India in plin boom sahistic

eu16

Desi India a inventat sahul, acesta a fost dominat de catre rusi inca din a doua jumatate a secolului precedent. Astazi, lucrurile sunt complet diferite, intrucat India este tara care a facut cel mai mare progres in ultimii zece ani.

Acest progres a fost facut posibil in urma succeselor repurtate de Viswanathan Anand, care a castigat titlul mondial in trei formate diferite: in sistemul KO in 2000 in Teheran, in turneul de la Mexico City din 2007 si in urma meciului de la Bonn din 2008 impotriva lui Kramnik.

Sahul traieste un moment foarte bun in India. Un numar record de titluri, medalii, jucatori cu rating, numar de participanti la turneele din India, toate acestea fac ca sahul sa traiasca un moment foarte bun in tara in care s-a nascut. In 1930 era la acelasi nivel cu unele jocuri de carti, fiind considerat o activitate de relaxare/divertisment in timpul liber. In anii ’60 sahul a crescut in popularitate, inregistrandu-se ceva activitate in orase precum Chennai (care s-a numit Madras pana in anul 1996), Mumbai (care a purtat numele de Bombay tot pana in anul 1996) si Delhi. Din 2001, a devent unul din cele mai populare sporturi pentru tinerii indieni, iar la nivel guvernamental este un sport preferat bine sprijinit.

Factorul Anand

“Impactul Fischer” s-a produs in 1972 peste tot in lume si a inclus India. Dar “valul Anand” a fost mai vizibil si mai mare in 2001, cand a castigat titlul mondial FIDE in Ajunul Craciunului in 2000. Aproape toate competitiile la toate grupele de varsta au inregistrat un numar record de participanti si tot ce este legat de sah a inflorit in 2001. Succesele din 2007 si 2008 ale lui Anand au avut un impact mai mic decat cel din 2000, totusi noi oameni cu influenta au continuat sa bage bani in sah.

anand

Anand apare pe prima pagina in ziarele de sport din India si uneori si in ziarele obisnuite. Popularitatea sahului nu este restransa doar la marile orase in India. Campioni apar si din orase mai mici de asemenea, precum Nasik in Maharashtra, Bhilwara in Rajasthan, Chakradharpur in Jharkhand, Guntur in Andhra Pradesh, etc. Anand insusi isi petrece o luna sau doua pe an in India, si locuieste in Chennai atunci cand nu este in Madrid sau Frankfurt sau cand nu concureaza in alte orase ale lumii.

Anand a dat sahului si sahistilor o recunoastere mai mare in tara de origine. Aproape fiecare persoana din India il cunoaste si el este o comoara pentru jucatorii de sah atragand multimi numeroase chiar si atunci cand apare pur si simplu ca sa distribuie premii (ex- la Campionatele de juniori ale Asiei, Chennai, 2008)

Brigada Tanara

In fiecare vara mii de tineri indieni se apuca de sah, si ca peste tot, multi renunta si se lasa de sah. Cei care au succes si ai caror parinti au fost si ei sahisti rezista cel mai mult in sah. Indienii joaca cricket si adora sa priveasca acest joc inventat de catre britanici. Liga de fotbal a inceput si ea aici, acum o decada. India a castigat medalii olimpice la tir, lupte si box. Dintre tinerii sahisti, multi sunt dintre cei care au aparut odata cu valul Anand din 2001 si Anand continua sa-i inspire.

Cand Harikrishna a castigat Campionatul Mondial la categoria sub 10 ani la Menorca in 1996 si Humpy a castigat primul sau titlu in 1997 la Cannes, s-a produs un boom in Andhra Pradesh, de unde provin cei doi. Daca ne uitam pe clasamentele si rezultatele Campionatelor Mondiale de Juniori, realizam ca India a dominat, castigand 5 titluri din 12 in 2006 si 4 titluri din 12 in 2008.

