Nadya Ahmed Salah, un copil fenomen

Nadya Ahmed Salah, o fetita de 9 ani din Yemen, a fost singurul reprezentant al tarilor de origine araba prezent la Campionatul Mondial de Şah Scolar, care tocmai s-a terminat la Salonic. Fără nici un sprijin din partea federaţiei naţionale de şah sau a Ministerului Sportului, şi fără a mai fi avut un antrenor, Nadya a stralucit la Salonic şi a câştigat o medalie de bronz în secţiunea fete sub 9 ani!

nadya-ahmed-salah-13385

Nadya Ahmed Salah cu medalia de gat

Primul ei turneul real, a fost in 2008 la Campionatul Mondial de Şah pentru Tineret din Vietnam, unde a terminat pe locul 17 la categoria sub 8 ani. Simtind o mare dorinta de a juca şah şi să concureze cu ceilalti copii,

Nadya si-a rugat tatăl, Dr.Ahmed Mohsen Salah, pentru a merge la următorul turneu posibil – care s-a întâmplat să fie Campionatul Mondial de Şah Scolar. Dr.Ahmed a părăsit spitalul şi a călătorit cu fiica pe propria cheltuială. Nefiind niciodată un jucător de şah, Dr.Ahmed incearca sa afle cât de mult posibil regulamentele, pentru a evita situaţia neplacută din Vietnam, când Nadya s-a întâlnit prima dată cu timpii de control internationali.

nadya-ahmed-salah-1-13388alaturi de tatal sau, inainte de runda 5

Chiar şi cu medalia stransa ferm în mana, Nadya a refuzat propunerea tatălui de a face un tur în jurul orasului Salonic şi a insistat să joace în turneul de blitz, duminică seara, împreună cu alte 160 de persoane.

Dr.Ahmed încearcă cu disperare să ofere un antrenament adecvat pentru Nadya, internetul, fiind ultima solutie. Nadya a spus ca cea mai mare problemă este că la ea acasă, rareori, gaseste persoane care sa opuna rezistenta jocului ei.

nadya-ahmed-salah-2-13391Viitorul ii surade!

Anul trecut Nadya a terminat pe locul 6 in campionatul naţional sectiunea feminina, dar căpitanul echipei Olimpice a omis-o şi a invitat un jucător mai slab cotat, care să reprezinte Yemenul la Olimpiada de Şah de la Dresda.

Pentru urmatorul ei mare turneu, Mondialele de Tineret din Antalya, Turcia, de anul acesta, Nadya a promis să atace medalia de aur.

Noi speram ca va reuşi.

  • 7
  • 1135
  • 0

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.