Şi-a descoperit pasiunea pentru şah privind doi pensionari în faţa blocului. Este maestru internaţional şi antrenează un campion mondial
Codrut Florescu
Avea cinci ani şi îşi pierdea vremea în faţa blocului privind la vecinii care jucau şah, vrăjit de acest joc al minţii. În şcoala generală a început să studieze şahul din reviste de specialitate fără a avea nici un îndrumător. În 1982, la vârsta de 14 ani, trimite în plic rezolvarea a 12 probleme de şah, deosebit de complicate, propuse de o revistă de specialitate din Bucureşti. În scurt timp hunedoreanul Codruţ Florescu, elev în clasa a VII-a este chemat să participe la campionatul municipiului Bucureşti.
Câştigă campionatul şi realizează un egal cu maestrul FIDE, Emil Pessi. Este momentul care îl propulsează în lumea şahiştilor consacraţi. „Am fost recomandat imediat de maestrul internaţional Gabriel Georgescu şi astfel am fost legitimat la Clubul Metalul Bucureşti. Au urmat zeci de turnee naţionale şi internaţionale în care am reuşit să acumulez o experienţă enormă. În 1994, am câştigat campionatul internaţional de la Băile Herculane, fapt ce mi-a adus titlul de maestru internaţional. A fost un turneu închis la care au participat 15 concurenţi”, a povestit şahistul hunedorean.
Un joc al minţilor ascuţite
În opinia maestrului niciun sport nu se compară cu jocul de şah şi asta pentru că îţi permite o infinitate de combinaţii. „E un joc interesant în care regele e cea mai importantă piesă de pe tablă, iar regina e cea mai puternică. Ai 64 de pătrăţele şi o infinitate de soluţii. Câştigă cel care reuşeşte să vadă cât mai departe desfăşurarea jocului. Şi asta pentru că, adevăratul şah se joacă la timpul viitor. Interesant este faptul că dacă în urmă cu 10 ani omul învingea computerul, noua generaţie de calculatoare a reuşit să-şi adjudece victoria. Şi asta pentru că gândeşte mai repede şi analizează mii de poziţii pe minut. Lucru pe care mintea umană nu reuşeşte”, a spus Florescu.
Codrut Florescu in lupta cu Miroshnicenko la Romgaz 2008
În privinţa stilurilor de joc maestrul hunedorean spune că o deschidere din faţa regelui va aduce în faţa privitorilor o partidă spectaculoasă cu multe lupte în timp ce o deschidere din faţa reginei presupune o partidă axată în special pe poziţionare şi aşteptarea greşelii adversarului. „Cel mai important lucru pe o tablă de şah este modul în care stăpâneşti centrul şi cum reuşeşti să-ţi creezi avantajul de spaţiu”, a spus şahistul.
La această dată hunedoreanul o pregăteşte pe Daria Vişănescu şahista care la numai 10 ani a cucerit tilul de campion mondial. Şi el se pregăteşte pentru o serie de competiţii foarte puternice sperând să îşi adjudece titlul de mare maestru.
Miniinterviu
Care ar fi şahiştii cu care ai dori să te întâlneşti la masa de joc?
Campionul mondial, indianul Anand, dar şi cu şahişti renumiţi din România. Am jucat cu Nisipeanu Dieter un mare şahist român care m-a învins. În privinţa şahistului pe care îl admir cel mai mult, acesta este rusul Alexandr Alehin singurul şahist care a murit păstrându-şi titlul de campion mondial.
Care este atuul unui şahist într-o competiţie?
Cel mai important aspect este concentrarea. Am văzut şahişti care într-o clipă de neatenţie au pierdut o partidă. O partidă de şah este foarte solicitantă. Există şahişti care pierd câteva kilograme în greutate în timpul unei competiţii.
Ce-i place
Codruţ nu ratează nici o ocazie de a juca şah. În afara şahului este pasionat de sporturi de calitate. „Urmăresc cu mare plăcere Liga Campionilor unde am ocazia să văd fotbal adevărat sau cursele de Formula 1. Este ceea ce eu numesc sport de calitate. Apreciez o carte, un film sau o muzică bună“, spune şahistul.
Ce nu-i place
Maestrului hunedorean nu-i plac minciuna, făţărnicia şi hoţia. „Sunt un om bun care trec peste foarte multe neghiobii ale oamenilor şi care am fost înşelat de oameni pe care îi consideram prieteni. Îmi este greu să înţeleg astfel de persoane aşa că le trec pe lista persoanelor non-grata”, spune Florescu.
Profil
Născut – 30.03.1968
Educaţie – medii
Experienţă – şahist
Familie – divorţat, un copil
(Articol scris pe adevarul.ro de Tiberiu Stroia)
3 Comentarii
Foarte interesant articolul! Sper sa citim in curand de noi succese ale elevei sale!
iunie 21, 2009 - 6:00 pmCorbu’ a fost unul dintre talentele generatiei sale. Ne-am antrenat impreuna cu alti colegi cativa ani si mi-am dat seama ca este realmente un om prea bun care nu a meritat loviturile din partea celor din jur si din nefericire nu si-a putut organiza asa cum poate si-a dorit viata si cariera. Chiar daca performanta e greu de obtinut acum, el ramane poate cea mai “curata” pata de culoare din sahul romanesc. Ca un adevarat iubitor de Nea Marin, Tomita Caragiu si…..evident Iron Maiden.
iunie 21, 2009 - 10:13 pmRun to the hills, clairvoyant!
foarte tare….eu l-am cunoscut la un concurs in care am stat impreuna 4 zile…dar mi-a fost de ajuns..pe langa faptul ca e un sahist extraordinar e si un bun prieten de turneu…sper sa ajunga mare maestru cat mai repede pentru ca merita…
iunie 22, 2009 - 10:02 am