De ce devin copiii mai destepti prin sah?

eu8

Exact. Copiii devin mai destepti prin sah, este un fapt demonstrat. E o consecinta fireasca asadar ca sahul patrunde in scoli peste tot pe glob. Deja Moldova a facut pasii necesari si de la toamna sahul va fi o materie de studiu. Chiar si in Kenya exista unele initiative, dupa cum se va arata intr-un articol viitor…

Problema este ce facem noi? Incercam sa facem si noi ceea ce pentru altii este firesc? Sau ramanem ca de obicei printre ultimii pana cand peste ani si ani o dispozitie UE ne va obliga sa bagam si noi sahul in scoli?

51e51eqbvwl

Excelenta carte a lui Samarian a fost tradusa in multe limbi straine, iar in Germania a devenit manualul de sah folosit ca material de predare a sahului in scoli

(traducere dupa un articol de Laura Sherman, aparut pe siteul Sports Inquirer)

Atunci cand spunem “OK! Aici se incheie ora de sah de azi” si auzi o clasa plina de voci tinere spunand “Nu, vrem sa mai stam!”, atunci stim ca s-a stabilit o legatura definitiva profesor-copii.

Parintii si invatatorii de peste tot pe glob sunt foarte mandrii cand copiii lor invata sa joace sah. Ei stiu ce este bine pentru copiii lor. Dar de ce? De ce predarea sahului in scoli este atat de benefica din punct de vedere educational?

pic-05040627520034

Sa incepem cu cateva chestiuni de baza. Copiii nu devin mai inteligenti atunci cand sunt fortati sa invete lucruri care nu-i intereseaza. Ei isi pierd interesul atunci cand nu sunt provocati. Ei isi pierd de asemenea interesul cand nu inteleg ceea ce li se preda.

Cei mai buni profesori de sah sunt provocatori si amuzanti, in timp ce ei cresc usor-usor nivelul de cunostinte si de intelegere al fiecarui elev. Cand predarea sahului este abordata in acest mod, copiii raman interesati si progreseaza. Studii efectuate peste tot pe glob dovedesc ca predarea sahului catre copii are un impact foarte pozitiv asupra vietilor copiilor.

chess

Azi sunt foarte multe lucruri care distrag copiii, mai ales foarte multe ‘distractii: electronice – TV, internet, jocuri video, ca sa numim cateva. Problema cu aceste activitati este ca ele sunt foarte unilaterale. Copilul sta pe un scaun si se holbeaza la ecran cateva ore fara sa interactioneze la nivel personal.

Sa stai la masa de joc, cu adversarul in fata, incercand sa rezolvi problemele logice pe care sahul le ofera, este de departe mai stimulant si benefic din punct de vedere educational decat TV-ul sau jocurile video.

Parintii si profesorii observa diferenta imediat. Sahul ofera copiilor beneficii imediate, de care copilul va putea profita pe durata intregii sale vieti.

In mod obisnuit putem observa o crestere a numarului elevilor dupa doar circa 6 cursuri de sah.

Un tanar care era destul de timid cand a inceput sa vina la lectiile de sah, a inceput sa capete un mers tantos dupa cateva luni de antrenament la sah. El a devenit rapid un lider in grupa lui. El s-a mutat recent in afara statului si a inceput imediat sa faca planuri ca sa infiinteze un club de sah in noua scoala.

Un alt elev nu prea putea sa stea in scaun mai mult de doua minute cand a inceput lectiile. El era intr-o miscare continua, leganandu-se cu scaunul si, in general, neputandu-se concentra. S-a constatat o imbunatatire substantiala a abilitatii sale de a se concentra dupa doar cateva saptamani, si pana la sfarsitul semestrului a fost in stare sa joace intr-un turneu partide mai lungi de o ora. Era atat de concentrat asupra partidelor sale, incat a ramas in scaun pe toata durata partidelor.

Multe feedbackuri primite de la parinti contin relatari consistente asupra faptului ca si copiii lor pot sa stea si sa se concentreze la partidele lor pentru perioade din ce in ce mai mari dupa doar cateva lectii de sah.

Abilitatea de a se concentra ramane valabila si pentru alte materii pe care le studiaza copiii, ei putand sa stea linistiti si sa invete si alte materii la care alta data nu erau atenti.

2 Comentarii

  • rodantero

    Foarte bun articolul! Felicitari Adrian, pentru ideea traducerii lui.

    mai 8, 2009 - 6:25 am Raspunde
  • dadatroll

    Da? E un fapt demonstrat? Sau poate copi mai destepti joaca sah si aia mai prostovani joaca barbut sisi fac bloguri? La aia teai gandit?

    mai 8, 2009 - 4:49 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.