Anand va participa la campionatul mondial de sah rapid (1)

Interviu cu Viswanathan Anand(1) traducere dupa www.chessdom.com

de Alexandru- Gabriel Burghis

In octombrie Vishy Anand si-a aparat cu success titlul de campion mondial. Meciul a fost urmat de o pauza prelungita in activitatea competitionala. Intr-un interviu cu Harry Schaack campionul mondial rememoreaza evenimentele din ultima jumatate de an  si se gandeste la campionatul mondial de sah rapid. La inceputul lui August el isi va apara titlul de campion mondial la sah rapid-in Mainz pentru a 11-a oara

anand-mainz-13335

Anand ingrijorat de vremurile grele care vor veni pentru el in curand la Mainz

Harry Schaack: Au trecut cateva luni intre meciul pentru titlul de campion mondial din Bonn care a fost in octombrie si turneul de la Linares. Este o pauza cam neobisnuita pentru un campion mondial. Ce ai facut in tot acest timp?

Vishy Anand: Dupa acel meci extenuant, am avut nevoie de aceea pauza pentru a ma odihni , dar nu prea am avut timp de odihna. La scurt timp dupa acel meci am plecat in India. Primele zile au fost ca haotice. Au fost multe felicitari , receptii si petreceri. Pe scurt, am fost foarte ocupat. In doua luni am zburat mai mult de 6000km deasupra Indiei. Entuziasmul cu care am fost primit, a fost , desigur, fantastic. Totusi a fost si obositor.

Harry Schaack: Cand te-ai intors in Europa prima data ai fost in Davos

davos

Davos (Elvetia)

Vishy Anand: … unde am fost invitat sa iau parte la la conferinta anuala a Forului Economic Mondial. A fost o experienta noua pentru mine. O multime de oameni de stiinta , politicieni influenti si oameni de afacerii s-au intalnit in Davos( Davos este un oraş în Elveţia ). Am avut o multime de discutii interesante.

anand-mainz-13338

Harry Schaack: Pentru prima data, in multi ani, te-ai decis san nu joci in Wijk aan Zee. Doar la Linares, unde castigasesi ultimele doua editii, ai revenit  in arena competitionala.

Vishy Anand: Intradevar, si in ciuda pauzei, am jucat chiar bine la inceput. Am castigat primul meci impotriva lui Rajdabov, dar impotriva lui Aronian m-am blocat intr-o pozitie clar superioara , ceea ce m-a costat meciul. In a doua parte a turneului norocul meu a revenit, mai ales in meciurile contra lui Ivanchuk si Grischuk. Una peste alta , nu ma pot plange. Rezultatele reflecta jocul meu. Prestatia mea nu a fost la fel de constanta asa cum a fost in celelalte editii. Si totusi , nu cred ca am jucat slab.

Harry Schaack: Cumva, in mod surprinzator , Grischuk a castigat. Tinand cont de permanenta sa problema cu crizele de timp , este incredibil succesul sau.

anand_grischuk_r7

Vishy Anand: Eu daca mai am doar 5 minute pe ceas, incep sa devin nervos. Pentru Grischuk, criza de timp apare cand acesta mai are doar 5 secunde . Inainte de aceasta  el isi scrie cu grija mutarile pe foaia de concurs , inclusive minute si secunde consumate de fiecare jucator-toate acestea cu un calm incredibil. Poate ca are nevoie si de ceva emotii. La orice timp, el este un jucator de blitz excelent. Nimeni nu trebuie sa-l subestimeze cand este in criza de timp,

Harry Schaack: In Bonn ti-ai surprins adversarul, pe Kramnik cu 1.d4 dupa ce inainte, ai jucat de fiecare data 1.e4. La Linares ai probat noul tau repertoriu de deschideri, pentru prima data intr-un turneu de asemenea anvergura, de la meciul pentru titlul de campion mondial. Ai fost multumit de rezultate?

anand_kramnik

Vishy Anand: Da, as putea folosi unele lucruri pe care le-am pregatit pentru meciul din Bonn. Pentru mine este important sa nu-mi pierd  acel simt pentru deschiderile cu 1.d4, pentru ca am muncit foarte mult pentru al dobandi. Greselile pe care le-am facut in turneul de la Linares  nu au fost in deschidere.

Harry Schaack: ai avut probleme in joc, dupa acea pauza lunga?

anand-mainz-13341

Vishy Anand: Este dificil sa ma pronunt. Prima parte a turneului de la Linares a fost mai buna pentru mine decat cea dea doua. Nu cred ca as fi jucat mai bine cu mai mult antrebament. La sfarsitul turneului am facut opt remize la rand. Acest rezultat nu este tocmai satisfacator. Pur si smplu nu a fost un turneu extraordinary pentru mine- dar nu a fost nici dezastruos. Se mai intampla. Procentajul de 50% la Linares nu este un dezastru.

(Va urma)

ALTE POSTARI RELEVANTE

2 Comentarii

  • rodantero

    Excelent inceputul. Asteptam continuarea.

    mai 4, 2009 - 8:41 am Raspunde
  • nicu valahu

    Salutari de bine,Alex! si felicitari pentru acest material.
    Bine ai venit cu acest articol. Astept si eu continuarea lui, si deabea astept sa ne reintalnim la un turneu, sa-mi oferi revansa mult visata ,si sa mai trancanim diverse…
    Mult succes in continuare.

    mai 7, 2009 - 10:36 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.