Povestile Baznei: Un destin incredibil de sahist sud-american, devenit legendar precum Capablanca

Sah de inspiratie divina la Bazna

Diagnosticat cu o boala rara neuromusculara, brazilianul Henrique  Costa Mecking a reusit sa ramina in fata tablei cu patratele cu ajutorul credintei. Brazilianul  Mecking este o prezenta inedita la Turneul Regilor de la Bazna.

meking

Un miracol numit Henrique  Costa Mecking

Sahistul sud-american, in virsta de 55 de ani, obisnuia  sa mearga zilnic la Medias pentru a se ruga. El le-a dat mare bataie de cap organizatorilor in momentul in care a solicitat la meniu un anume tip de orez integral, deocamdata de negasit in Romania. Excentrica poate pentru unii, solicitarea lui Mecking vine ca urmare a unei intimplari mai putin fericite din viata lui.

mecking-orez_integral

Mecking si orezul sau special (integral), care a dat batai de cap organizatorilor de la Bazna

La doar 26 de ani, in momentul in care era cotat al treilea jucator de sah pe plan mondial, dupa Anatoli Karpov si Victor Korcinoi, brazilianul a fost diagnosticat cu o boala rara neuromusculara, miastenia gravis.

„Cind am aflat despre boala mea eram in Statele Unite, intr-un spital. Medicul care m-a consultat era cel mai bun neurolog din lume si mi-a spus ca boala mea era foarte grava si ca va ataca toti muschii corpului. In prima faza a bolii mi-au fost afectati muschii gitului, imi era greu sa inghit si ma simteam foarte obosit. Apoi boala a inceput sa imi atace picioarele. Puteam sa merg, dar oboseam foarte repede.

Moartea_chess_A saptea pecete_

Destinul lui Mecking este pe undeva asemanator cu cel a  in filmul ” A saptea pecete” regia I. Bergman,  cand cavalerul joaca sah cu moartea. Mecking a castigat partida cu ajutor divin!

Cam la doi ani de la debutul bolii, am avut o criza puternica si nu mai puteam sa mestec. Atunci mi-am dat seama ca voi muri, pentru ca un om nu poate trai mult fara sa manince. Medicii mi-au mai dat citeva saptamini de viata, nici nu mai puteam vorbi, a fost ingrozitor“, povesteste Mecking.

mequinho_religie

Credinta l-a salvat pe sahistul brazilian si l-a readus la viata cand  medicii nu ii dau nici o  speranta

Credinta a fost insa cea care l-a readus la viata pe Mecking. „Nu eram catolic, nu mergeam la biserica. Boala insa m-a facut sa-mi intorc privirea catre biserica, astfel ca am cunoscut un grup numit Catholic Charismatic Renewal. In mai 1979 am fost vizitat de un lider al acestei miscari religioase, care mi-a spus sa imi incalzesc miinile pe Biblie si apoi sa incerc sa ma spal singur pe dinti, lucru pe care deja nu-l mai puteam face. Am reusit, iar de-atunci boala a intrat in regres.

mequinho_01

– Sa aveti pofta de viata si de sah, parca ne spune Mecking aici

Mi-am schimbat regimul alimentar, acum maninc mult mai sanatos. Consum mult orez integral, legume, fructe, dar si putina carne“, spune brazilianul, care a luat paralel si lectii particulare de arte martiale. Dupa acest miracol, Mecking a decis sa devina preot. A urmat Institutul de Teologie in Brazilia, dar dragostea pentru sah a fost mai mare, astfel ca a decis sa revina in fata tablei cu 32 de patratele. La Bazna, a pierdut primul meci si a dat vina pe religie, reprosindu-si ca a vorbit prea putin despre sfirsitul lumii intr-un interv

(Scris de Roxana Maha – Cotidianul )

ALTE POSTARI RELEVANTE

2 Comentarii

  • vasyly66

    Interesant articol. Felicitari!!

    iunie 20, 2009 - 10:43 am Raspunde
  • adriana

    Incredibil, dar adevarat si IMPRESIONANT. FELICITARI !

    iunie 22, 2009 - 8:27 am Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.