Interviu cu Magnus Carlsen la turneul MTel Masters

Aflat la Sofia pentru turneul MTel Mastaers, Magnus Carlsen a acceptat un interviul pentru Trud Daily. Va lasam placerea sa vedeti ce a avut de spus Magnus legat de acest turneu si alte aspecte legate de viata de sahist a dansului.

0000000036

Ce ştiti despre Bulgaria, aceasta este, probabil, prima dumneavoastră vizita aici?

Da, este prima dată. Cunoştinţele mele despre Bulgaria sunt, în principal legate de geografie si de fotbal, două dintre hobby-urile mele. Voi şti mai multe în urmatoarele 3 săptămâni.

Care sunt lucrurile pe care nu le stim despre dumneavoastra?

Probabil o multime. Nu ştiu de unde să încep!

Sahul va luat toata copilăria, acum aveti doar 18 ani?

Am petrecut mult timp la sah, dar aceasta a fost alegerea mea. Am fost norocos să pot face un astfel de hobby interesant la o astfel de performanta, şi chiar sa devina un loc de munca în următorii ani.

Cum se face ca o ţară din nord a dat naştere la un astfel de talent în şah – ce ce a provocat interesul dvs. pentru acest joc?

Tatăl meu m-a invatat sa joc, dar am devenit foarte motivat atunci când am vrut sa o bat pe sora mea la varsta de 8 ani. Unde cresti nu este atât de important, datorită şahului pe internet şi mijloacelor moderne de a studia şahul, cum ar fi software-ul Chessbase.

Parerea dumneavoastra despre M-Tel Masters?

Acesta a devenit deja unul din principalele evenimente ale şahului de top si îmi face plăcere să am posibilitatea de a participa în acest an. Impresia mea este că este bine organizat şi că există un mare interes pentru şah în Bulgaria. Editia din 2009, fiind un eveniment de categorie XXI, va fi o lupta grea.

Care este primul gândit când auziţi numele Veselin Topalov?

Atata timp cat el, probabil, este principalul oponent la Sofia, ar trebui să pastrez aceste gânduri in secret până după turneu!

Vă rugăm să prezentati pe scurt restul adversarilor de la Sofia

Cred că principalul punct ar fi faptul că aproape toti sunt foarte agresivi si ne asteptam la o lupta darza.

0000000675

Sunteti numit copilul minune al sahului. Sunteti cu adevarat o minune?

Atata timp cat nu eu am inventat o astfel de expresie, nu sunt persoana potrivită pentru a încerca să explice sau sa o apere.

De ce ati parasit  turneele de Grand Prix – motivul a fost ca v-ati simtit insultat, sau a fost o problema de principiu?

După cum am comunicat la FIDE, în decembrie 2008, mi-am pierdut motivatia si astfel nu mai are nici un sens sa continui seria de Grand Prix. În lunile care au trecut mi-am consolidat opinia ca este nevoie de contractele obligatorii care reglementează toate etapele din ciclu de Campionat Mondial.

Sunteti flatat de cei ce spun ca  veti deveni Campion Mondial in curand?

Ei bine, sunt fericit ca o multime de entuziaşti au incredere in mine, dar cel mai important lucru este propria mea motivaţie şi propriile mele aşteptări. Am să încerc să nu las speranta altor oameni sa  devina o povară.

Care este opinia dvs. cu privire la politica FIDE pentru alegerea Campionului Mondial şi modificările din regulamentele?

Principala mea problema legata de acest aspect este cea legata de modificările regulamentelor şi a lipsei de previzibilitate şi transparenţă în cadrul activitatii FIDE. Formatul campionatului nu este o problema. Istoric vorbind, campionul mondial a avut prea multe privilegii, mai ales cel de avea automat dreptul la o revansa.

Există un adversar pe care nu  l-aţi prefera să fie de partea cealalta a tablei de sah?

Nu chiar, am un scor decent faţă de majoritatea jucătorilor de top, deşi numai recent împotriva noului Campion Mondial V. Anand. În general, cei mai buni jucători sunt, de asemenea, cei mai duri adversari.

carlsen04

Care este succesul dvs. cel mai valoros?

Este greu de a compara ca valoare relativă. Depinde de asteptari în momentul în care a avut loc turneul. Obiectiv vorbind, victoria la Corus în 2008 şi locul 1 în Foros 2008 sunt, probabil, cele mai bune performante ale mele de până acum.

Vârsta fragedă a dumneavoastră vă oferă un avantaj sau experienţa este mai importantă?

Percepţia generală este că varful performamtei jucătorilor este la o vârstă mai frageda in aceste vremuri, poate în jur de 25, faţă de 30 sau 35 în trecut. Pe de altă parte, chiar acum cei mai bine  clasati  sunt jucătorii cu varsta peste 25 de ani, şi cativa  aproape 40 de ani astfel importanţa experienţei nu trebuie subestimata.

Care jucător este mai mare – Bobby Fischer sau Gary Kasparov?

O comparaţie a jucătorilor din diferite ere este întotdeauna subiectiva. Personal, nu am găsit o comparaţie directă semnificativa. In varful carierei lor, acestia au fost deosebit de puternici, comparativ cu restul jucatorilor de top.

Parerea dumneavoastra pentru meciul Topalov – Anand pentru titlul mondial?

Din principiu eu nu fac astfel de previziuni, cel puţin nu în public.

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.