Simultan de şah pentru copii, în curtea bisericii

Articol scris de Maria Craus in “Evenimentul zilei” din 11 mai 2009

Toma Cozma”, din Iaşi, s-a transformat, sâmbătă după-amiază, într-un loc de întâlnire pentru prichindeii pasionaţi de şah.

Iniţiativa i-a aparţinut preotului paroh Mihai Mărgineanu. Simultanul de şah a fost susţinut de Alexandru Baciu, un băieţel de 10 ani care, înainte de Paşte, a câştigat locul 9 pe ţară, la categoria 10-12 ani.

sah_copii_piese gigant

Micii șahiști s-au distrat de minune la simultanul organizat sambata dupa-amiaza

„O singură fetiţă a încercat să trişeze, a mutat piesele”

La biserică, simultanul cu 10 adversari a fost pentru Alexandru ca o pauză de relaxare. Băieţelul a învăţat de mult timp lecţia modestiei şi i-a reprimit în joc pe cei pe care i-a bătut din două-trei mutări.

„Cel care joacă cel mai bine dă simultanul, el nu este neapărat şi cel care câştigă în final. Acum am câştigat eu, dar nu asta este important. O singură fetiţă a în cercat să trişeze. A mutat piesele când nu eram atent”, a povestit Alexandru, la finalul celor 10 partide. Fetiţa n-a reuşit însă să-l păcălească deoarece băiatul a ţinut minte cum erau aşezate piesele pe tablă atunci când trecuse ultima data pe la ea.

După ce a câştigat o dată, copiii l-au rugat să mai joace câte o partidă, iar el s-a lasă uşor înduplecat.

„Bine, te primesc şi pe tine, şi pe tine, dar vă rog să vă duceţi să vă pregătiţi piesele pe tablă”, le-a spus micul campion unor băieţei cărora le-a dat câteva lecţii. „Uitaţi, unii spun că acesta este matul prostului, dar nu e aşa, este cea mai scurtă partidă din istorie”, explică Alexandru Baciu. Apoi le dă ultimele indicaţii celor trei care şi-au unit forţele însperanţa că îl vor învinge.

biserica toma cozma _club_sah

„Sfătuiţi- vă toţi trei, gândiţi-vă ce v-a spus profesorul şi ţineţi cont că o mutare rămâne o mutare, n-o mai puteţi schimba. Şi, vă rog, un pic mai repede, că mă aşteaptă tata”, punctează Alexandru. La finalul „turneului”, băieţelul a mai primit o invitaţie, pentru un alt simultan de şah, atunci când va fi constituit clubul de şah al bisericii. „Îmi place aici, însă eu voi rămâne la clubul Micul Şahist. De un an şi jumătate joc şah de club. Am învăţat de pe calculator”, spune micul şahist, acum elev în clasa a IV-a.


Activităţi recreative pentru micii enoriaşi

biserica_toma_cozma
Preotul Mihai Mărgineanu are grijă întotdeauna ca prichindeii din parohia Bisericii „Toma Cozma” să aibă parte de tot felul de activităţi recreative. „Studenţii de la Arte fac ilustraţiile pentru «Foia Duminicală», facem şi expoziţii, eu le dau numai tema. Avem acum cursul acesta de şah, vom înfiinţa şi un club. Avem teren de baschet, de badminton, am organizat ieşiri cu bicicletele la sfârşit de săptămână, s-a mers cu bicicleta pe la mănăstirile apropiate.

biserica toma cozma_Mihai_Margineanu
Preotul Mihai Margineanu

Biserica pune la dispoziţie 10 biciclete celor care nu au şi ne adunăm mai mulţi”, povesteşte, mândru, preotul Mărgineanu. Şi asta nu-i tot. „Am organizat şi o seară folclorică la biserică, unde am invitat două ansambluri. La «Căsuţa Tineretului» am avut multă vreme patru calculatoare unde doritorii puteau accesa gratuit internetul, pe vremea când costurile erau foarte mari  şi cei din parohie nu îşi permiteau să aibă internet”, adaugă parohul Bisericii „Toma Cozma”, din Iaşi.

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.