Exista un imens rezevor de talente cu jucatorii din anii ’80 si ’90 devenind antrenori pentru acesti noi intrati in lumea sahului. India domina festivalurile de juniori si e doar o chestiune de timp pana cand aceasta dominatie se va transfera la seniori.

Cine Sprijina Sahul Indian?

La nivelul cel mai de jos sahul indian se suporta singur. La nivelul cel mai inalt guvernul de la Delhi finanteaza si ofera bilete de avion gratuite campionilor nationali care participa la diverse competitii internationale la diferite grupe de varsta.

Mai recent s-a hotarat de asemenea trimiterea copiilor si juniorilor la turnee in Spania si Olanda, si s-au asigurat cantonamente cu pregatire intensiva echipelor nationale pentru competitii precum Olimpiada. Majoritatea campionilor nationali beneficiaza de finantari de la guvern, sponsorizari de la companii private locale si in plus prime speciale pentru participarea la diverse concursuri.

Fondurile de premiere sunt in mod constant in crestere si nimeni nu crede in cuvantul ‘recesiune’ in cercurile sahiste din India deoarece sahul este pe o panta ascendenta. De la Olimipiada de la Torino 2006, jucatorii au fost platiti in mod oficial, iar Anand a primit 5 milioane rupii ca prima de participare. Banca Canara, cu sediul central in Bangalore, a sponsorizat echipa.

Sponsorizarile private sunt in crestere si la un moment dat in viitor vor prelua ele finantarile venite momentan de la guvernul central. Cei care devin IM si GM primesc un onorariu de la guvernul central, desi un asemenea ajutor a fost initiat de sponsorizari private provenite de la industriasul Dr. N. Mahalingam in anii ’70 inainte sa devina presedintele AICF in mandatul 1985-1989.

Organizatorii turneelor de sah din India ofera seturi complete de sah pentru disputarea partidelor, nu ca in SUA unde jucatorilor li se cere sa vina cu table, piese si ceasuri de sah in majoritatea competitiilor.

India versus China

Cealalta tara care traieste un boom economic precum India este China. Ei au adoptat o politica diferita pentru sah acolo. Succesul sahului indian este cladit pe o larga baza piramidala de jucatori de sah. Sahul este in geneal un joc individual si sistemul Indiei este mai bun decat cel al Chinei. China crede si are rezultate bune in competitii pe echipe. Ei au un grup de jucatorii pe care-i duc in centre speciale unde-i antreneaza. La Shenyang 2000, la Cupa Mondiala FIDE, am avut oportunitatea sa vad ca jucatorii chinezi aveau o camera privata unde inhalau oxigen proaspat, crezand ca asta ar ajuta jucatorii de sah precum si in alte sporturi. Anand l-a intrecut pe Bareev in finala acolo. Un stat indian precum Tamil Nadu din sud, de unde provine Anand, are mai multi jucatori cu rating ELO decat toata China. In China “Sahul Chinezesc” este mai popular si este diferit de ceea ce cunoastem a fi sahul traditional. Din fericire nu exista o versiune de “Sah Indian”, dar exista inca unii oameni in satele din India care joaca dupa regulile proprii, cum ar fi mutarea pionului cate un singur camp (ex. 1.e3) si nu doua (1.e4) la inceput.

Contributia Indiei la Sahul Mondial

Indienii sunt in general oameni gentili, buni la suflet. Anand a stabilit tendintele in lumea sahului printre jucatorii de 1.e4. Dupa meciul de la Bonn s-ar putea sa stabileasca tendintele si pentru 1.d4 de asemenea!

Multi dintre jucatorii indieni studiaza sahul si chiar au posibilitatea sa fie antrenati de GM. India a aglomerat lumea sahului cu jucatori de stil pozitional. Printre tarile care au beneficiat de folosirea computerelor in sah, India este cu siguranta in fruntea listei.

