Finaluri pentru incepatori : Dama contra Turn

bujor_daniel6

Aceasta serie de articole este dedicata in primul rand incepatorilor in sah, ca si acelora care nu au studiat sahul intr-un cadru organizat si/sau sistematic (iar eu ma pot include in ambele categorii J ), si este o traducerea (si uneori o adaptare, cu adaugarea unor variante suplimentare, si a catorva comentarii din lucrurile pe care le-am inteles eu, sau cel putin mi s-a parut ca le-am inteles J) a cateva dintre lectiile lui Bruce Pandolfini stranse sub titulatura “Pandolfini’s endgame course” intr-o carte foarte interesanta.

Pentru astazi avem cateva finaluri de dama contra turn.

Sacrificiu pentru pat


Intr-o asezare de start de dama contra turn, unde nu exista combinatii de la inceput, partea in avantaj poate forta castigul. Dar nu toate pozitiile sunt lipsite de stratageme. De exemplu cand piesele in atac il tintuiesc pe regele advers cu “spatele la zid”, este posibil de multe ori sa se sacrifice turnul pentru a obtine o pozitie de pat, 1.Rh3+ Kxh3 pat.

Aici puteti revedea si vizualiza pozitia comentata -sacrificiu pentru pat

Atac perpetuu


Chiar daca sunteti atenti sa sa evitati pozitiile de pat, se poate sa scapati vreuna din vedere. Negrul a fost destul de prevazator sa nu mute regele la f3, si sa evite astfel remiza ca in exemplul anterior. Dar invadarea prin h3 nu ajuta, pentru ca albul isi mentine posibilitatile de pat. Turnul va da simplu sah la h2, 1.Rh2+,
capturarea lui ducand la pat. La alte continuari acesta va urma sa dea sahuri repetate la coloanele g si h; daca regele muta la f3, turnul se va sacrifica la g3 pentru a obtine patul; iar daca regele cauta adapost in spatele reginei pe coloana e turnul va muta la e2, prinzand dama pe legatura. Negrul nu poate scapa de sahuri intr-un mod care sa-l lase in avantaj, deci pozitia e remiza.

Aici puteti revedea si vizualiza pozitia comentata- Atacul perpetuu

Atacul dublu cu dama


Este usor sa gresesti si sa pierzi timp, sau chiar sa remizezi. Sahurile nu ajuta, iar “invadarea” 1.Qc6 este contracarata de 1…Re7, iar albul va trebui sa mute in lateral 2.Kd6 Re6+ 3.Kxe6 pat (sau sa mute pe coloana f, dupa care se ajunge la sah etern sau la legarea damei ca in exemplul precedent). Puteti gasi mutarea corecta ignorand prezenta turnului. Imaginati-va ca aveti “mana libera”, ca puteti muta dama pe orice camp, chiar daca ea nu poate face lucrul acesta. Lucrul acesta va va ajuta sa vizualizati telul corect. Daca faceti lucrul acesta, veti realiza ca fara turn dama poata da mat daca ocupa unul dintre campurile d7 sau b8. Chiar si cu turnul pe tabla, dama poate sa vizeze dintr-o singura mutare ambele campuri.

1.Qb5 (vizeaza cele doua campuri si, in plus, evita si un atac in “raze x” pe linia a sasea) Re7+ 2.Kd6 Rc7 (evita 3.Db8 mat, dar permite…) 3.Qb6 (dupa care turnul e pierdut) Ke8 4.Qxc7 Kf8 5.Qh7 Ke8 6.Qe7/g8#

Aici puteti revedea si vizuliza pozitia comentata- Atacul dublu cu dama

Cele doua posibilitati


Puteti castiga in doua moduri in pozitia de mai sus. Puteti da o serie de sahuri pentru a captura turnul (prima metoda), sau sa executati un atac dublu cu dama (a doua metoda), care duce la mat sau la pierderea turnului.

1.Qh8+ Kc7 2.Qh2+ Kb7 3.Qb2+ Ka7 4.Qa3+ Kb7 5.Qb3+ Kc6 6.Qxd1

2.Qb3 Re1+ 2.Kd6 Ke8 3.Qg8#

Aici puteti revedea si vizualiza pozitia comentata – Cele doua posibilitati

Atac perpetuu (2)


Sa ai forte superioare e bine. Sa le exerciti cu intelepciune e si mai bine. Sa muti dama prea aproape de regele advers, si sa-l inghesui intr-un colt, lasa drum liber pozitiilor de pat. Albul remizeaza dand sah etern pe linia a doua. Incercarea care incepe cu 1.Rf6+ e sortita esecului 1…Kg7 2.Rg6+ Kf7 3.Rg7+ Kf8 4.Rg8+ Qxg8, si patul dispare.

1.Rg2+ Kf5 2.Rf2+ Ke4 3.Re2+ Kd3 4.Rd2+! Kc4 5.Rc2+! (si negrul are de ales intre sahul etern, pozitia de pat si prinderea damei pe legatura, remiza).

Aici puteti revedea pozitia comentata- Atacul perpetuu2

Aici aveti episodul trecut

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.