Sahul printre voaluri negre

Am visat aseara ca eram in Iran si ca am parasit cladirea fara sa port hijab.  Eram foarte speriata ca puteam fi prinsa, asa ca am fugit imediat inapoi si am gasit ceva sa imi leg parul. Visul mi-a amintit  de faptul ca sunt norocasa sa am dreptul la vot, sa protestez, sau sa imi fac unghiile cu ce lac doresc, dar ca o feminista ce sunt, ma simt legata de acelea care nu au aceste privilegii.


Ma simt miscata de curajul femeilor din Iran care protesteaza, cu riscul de a fi batute sau chiar omorate.

Ma intreb ce fac femeile din echipa Iranului in aceste vremuri tumultoase, si in special Shadi Paridar, prima femeie din Iran cu titlul de WGM, jucatoare ce a fost prezentata in “Chess Bitch” in capitolul “Sah mat in jurul lumii”

“Sahul este printre putinele sporturi in care femeile din Iran pot concura peste hotare, doarece purtarea unui hijab nu este un impediment pentru  a juca. Cand am intrebat-o pe Shadi daca ii plce sa poarte hijab, a inceput sa se strambe si sa faca fete la mine. Dupa ce si-a revenit a raspuns cu sarcasm: “Imi place foarte mult. Ma simt ca un star imbracata asa. Lumea se uita la mine si  isi dau seama ca sunt din Iran”. Apoi ridica din spramcene si imi spune: “Nu imi place absolut de loc”

shadiatousa

Shadi Paridar si Atousa Pourkashiyan

Am iesit in oras, de asemenea,  cu alte membre ale echipei Iranului in China (Shadi nu era prezenta). Cei din Iran erau foarte puternici. La barbati, erau aproape sa ii bata pe Americani pentru medaliile de bronz.

Atousa Pourkashiyan, avea atunci peste 2200 (in prezent ratingul ei trece de 2300) a invins o serie de WGM si IM . Am prins o slabiciune pentru acesta echipa datorita arbitrei Mehrad Pahlevanzadeh, (acum locuieste in Emiratele Arabe Unite), care efectiv mi-a dat vesta dansei cand am spus ca tatalui meu i-ar face mare placere un suvenir de la Jocurile Mintii din China.  Mehrad a scris un articol foarte interesant pentru Chessbase despre faptul ca este foarte important pentru popularizarea sahului, sa se joace pana la sfarsit.

shadi225

Shadi Paridar

Sper ca Shadi, Atousa, Elshan, Ehsan, etc sunt toate sanatoase, si ca toate se vor termina cu bine pentru poporul Iranian. Si, cine stie, data viitoare cand voi intalni echipa feminina de sah a Iranului vor purta alta costunmatie

Traducere dupa Jennifer Shahade, Federatia Americana de Sah

La final va oferim cateva diagrame din meciurile celor 2 jucatoare

Albul muta si castiga

afterqc7

aftercxd3

aftergh6Purk

pourkberezina



ALTE POSTARI RELEVANTE

2 Comentarii

  • rodantero

    Foarte impresionante lucrurile (mai mult sugerate) din spatele celor cateva cuvinte, si poate dintr-o zona a pamantului, si dintr-o religie, prea indepartate (aproape ca si cum ar fi de pe alta planeta) de noi. Felicitari Costine pentru traducere.

    La prima diagrama solutia este
    D1 1.Df6+! Txf6 2.Ce8+ si 3.Cxc7, dupa care negrul ramane cu ambele turnuri in priza.
    La ultima cred ca 1.Txh6 cu amnintari multiple si pierderile materiale (pentru negru) nu se vor opri aici.

    iunie 25, 2009 - 8:32 pm Raspunde
  • obezeanu

    Eu propun:
    D1:1Ce8+ T:e8 2Df6+ Rh6 3Tf3 si Th3 mat
    D2:1Cf3 si amenintarea 2Cg5 este imparabila
    D3:1T:d7 T:d7 2D:h6 Td8 3Te3 Df5 4.Tg3+
    4…Dg6 5T:g6+-
    D4:1T:h6 T:h6 2T:h6 Cc7 3Ch5+-

    iunie 26, 2009 - 1:40 am Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.