Indienii pe listele de rating ELO

Printre tarile vorbitoare de limba engleza, India are cel mai mare numar de jucatori cu rating FIDE: India –10,562, USA – 4816, Anglia – 1,944. Asta inseamna ca este nevoie de multa organizare pentru a ajuta si a mentine nivelul de excelenta al jucatorilor indieni. Organizatia sahului din India este condusa de D.V. Sundar, un fan al sporturilor din Chennai si Secretar Onorific al Federatiei indiene de sah. Presedintele AICF este N.Srinivian care conduce AICD cu intelepciunea lui, luand multe decizii importante cu efecte pozitive. El este un industrias care conduce India Cements Ltd., si care este proprietarul unuia dintre cele mai mari cluburi de cricket din lume, Chennai Super Kings. De cate ori Anand a castigat titlul mondial, el l-a adus pe capitanul nationalei Indiei de cricket sa-l felicite. El incearca sa aduca sahul in mijlocul unei activitati sportive mai populare, cricketul, care este ca o religie in India.

Evenimente majore in India

Cel mai mare eveniment organizat de India a fost Campionatul Mondial de Sah in versiunea FIDE (mai putin finalele). Cupa Mondiala FIDE din 2002 s-a tinut la Hyderabad si a fost castigata de Anand. Sferturile Meciurilor Candidatilor de la Sanghinagar, langa Hyderabad, au luat loc in 1994, iar Semifinalele au avut loc in acelasi loc in 2005. Meciul Candidatilor a avut loc intre Ananad si Dreev, meci pe care Anand l-a castigat, s-a jucat la Chennai in 1991. Campionatele Mondiale pentu juniori s-au tinut in India de patru ori intre 1993 si 2004.

Majoritatea jucatorilor de frunte indieni calatoresc peste tot in lume ca sa-si mareasca ratingul; sunt apuse zilele cand jucatori straini veneau in India ca sa castige rating din competitiile locale.

Ce-i lipseste Indiei in Sah?

Jucatorii ar trebui sa fie mai agresivi, sa arate un mai mare spirit de lupta si sa continue sa caute obtina realizari din ce in ce mai mari. Ei au propriile modele in Anand si Humpty pe care le pot copia. Un rezultat mare si dupa aceea este nevoie de un an sau doi ca sa repete acelasi rezultat, asa sunt jucatorii nostrii tineri. Consistenta si profesionalismul le lipseste multora, desi unii dintre ei muncesc din greu in directia corecta. Jucatori care sunt capabili sa progreseze in continuare sunt G.N. Gopal, campionul mondial Abhikeet Gupta, si Parimarjan Negi la masculin si campioana mondiala la junioare Dronavalli Harika la feminin.

Cei mai importanti jucatori de sah indieni din toate timpurile

Cei mai importanti jucatori de sah indieni din toate timpurile au fost Viswanathan Anand, Koneru Humpy, Mir Sultan Khan (a trait in India, a jucat sah in Regatul Unit si in Europa si a murit in Pakistan), Krishnan Sasikiran, Pentala Harikrishna, Surya S Ganguly, Abhijeet Gupta, P.M. Thipsay, Manuel Aaron (Primul IM al Indiei in 1960), si Dibyendu Barua.

