Interviu cu Viswanathan Anand(3) – Bundesliga

Aici puteti revedea partea (1) a interviului si partea (2) a interviului campionului mondial  Vishy Anand

mainz-classic-vishy-anand-12813

Harry Schaack: Dupa Amber ai jucat in Bundesliga.

Vishy Anand: Eram deja in runda finala. Chiar daca echipa mea ar fi jucat extrem de slab, oricum am fi castigat titlul. Mi-am castigat ambele partide si am fost foarte multumit de performanta mea, dar trebuie sa recunosc ca titlul a fost decis mult mai devreme de catre colegii mei de echipa. Partidele mele castigate nu au mai contat asa mult.

Harry Schaack: Iti place sa joci in echipa?

Vishy Anand: Joc de ceva timp pentru Baden-Baden (echipa din Germania ). Din pacate, nu am avut foarte mult timp in ultimele 2 sezoane. In anii precedenti jucam cel putin 7 partide intr-un sezon. Imi plac colegii mei, spiritul de echipa este incredibil. E distractiv sa joc impreuna cu ei.

bl-2009-stellwagen-anand-1-13099

Harry Schaack: meciul tau impotriva lui Stellwagen a fost foarte complicat…

Vishy Anand: Ma pregatisem, pentru variatia pe muchie de cutit a pionului otravit din Siciliana Najdorf. M-a surprins cu o alta variatie si am avut probleme in a-mi aminti toate liniile teoretice. Toate partidele clasice ale lui Tal, Tolush si cei mai buni jucatori din anii 50 mi-au venit in minte. Mi-au trebuit 20 de minute sa pun totul in ordine. O singura mutare gresita in acea pozitie si matul ar fi survenit imediat. Am decis sa schimb dama pentru 3 piese, cea ce a dus la o pozitie complexa. Am calculate atatea linii ca simteam ca mi se invarte capul. In orice caz oponentul meu, nu s-a descurcat mai bine. Multora dintre colegii mei de echipa si dintre spectatori le-a placut jocul meu din acea partida, dar noi jucatorii am cam suferit de pe urma ei (rasete).

Kamsky-Topalov02

Harry Schaack: In 2010 o sa-ti aperi titlul de campion mondial. Ce parere ai despre meciul Topalov – Kamsky, in uram caruia ti s-a stability oponentul?

Vishy Anand: Meciul a fost mult mai disputat, decat m-am asteptat. Ma asteptam ca Topalov sa castige datorita excelentei sale pregatiri, chiar si la o impotrivire puternica din partea lui Kamsky. De fapt a fost chiar invers. De mai multe ori, Topalov a aratat carente in deschidere, dar Kamsky nu a putut sa profite. Topalov a aratat un psihic bun. Daca Kamsky s-ar fi aparat mai bin ear fi putut sa duca meciul pana la capat. In orice caz, a avut probleme mari si cu timpul.

Harry Schaack: Un meci pentru titlul de campion cere multe luni de pregatire. Cand o sa-ti incepi antrenamentul?

Vishy Anand: Pot incepe, cu adevarat cand voi cunoaste toate detaliile meciului. Pentru inceput meciul este programat pentru Aprilie anul viitor, dar multe lucruri sunt inca neclare. Pe moment im fac planuri in mare.

encpbo029_03_vishy_anand_05

Harry Schaack: Sa discutam putin despre turneul Chess Clasic, care va avea loc intre 27 Iulie-2 August in Mainz. Ai castigat acest turneu de nu mai putin de 11 ori. De fapt ai castigat tot ce se poate castiga in sportul asta. Esti in top de mai bine de 20 de ani. Ai castigat titluri de campion mondial in diferite versiuni si ai castigat toate turneele importante, odata sau de mai multe ori. Cum te motivezi?

Vishy Anand: Cel mai important este sa-ti placa sa joci sah. Nu cred ca te poti motive doar cu titluri si trofee. Bineinteles, ele sunt niste pasii care sa te indrume spre o anumita directie, dar motivatia vine din partea jocului. Sunt constient ca suprematia mea va lua sfarsit la un moment dat, dar pe moment mai imi trebuie cate o mica pauza cand simt ca e prea mult. Inca gasesc sahul foarte interesant. Mai mult in 20 de ani, intalnesti oponenti noi care iti lanseaza permanent noi provocari. Talente ca Radjabov, Carlsen si Karjakin au grija ca lucrurile sa nu devina plictisitoare.

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.