Probleme de logica la inceput de saptamana (4)


Cred ca la inceput de saptamana cand nici iarba nu creste, un imbold primit din partea unor probleme de logica ar fi binevenit pentru “demarajul” mintal necesar unei noi saptamani. Sper sa fiti mai inspirati decat sunt eu lunea.

Problema 1

Intr-o zi foarte agitata cei patru asociati ai firmei de avocatura Ionescu, Ionescu, Ionescu si Ionescu au comandat niste sandvisuri de la magazinul de delicatese din colt. Unul dintre ei a comandat 3 sandvisuri cu salam, al doilea a comandat 2 cu salam si 1 cu sunca, al treilea 1 cu salam si 2 cu sunca si al patrulea a comandat 3 cu sunca. Toti stiau ca fiecare comanda a fost diferita. La putin timp dupa ce au inceput sa manance, propritarul magazinului de delicatese a venit intr-o fuga si si-a cerut scuze in numele noii sale angajate care le-a incurcat comenzile asa incat fiecare comanda a fost pusa intr-o alta punga pe care era scris alt nume decat cel corect.

Anghel a spus: -Eu am mancat deja doua sandvisuri cu salam, asa ca stiu cu ce este sandvisul pe care-l mai am in punga!

Bogdan a spus: -In acest caz, pentru ca stiu ce a comandat Anghel si am mancat deja un sandvis cu salam, stiu cu ce sunt cele 2 sandvisuri pe care le mai am in punga!

Constantin a spus: -Eu inca nu mi-am deschis punga, dar bazandu-ma pe cele auzite de la colegii mei, inseamna ca am primit trei sandvisuri cu sunca!

 

Presupunand ca afirmatia proprietarului magazinului de delicatese, cum ca fiecare a primit altceva decat a comandat, este adevarata, ce a comandat Dorin Ionescu (care pentru moment nu era in birou, si nici nu incepuse sa manance), si ce a primit in schimb?

 

Problema 2

Un profesor de logica a fost invitat sa tina un curs pentru directorii executivai ai unei companii petroliere. El i-a ales pe 6 dintre ei pentru un experiment. El a plasat 15 monede de 1 leu si 15 monede de 50 de bani in 6 cutii inchise, astfel incat fiecare pahar sa contina acelasi numar de monede, dar o suma diferita de bani. A scris pe 6 etichete sumele corecte aflate in fiecare cutie, dar le-a lipit pe fiecare pe alta cutie decat cea corecta. El le-a explicat lucrul acesta, si le-a inmanat fiecaruia cate o cutie. Dupa care le-a cerut sa pipaie cate monede doresc din cutia pe care o primise fiecare, fara sa se uite inauntru, si sa faca o afirmatie corecta despre ele. Singurele lucruri pe care le puteau afla erau marimea monedelor pe care le pipaiau, sumele de pe etichetele gresit aplicate si afirmatiile facute de predecesori (mai putin primul, evident).

Primul a afirmat: – Am pipait patru monede, care nu sunt toate de aceeasi marime, asa ca a cincea este cu siguranta o moneda de 1 leu!

Al doilea: – Eu am pipait patru monede identice, stiu ca ultima trebuie sa fie trebuie sa fie o moneda de 50 de bani!

Al treilea: – Eu am pipait doua monede, dar nu o sa va spun nimic despre marimea lor, stiu insa ce valoare au celelalte 3 monede ramase!

Al patrulea: – Eu am pipait numai o moneda, dar stiu ce valoare au celelalte 4 monede!

 

Cum au fost etichetate cele doua cutii ramase, si care este valoarea totala a monedelor din acestea?

 

Problema 3

Sunt cinci case amplasate in linie, una dupa alta (de la est catre vest), fiecare de alta culoare, si locuite de oameni de nationalitati diferite, fiecare posedand un alt animal si avand alte bauturi si tigari preferate.

1.Englezul locuieste in casa rosie.

2.Spaniolul are un caine.

3.In casa verde se bea cafea.

4.Ucrainianul bea ceai.

5.Casa verde este la est de casa alba si vecina cu ea.

6.Fumatorul de Marlboro detine sticleti.

7.In casa galbena se fumeaza Salem.

8.In casa din mijloc se bea lapte.

9.Norvegianul traieste in casa cea mai din vest.

10.Omul care fumeaza Chesterfield traieste in casa de langa cel care are o vulpe.

11.Salem se fumeaza in casa de langa casa unde exista un cal.

12.Fumatorul de Lucky Strike bea suc de portocale.

13.Japonezul fumeaza Pall Mall.

14.Norvegianul locuieste alaturi de casa albastra.

 

Cine bea apa? Si cine are o pisica?

 

Problema 4

Trei frati, interogati de parintii lor la intoarcerea de la scoala despre notele pe care le-au luat, au raspuns adevarat, astfel:

Aurel:- Daca am luat nota de trecere la matematica, la fel a facut si Bogdan! Am luat nota de trecere la engleza, numai daca si Cristi a reusit asta!

Bogdan:- Daca am luat nota de trecere la matematica, la fel a facut si Aurel! Aurel nu a luat nota de trecre la istorie!

Cristi:-Ori Aurel a luat nota de trecere la istorie, ori eu n-am reusit asta! Daca Bogdan nu a trecut la engleza, atunci nici Aurel nu a facut-o!

 

Daca fiecare dintre cei trei a luat note de trecere la cel putin una dintre materii, si la fiecare materie a fost cel putin unul dintre ei care sa fi luat nota de trecere, si daca Cristi nu a luat nota de trecere la acelasi numar de materii ca si oricare dintre fratii lui, la ce subiecte a luat fiecare note de trecere?

ALTE POSTARI RELEVANTE

3 Comentarii

 • tactumare

  P3
  norvegianul

  mai 4, 2009 - 12:23 pm Raspunde
 • rodantero

  P3
  “Norvegianul” e intr-adevar raspunsul la una din intrebari. Dar la care? Si care e raspunsul la cealalta?

  mai 5, 2009 - 8:52 pm Raspunde
 • virgil

  Problema 1:
  Din analiza mea a reiest ca Dorin Ionescu a comandat 3 sandvisuri cu sunca, dar in realitate a primit un sandvis cu salam si 2 sandvisuri cu sunca.

  mai 6, 2009 - 6:28 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.