Indieni castigatori ai Campionatelor Mondiale de Sah

 • 1987 World Junior: Viswanathan Anand
 • 1996 World Under-10 Boys: P. Harikrishna
 • 1997 World Under-10 Girls: Koneru Humpy
 • 1998 World Under-12 Girls: Koneru Humpy
 • 1999 World Under-18 Girls: Aarthie Ramaswamy
 • 2000 World Under-12 Boys: Deep Sengupta
 • 2000 World Under-14 Girls: Koneru Humpy
 • 2000 World Championship: Viswanathan Anand
 • 2001 World Junior Girls: Koneru Humpy
 • 2004 World Under-14 Girls: Dronavalli Harika
 • 2004 World Junior: P. Harikrishna
 • 2005 World Under-12 Boys: N. Srinath
 • 2005 World Under-10 Boys: Sahaj Grover
 • 2006 World Under-10 Boys: Girish Koushik
 • 2006 World Under-8 Boys: Ch. Mohineesh
 • 2006 World Under-18 Girls: Dronavalli Harika
 • 2006 World Under-10 Girls: Ch Sahajasri
 • 2006 World Under-8 Girls: Ivana Furtado
 • 2007 World Championship: Viswanathan Anand
 • 2007 World Under-8 Girls: Ivana Furtado
 • 2008 World Junior Girls: Dronavalli Harika
 • 2008 World Junior: Abhijeet Gupta
 • 2008 World Under-14 Girls: Padmini Rout
 • 2008 World Championship: Viswanathan Anand
 • 2008 World Under-16 Boys: B. Adhiban
 • 2008 World Under-14 Boys: Vidit Gujrathi
 • 2008 World Under-12 Boys: Sayanthan Das

Lista de mai sus nu include titluri precum Cupa Mondiala castigata de Anand la Shenyang 2000 si Hyderabad 2002, si Campionatul Mondial de Sah Rapid de la Cap d’Agde France 2003, de asemenea castigat de Anand. India a castigat Olimpiadele pentru tineret din Singapore 2007 si Turcia 2008. Universitatea din Madras a castigat Mondialele Universitare din 1999 sin Singapore, iar Caile Ferate Indiene au castigat Mondiale Cailor Ferate din 2004. Indienii au obtinut multe in sah si cuvantul ‘campion mondial’ incepe sa devina ceva obisnuit in India.

Iata in continuare 3 partide jucate de catre sahisti indieni reprezentativi in 3 perioade diferite ale istorie sahului indian. Toate partidele au ca protagonisti fosti sau actuali campioni mondiali….

Sultan Khan,Mir – Capablanca,Jose Raul [E12]

Hastings 3031 Hastings (3), 1930

Mir Sultan Khan a fost un geniu al jocului pozitional. 16.Nd2 este o mutare de maestru. Jucatori moderni ar fi efectuat rocada in acesta conjunctura. El a inteles ca trebuie sa schimbe cea mai activa piesa a Negrului chiar daca aceasta urma sa insemne pierderea dreptului de a mai face rocada. 1.Nf3 Nf6 2.d4 b6 3.c4 Bb7 4.Nc3 e6 5.a3 d5 6.cxd5 exd5 7.Bg5 Be7 8.e3 0–0 9.Bd3 Ne4 10.Bf4 Nd7 11.Qc2 f5 12.Nb5 Bd6 13.Nxd6 cxd6 14.h4 Rc8 15.Qb3 Qe7

Sultan15b

16.Nd2 Ndf6 17.Nxe4 fxe4 18.Be2 Rc6 19.g4 Rfc8 20.g5 Ne8 21.Bg4 Rc1+ 22.Kd2 R8c2+ 23.Qxc2 Rxc2+ 24.Kxc2 Qc7+ 25.Kd2 Qc4 26.Be2 Qb3 27.Rab1 Kf7 28.Rhc1 Ke7 29.Rc3 Qa4 30.b4 Qd7 31.Rbc1 a6 32.Rg1 Qh3 33.Rgc1 Qd7 34.h5 Kd8 35.R1c2 Qh3 36.Kc1 Qh4 37.Kb2 Qh3 38.Rc1 Qh4 39.R3c2 Qh3 40.a4 Qh4 41.Ka3 Qh3 42.Bg3 Qf5 43.Bh4 g6 44.h6 Qd7 45.b5 a5 46.Bg3 Qf5 47.Bf4 Qh3 48.Kb2 Qg2 49.Kb1 Qh3 50.Ka1 Qg2 51.Kb2 Qh3 52.Rg1 Bc8 53.Rc6 Qh4 54.Rgc1 Bg4 55.Bf1 Qh5 56.Re1 Qh1 57.Rec1 Qh5 58.Kc3 Qh4 59.Bg3 Qxg5 60.Kd2 Qh5 61.Rxb6 Ke7 62.Rb7+ Ke6 63.b6 Nf6 64.Bb5 Qh3 65.Rb8 1–0

