Bent Larsen: Nu am nici un respect pentru autoritate!

eu16

Care este prima ta amintire legata de sah?

Aveam sase ani, si un baiat cu doi ani mai mare decat mine m-a invatat regulile. In una din primele partide a ramas cu rege si doua turnuri impotriva regelui meu singur si m-a adus cu forta la marginea tablei.

Care este partida ta cea mai memorabila?

Este dificil sa aleg una. Poate cea impotriva lui Bernstein, cand a implinit 72 ani, la Olimpiada de la Amsterdam, 1954.

larsen-1-189x300

Care este cea mai dureroasa infrangere?

Impotriva lui Spassky in 19 mutari, Belgrad 1970.

Care este sahistul tau favorit din toate timpurile?

Nimzovici.

Cum te relaxezi?

Citesc sau ascult muzica. Sau scriu articole cu subiect sahist.

Care este frica ta cea mai mare?

Dentistul

Care este formatia/compozitorul favorit(a)?

Beatles.

Care este inregistrarea favorita?

’64, sau cum s-o numi, cu versurile: ‘send me a postcard, drop me a line, stating point o f view.’ (este vorba de piesa “When I’m Sixty-Four” de pe albumul “Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band” aparut in 1967, The Beatles – nota traducatorului)

Care consideri ca este defectul tau cel mai mare ca jucator de sah?

Nici un respect pentru autoritate.

Care este calitatea ta cea mai mare?

Nici un respect pentru autoritate.

Care crezi ca este obiceiul tau cel mai dezagreabil?

Nu cred ca am obiceiuri dezagreabile. (Intrebati-o pe nevasta mea).

Ce carte ai lua pe o insula pustie?

London 1883 sau o alta carte de turneu foarte veche.

Daca ar fi sa alegi 5 carti de sah favorite, care ar fi acelea?

Nimzovici- My System; Keres- Selected Games; Steinitz – New York 1889; Munninhoff – Hein Donner; Arman – Marcel Duchamp Plays and Wins.

Cum ai caracteriza stilul tau de a juca sah?

Non-remizist.

Care este programul tau TV favorit?

TV: un meci bun de fotbal. Sau tenis.

Care este cea mai mare extravaganta a ta?

Felul in care am schimbat continentele.

Impotriva caror jucatori ai cele mai slabe rezultate?

Impotriva lui Kasparov si Ljubojevic.

Care a fost cel mai stanjenitor moment la tabla de sah?

Am atins calul, cu intentia unei mutari foarte proaste. Dupa care am desoperit ca era o gafa. Asta a fost stanjenitor. Dar am facut totusi mutarea corecta, in loc sa mut calul, Cf3-e1. A fost incredibil de stupid din partea mea. (Impotriva lui Bobotsov la un turneu in Beverwijk).

In ce turneu anume iti place cel mai mult sa joci?

In turnee inchise cu conditii bune si public entuziast.

Care a fost cel mai iritant adversar pe care l-ai intalnit?

Gheorghiu, oferind remize inainte de partide.

Care a fost cel mai fair-play adversar pe care l-ai intalnit?

Multi imi vin in minte. Spre exemplu, Norman Hansen (1899-1984), care a realizat un procentaj de 80% la Londra in 1927. El nu vroia sa aiba avantajul mutarii in plic, si intotdeauna o comunica adversarului.

Care este lectia cea mai importanta pe care ti-a dat-o viata?

Gandeste inainte sa vorbesti sau sa faci o mutare.

(Sursa: Kingpin Chess Magazine)

10 Comentarii

  • niki

    Excelent mini-interviu. Din nefericire, printre alte informatii pitoresti, se strecoara sic ea referitoare la unul dintre marii jucatori romani. Nea Florin a reusit sa arunce o umbra asupra carierei sale cand a inceput(dupa ce atinsese apogeul) sa se milogeasca cu remize de mai toti sahistii de valoare. Frica a fost mai puternica decat onoarea. Sa nu fi gasit Florin Gheorghiu alta cale de subzistenta decat cea a sahului abordat astfel? Asta e, pacat.

    iunie 14, 2009 - 12:50 pm Raspunde
  • Ionut

    Niky,n-ai inteles.Gheorghiu oferea remize contra cost,’vindea’ partidele…cu alte cuvinte.Nu se milogea de toti sahistii de valoare pt o remiza,ca sa ramana sahist mare.Sahist mare era…oricum.Nu fi naiv 🙂

    iunie 14, 2009 - 1:17 pm Raspunde
  • virgil

    Este greu de crezut ca marele maestru Florin Gheorghiu se preta la asemenea lucruri murdare…Daca era sa vanda ceva pe bani, apoi vindea punctul intreg si nu doar jumatate…Si apoi Larsen era un sahist de temut si de aceea nu cred ca sta in picioare varianta lui Ionut cu vanzarea unei remize pe care Larsen, la valoarea lui, nu i-ar fi fost de loc greu sa o obtina pe bune la tabla…Eu cred mai degraba ca jucatorul nostru avea o strategie de concurs bine pusa la punct conform careia isi propunea sa castige la jucatorii mai slabi si sa remizeze la cei mai buni. Cum Larsen se incadra in categoria celor mai buni, mi se pare firesc si neumilitor ca marele nostru maestru se multumea si cu o remiza in fata lui.

