Chiar dacă s-a născut în Bucureşti, marele maestru de şah Cristian Chirilă a evoluat timp de doi ani pentru Clubul Sportiv Municipal Craiova. Bunicii lui sunt originari din Dolj.
Cristian Chirilă a început să practice şahul de la 5 ani, fiind îndrumat de tatăl său, antrenor pentru copii şi arbitru internaţional. Prezent în Cetatea Banilor, tânărul şahist a făcut o impresie excelentă, fiind dispus să dialogheze cu oricine. S-a născut cu instinct de învingător şi nu cedează niciodată, nici măcar dacă joacă împotriva unui puşti de şase ani. Efectuează trei antrenamente pe săptămână, exersează acasă, îşi petrece câteva luni pe an la turnee, campionate şi merge la şcoală.
Cristian Chirila a ajuns campion mondial la juniori la 16 ani
A renunţat la grădiniţă pentru şah
Are şi un motto despre începutul în şah:
„Nu este nevoie să ştii foarte multe lucruri ca să faci şah. Ai nevoie de un pic de talent şi de mult exerciţiu“. În continuare, ne descrie felul în care a fost „corupt“ de tatăl său să înveţe tainele şahului. „La vârsta de cinci ani, tatăl meu m-a învăţat să joc şah şi nu îmi prea plăcea la grădiniţă. Am avut şi o epidemie de gripă şi am fost nevoit să stau acasă. Astfel, am renunţat la grădiniţă şi jucam zilnic şah împreună cu tatăl meu“, povesteşte Cristi. Deşi era aşteptat ADS Craiova, marele maestru era aşteptat de copii să continue partidele simultane. Cu toate astea, a avut răbdare să răspundă curiozităţilor noastre.
Cristian Chirilă are o viaţă foarte activă. În afară de şcoală şi de perioada în care joacă şah, el merge la sală pentru întreţinerea musculaturii. În timpul liber preferă fotbalul. Are un „defect“: ţine cu Dinamo. Din străinătate favorita lui este Real Madrid.
Timp de doi ani a jucat pentru Craiova
Sportivul a obţinut titlul de campion mondial la 16 ani şi a devenit campion european la şah rapid. Puţini ştiu că marele maestru a evoluat pentru CSM Craiova timp de doi ani. „Am venit la CSM datorită antrenorului Adrian Georgescu. Tatăl meu este bun prieten cu domnul Georgescu“, relatează Cristi Chirilă.
Promotorul acestui eveniment Costica Dobra (Stanga), Cristian Chirila si Radu Chirila
Şahul nu este un sport scump, dar nu oricine poate să îl practice. De aceea este denumit „sportul minţii“. Pentru început, un copil are nevoie de o tablă de şah. În momentul în care încearcă să obţină performanţe, se înscrie la un club şi plăteşte o taxă lunară pentru antrenamente.
Ce-i place
„Să ies cu prietenii în oraş, la suc, la cinema. Joc fotbal, baschet şi tenis când am timp. Nu concep o vară fără a merge la mare“, a concluzionat şahistul.
Ce nu-i place
„Să mă trezesc devreme dimineaţa. Dacă s-ar putea, aş vrea să dorm cât mai mult“, recunoaşte Cristi Chirilă.
Cum este să joci 14 partide simultan?
C.C.: M-am obişnuit deja. A intervenit rutina. Acum nu este prea greu, mai ales că adversarii nu sunt prea puternici. Am jucat şi mai multe partide simultane.
Când vei face pasul spre profesionism?
C.C.: De la 20 de ani se consideră că depăşeşti bariera şi ajungi la profesionism. Evident, se poate ajunge şi mai devreme. Eu am jucat destule partide la acest nivel.
Data naşterii: 6 ianuarie 1991, Bucureşti
Studii: elev în clasa XI-a la Colegiul Naţional Emil Racoviţă
Experienţă: de 12 ani joacă şah
Familie: necăsătorit
(Scris de Flaviu Dinca pe adevarul.ro)
0 Comentarii