Am fost intrigat de articolul lui David Brooks “Geniul: Vedere Modernă “, din New York Times, din data de 1 mai.
Brooks prezintă recente dovezi ştiinţifice, care ajută la clarificarea apariţiei acelora pe care-i considerăm genii.
Conceptul central este practica – un efort de multe ori plictisitor – sub îndrumarea unui expert. Geniile sunt făcute, nu născute. Undeva în fundal, unul sau mai multe modele pot servi drept sursă de inspiraţie.
Interesant, formula lui Brooks nu mai funcţionează atunci când este aplicată lui Bobby Fischer, poate cel mai mare jucător de şah al tuturor timpurilor.
E adevărat, a fost muncă multă şi repetitivă şi în cazul lui.
Şi Fischer – un “elev” pasionat de istoria şahului – a avut, de asemenea, modele uşor accesibile, trecute şi prezente.
Dar geniul american este notabil în măsura în care el a fost auto-inspirat pentru atingerea perfecţiunii.
Bănuiesc că el a considerat rar, dacă a făcut asta vreodată, munca făcută de el o simplă practică sau corvoadă. Pentru Fischer, care a fost mereu la marginea unei noi frontiere, şahul a fost distractiv şi interesant.
Şi, în cea mai mare parte, el a lucrat singur.
Fischer este, probabil, excepţia de frunte a jocului de la paradigma “geniile-sunt-făcute-nu-născute“.
De Shelby Lyman / Preluare de pe susanpolgar.blogspot.com
4 Comentarii
Fischer a fost exemplul de frunte al paradigmei “geniile-sunt-făcute-nu-născute“. A fost intrebat odata cum face de joaca atat de bine sah.Raspunsul a fost:Citesc foarte mult,cred ca am citit peste 1000 de carti de sah.
iunie 21, 2009 - 6:10 amDiversi experti in stiinta educatiei,considera ca o munca de peate 40 000 de ore,in orice arie de activitate,face din orice om dotat cu o inteligenta medie,un geniu in acel domeniu.
Si totusi, geniile se nasc!!! Asa zisele genii aparute doar ca efect al muncii in domeniul sahului, pot fi considerate Karpov, Spasky, Capablanca,Petrosian, Botvinic, Smislov, poate chiar Paul Keres, dar genii nascute in domeniul sahului pot fi considerate Kasparov,Lasker,Alehin si altii dar peste toti Fischer!!!
iunie 21, 2009 - 12:56 pmSincer, este si parerea mea. Eu cred ca, oricat ai munci (si in orice domeniu), nu poti sa-ti depasesti limitele (dar poti, probabil, sa te apropii destul de mult de ele). Sigur ca un geniu fara munca (si poate si fara ceva noroc in viata) nu va putea sa faca mai nimic, dar la fel de adevarat (parerea mea) este ca, si fara (macar) un dram de geniu, e greu sa faci ceva cu adevarat important intr-unul din domeniile in care gandirea si imaginatia (daca formularea nu e cumva pleonastica 🙂 ) sunt indispensabile.
iunie 21, 2009 - 1:07 pmUn geniu se formeaza in timp, este adevarat! dar numai cine are o anumita frustrare despre sine nu poate sa ajunga la un asemenea nivel,oricum mariile genii, au ajuns genii datorita efortului si ambitiei nesfarsite de a continua in sportul mintii. Deci intr-un singur cuvant cine vrea poate cine nu ,nu! munciti ca sa ajungeti genii, aveti mare grija sa nu inebunitii
martie 22, 2010 - 1:07 am