Petre Predescu, un nevăzător împătimit al jocului minţii

Joacă şah de când era copil şi a ajuns, de mai multe ori, în finalele unor competiţii naţionale de şah pentru nevăzători. Cântă muzică populară şi compune poezii.

Petre Predescu a avut o copilărie grea. S-a născut nevăzător sau, mai bine zis, cu foarte puţin rest de vedere şi a fost obligat să urmeze o şcoală normală, deoarece, pe vremea când era el copil, nu existau  şcoli pentru nevăzători decât în anumite localităţi. A învăţat să scrie, deşi nu vedea aprope nimic, dar a fost ajutat de învăţătoare care îi linia caietul dictando la două linii distanţă pentru ca el să poată încadra literele. Lipsa vederii nu l-a împiedicat să ducă o viaţă cât de cât normală. A terminat şi liceul, după care s-a descurcat cum a putut şi s-a angajat la societatea de termoficare ca şi operator.

petrepedrescu_web1

Petre Predescu, un nevazator etern indragostit  de sah

Joacă şah din copilărie

A învăţat şah încă de când era în şcoală, iar acum, fiind membru al Asociaţiei pentru Nevăzători, îi învaţă şi pe colegii săi să joace şah. A intrat în asociaţie dintr-o întâmplare. „În anul 1990, stăteam la coadă să cumpăr carne de pui şi m-am întâlnit cu Gigi, un alt nevăzător, care mi-a spus că la Bistriţa s-a constituit o asociaţie a nevăzătorilor şi am fost de acord să mă îscriu şi eu. Când vin aici, mă simt foarte bine”, povesteşte Predescu. La nivel judeţean, a fost mereu campion şi s-a calificat de mai multe ori în final camnpionatului naţional de şah pentru nevăzători, dar nu a reuşit să câştige. „Spre ruşinea mea, nu am câştigat niciodată concursul la nivel naţional, deşi m-am calificat de multe ori în finală”, povesteşte şahistul zâmbind.

Între tabla de şah Braille şi calculator

Până nu demult, Petre Predescu juca şah doar pe tabla Braille, care are pătratele negre scoase în relief faţă de cele albe, iar piesele negre au vârful ascuţit pentru ca nevăzătorii să le poată distinge. Acum, de când tehnica a evoluat  şi nevăzători pot să folosească calculatorul cu ajutorul vocii sintetice, Petre joacă şah şi pe calculator, dar rămâne un coservator preferând jocul pe tablă. „Mi-am cumpărat recent calculator, iar dacă nu am cu cine să joc şah, mă joc pe calculator. La partea asta nu sunt foarte priceput. Pe calculator se ştiu juca mai bine colegii mei mai tineri”, explică Petre.  Şahistul foloseşte  de mulţi ani o singură tehnică de şah, care până acum a dat mereu rezultate. „Varianta pe care o folosesc frecvent este olandeza inversă sau oladeza la alb. O joc de foarte mulţi ani, problema este acum că adeversarii au prins schema”, spune Petre amuzat.

Când nu joacă şah, Petre Predescu scrie poezii cu care participă la diferite concursuri. Este pasionat şi de muzică, îi place să interpreteze muzică populară. Anul trecut, la un festival concurs pentru nevăzatori, a câştigat locul al doilea pe ţară. Şahistul şi-a propus ca pe viitor să îi înveţe pe mai tinerii săi colegi tot ceea ce ştie, toate tehnicile sale, dar cel mai mult şi-ar dori ca şi copii nevăzători să înveţe să joace şah.

Profil personal

NĂSCUT : 12 iunie 1947 la  Drăgăşani judeţul Vâlcea
EDUCAŢIE: Absolvent de liceu
EXPERIENŢĂ: Operator termoficare
FAMILIE: Căsătorit, trei copii

Ce-i place
Sportul, muzica, plimbările în aer liber, poezia. Este îndrăgostit de poeziile lui Eminescu şi Coşbuc. Îi place să recite poeziile de dragoste scrise de el.

Ce nu-i place
Petre este foarte dezamăgit de răutatea oamnilor şi urăşte minciuna pentru că el este o persoană foarte sinceră şi aşteaptă ca toţi cei din jur să îl răsplătească cu sinceritatea lui.

Articol din ziarul Adevarul scris de Dana Pop

2 Comentarii

 • vasy strugari

  Il cunosc pe domnul Petre Predescu si este un om deosebit. Sambata aceasta 30 mai(cand este si ziua mea de nastere:d) aveam un concurs de sah la Bistrita unde sunt convins k va participa si domnul Predescu ca in fiecare an si sunt convins k se va descurca cel putin onorabil.

  mai 28, 2009 - 5:47 pm Raspunde
 • viorica

  il cunosc pe domnul predescu ca un om admirabil,poet si pot exemplifica cu urmatoarea poezie,una din zecile scrise de dansul

  EXTAZ

  Petre Predescu
  Cind enigmatica-nserare
  Isi lasa valul de-ntuneric
  Sub broderiile stelare
  Si luna luminand feeric

  Sa ne-ntalnim langa izvoare
  Ademeniti de dulci porniri
  Inbratisati sub pomii-n floare
  Ce ne mangae-n poleiri

  Lasa-ne vom purtati de mreaja
  A visului de zei sortit
  Sa nu ne mai trezim din vraja
  Decat ajunsi la infinit

  Sa ne-mpletim cu drag iubirea
  Cu dulcile clipiri de astre
  Ce s-a-nfratii cu nemurirea
  Si va pluti spre zari albastre

  noiembrie 12, 2010 - 4:24 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.