 8:11 pm Raspunde
 • isabela muntean

  felicitari

  bravo

  pacat ca monica ridzi -ministrul tineretului si sportului, nu o intereseaza valorile vaii jiului
  ste doar sa se imbogateasca ea

  pacat
  felicitari daria

  iulie 12, 2009 - 5:07 pm Raspunde
 • Eustake

  Daria a fost singura care a remizat cu Anand din cate am auzit. Felicitari!

  decembrie 16, 2009 - 9:13 pm Raspunde
 • daria

  vreau sa te felicit si eu!!!!!!!!!am luat lectii de sah o data da ma plictiseam asa ca am renuntat SA AI BAFTA TE PUP CU DRAG ROSU-DARIA

  aprilie 14, 2010 - 7:30 pm Raspunde
 • Cristache Cristache Toculet

  Aceste cuvinte ar clatina si cel mai falnic stejar! Acest “diamant” numit Daria ar trebui apreciat de statul roman la adevarata valoare.

  decembrie 6, 2011 - 11:16 am Raspunde
 • petria florea tel 0761404766

  statul prin marile jigodii politice distruge bugetul cu legi speciale , criminale , neconstitutionale , abuzive de salarizare si PENSIONARE , umilind campionii ROMANIEI cu 5-6 milioane lei vechi in timp ce bosorogii din justitie primesc cite doua pensii pina la suma maxima de 380 milioane lei vechi plus 7 salarii la pensionare , 7 salarii la imormintare plus ajutorul de inmormintare care-l primesc si muritorii de rind , saraciti de acesti cetateni speciali lacomi si inumani =rusine !!!

  iunie 1, 2016 - 5:51 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.