Aaron,Manuel – Euwe,Max [E12]

Leipzig ol (Men) qual-B Leipzig (1), 17.10.1960

Un indian necunoscut de 24 ani il depaseste pe fostul campion mondial. 1.d4 Nf6 2.Nf3 b6 3.c4 Bb7 4.Nc3 e6 5.Bg5 h6 6.Bh4 Be7 7.e3 d6 8.Bd3 g5 9.Bg3 g4 10.Nd2 Bxg2 11.Rg1 Bb7 12.e4 e5 13.d5 Nbd7 14.f3 h5 15.Be2 gxf3 16.Bxf3 Nf8 17.Qe2 Ng6 18.0–0–0 Bc8 19.Nf1 h4 20.Be1 Nf4 21.Qc2 Bh3 22.Ne3 Qd7 23.Bf2 0–0–0 24.a4 Kb7

Aaron24b

25.b4 c5 26.dxc6+ Qxc6 27.Ncd5 N6xd5 28.Nxd5 Nxd5 29.exd5 Qc8 30.c5 Rdg8 31.c6+ Kc7 32.a5 bxa5 33.Qa4 Kd8 34.Qxa5+ Qc7 35.Qxa7 Qxa7 36.Bxa7 Bg5+ 37.Kb2 Ke7 38.b5 Ra8 39.Rxg5 Rxa7 40.b6 Ra4 41.b7 Rb8 42.Ra1 Rb4+ 43.Kc3 R4xb7 44.cxb7 Rxb7 45.Rh5 Rc7+ 46.Kd3 Bd7 47.Rxh4 Bf5+ 48.Be4 Bxe4+ 49.Rxe4 Rc5 50.Ra7+ Kf6 51.Re2 Rxd5+ 52.Ke3 Ke6 53.Rd2 Rb5 54.Ra6 Rb3+ 55.Kf2 1–0

Anand,Viswanathan (2725) – Kasparov,Garry (2795) [B85]

PCA-World Championship New York (9), 25.09.1995

Aceasta victorie de la World Trade Center New York 1995 evoca un imens interes pe atunci in India. Anand, la 25 ani, a spart monotonia primelor 8 partide incheiate toate remiza, luand conducerea in meci cu 5-4. 1.e4 c5 2.Nf3 d6 3.d4 cxd4 4.Nxd4 Nf6 5.Nc3 a6 6.Be2 e6 7.0–0 Be7 8.a4 Nc6 9.Be3 0–0 10.f4 Qc7 11.Kh1 Re8 12.Bf3 Bd7 13.Nb3 Na5 14.Nxa5 Qxa5 15.Qd3 Rad8 16.Rfd1 Bc6 17.b4 Qc7 18.b5 Bd7 19.Rab1 axb5 20.Nxb5 Bxb5 21.Qxb5 Ra8 22.c4 e5 23.Bb6 Qc8 24.fxe5 dxe5 25.a5 Bf8 26.h3 Qe6

Anand26b

27.Rd5 Nxd5 28.exd5 Qg6 29.c5 e4 30.Be2 Re5 31.Qd7 Rg5 32.Rg1 e3 33.d6 Rg3 34.Qxb7 Qe6 35.Kh2 1–0

Puteti vedea aici partidele!

(Traducere dupa articolul “The Chess Boom in India” de

Arvind Aaron aparut pe siteul Chess Cafe)

2 Comentarii

 • rodantero

  Foarte interesant articolul. Felicitari pentru traducere Adrian!
  Mi se pare interesant ca “explozia” sahului in India se bazeaza atat pe fonduri guvernamentale, cat si particulare.

  iunie 1, 2009 - 6:24 pm Raspunde
 • Vasile

  Excelent blogul, cu nume cu tot!

  iunie 15, 2009 - 12:20 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.