    iunie 14, 2009 - 4:30 pm Raspunde
  • niki

    Ionut,
    Mi-e teama ca sunt nevoit sa merg pe aceeasi pista. Florika nu cred ca putea vinde remize unor jukatori de talia lui Larsen si altora din top. Corect, putea(probabil ca a facut-o) sa cera bani jucatorilor mai slabi. Insa stiu sigur ca de la un moment dat se gudura pe langa diversi jucatori fara o carte de vizita impresionanta sa-i accepte remiza, ca respect pentru numele sau. Acum vreo 15 ani unii il mai “credeau”, pe vremurile astea insa, matura pustanii tabla.

    iunie 14, 2009 - 4:34 pm Raspunde
  • niki

    Virgil,
    Strategia aceea pe care o avea a functionat cat era in “vana”, apoi s-au prins baietii, iar roata s-a intors, cu aia slabi scotea remize, cei buni il alergau. In fapt toti ajung pe panta asta descendenta, e normal. Problema e sa stii cand sa te opresti. Sa ramanem insa cu momentele de glorie ale lui Florin Gheorghiu, caci au fost destule.

    iunie 14, 2009 - 4:37 pm Raspunde
  • adrianstanca2009

    Imi cer scuze si chiar imi pare rau ca am tradus (si) respectivul fragment. El nu diminueaza marile performante ale lui Florin Gheorghiu!
    Cartea lui de Partide Alese va ramane mereu una din cele mai frumoase carti de sah scrisa pe la noi. Sunt foarte multi care s-au apucat de sah dupa ce au citit cartea respectiva.

    iunie 14, 2009 - 5:34 pm Raspunde
  • mures

    pentru a raspindi orice confuzie,se poate gasi un interviu mai amplu cu bent larsen intr-unul din almanahurile planeta sah,unde spune despre gheorghiu ca a fost cistigat in multe partide,dar abia prin anii ’80 a pierdut la florin prima partida.

    iunie 14, 2009 - 9:59 pm Raspunde
  • virgil

    Nu este nicio greseala cu traducerea fragmentului respectiv…Singura greseala este cea de interpretare pe care o fac unii dintre comentatori…Florin Gheorghiu a dominat multa vreme si cu autoritate activitatea sahista din tara noastra si a facut multe victime printre corifeii sahului mondial. A fost un sahist foarte talentat si cu rezultate remarcabile in concursurile interne si internationale.Cine se grabeste sa-i terfeleasca imaginea nu trebuie sa uite ca Florin Gheorghiu este si detinatorul unui titlu mondial la juniori, performanta care nu cred sa fi fost la indemana oricui, mai ales la vremea cand a fost obtinuta. In aceste conditii, mi se pare absurd ca cineva sa-i terfeleasca imaginea cu niste presupuneri si nascociri de-a dreptul aberante. De ce atata rautate si lipsa de obiectivitate la unii dintre romani?

    iunie 14, 2009 - 11:21 pm Raspunde
    • ceausescuiulian

      Problema cred ca nu se pune asa si aici este vorba de mai multele sensuri ale limbii romane. Probabil ca mai potrivita era replica lui Isus, sa ridice primul piatra cel care este fara pata. Este probabil greu de crezut ca “rautatea excesiva” a lui Larsen era destinata numai lui Florin Gheorghiu. Si daca este sa judecam cinstit si sa ne uitam in oglinda interioara a constiintei noastre, nu stiu daca in afara de Bobby Ficher exista cineva, care nu a dat o remiza pasnica sau ceva de genul acesta. Varianta pe care o vad eu cea mai plauzibila ar fi aceea ca dupa un sir intreg de ghinioane cu Larsen, Florin poate a incercat sa treaca peste acest complex cu o remiza pasnica. Daca este sa cautam numai negrul sub unghia mica de la picior sau cine stie ce nod in papura, gasim si mai ales ca “romanii sunt specialisti ” la asta. Daca tot facem asta este bine sa punem in balanta si ceea ce a facut el pentru sahul romanesc si cate realizari au fost facute de “pustiul din Ploiesti”, asa cum il numea atunci lumea sahistica de la noi, dupa ce Florin a ajuns campion national. Daca ar fi fost asa, cum mai puteau fi realizate atatea rezultate excelente in turneele din strainatate sau in intalnirile internationale ale echipei nationale masculine sau la Olimpiade?

      iunie 14, 2009 - 11:57 pm Raspunde
  • virgil

    Aceste declaratii ale lui Larsen au fost neelegante si nu-si aveau rostul. Eu inteleg ca el era un jucator bun care toata viata a tanjit sa obtina maximum de performanta in sah, numai ca nu a avut si norocul sa obtina consacrarea la nivelul de succes dorit de el…El a simtit si simte si acum o anumita frustrare din cauza performantelor ratate si poate ca acesta este si cauza pentru care rabufneste din cand in cand in presa cu astfel de marturisiri care nu-i fac cinste…El traieste cu impresia ca nu a devenit campion mondial din cauza unor adversari gen Florin Gheorghiu sau altcineva care il sacaiau cu propuneri de remiza inainte de disputarea partidelor respective…Eu cred ca treaba aceasta cu convenirea unor remize intre jucatorii care poarticipa la acelasi concurs se poarta intr-o masura destul de mare in sahul mondial si nu trebuie sa se faca atata tam tam pe seama ei. Stim cu totii ca obiceiurile acestea sunt demult consacate printre sahisti si nu pot surprinde pe nimeni. Daca ne amintim bine, Florin Gheorghiu a pierdut sau a remizat multe partide jucate cu Larsen(probabil datorita lipsei de concentrare), dar care la un momentdat erau castigate clar de jucatorul nostru. Fie si numai pentru acest lucru Larsen ar fi trebuit sa dea dovada de mai mult fair play si sa fie mult mai retinut in declaratiile fata de presa sportiva…

    iunie 15, 2009 - 1:09 am Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.