Cum sa ne pregatim pentru competitii

eu17

Recent pe cateva forumuri de discutii, cativa jucatori au pus intrebari in legatura cu pregatirea pentru turnee. Prin urmare, am pregatit cateva sfaturi pentru jucatori, sfaturi pe care cred ca majoritatea jucatorilor le pot aplica in pregatirea lor.

In primul rand vreau sa mentionez ca prin turnee se intelege un pic altceva decat jucarea unor amicale cu prietenii sau de blitzuri pe internet. Intr-un turneu sunt mai multi jucatori implicati si mizele sunt de obicei mai mari. Astfel incat, jucatorii devin un pic mai nervosi decat de obicei cand joaca la turnee. De aceea, unele din recomandarile mele se invart in jurul acestui aspect.

Dar iata recomandarile mele.

INAINTE DE TURNEU

1.Exercitii tactice: Consider ca exercitiile tactice sunt, poate, cel mai bun lucru la care se poate antrena un jucator inainte de un turneu (sau in general).De obicei, incerc sa rezolv zilnic probleme tactice (probleme de mat, motive tactice, probleme scurte de finaluri) timp de 20-30 minute. Cam cu o saptamana inainte de turneu, incerc de obicei sa dublez timpul pe care-l aloc rezovarii de exercitii tactice.

Un motiv pentru efectuarea de exercitii tactice este ca in timpul partidelor de turneu, suntem nervosi, tensionati, dar la fel este si adversarul, de obicei. Mici lovituri tactice pot fi ratate cu usurinta. In tipul unei partide recente de-a mea, am construit o pozitie frumoasa insa am dat un pion si am incheiat remiza o partida pe care ar fi trebuit sa o castig. Sunt sigur ca v-ati aflat si dumneavoastra in situatii asemanatoare. Marele maestru canadian Kevin Spraggett pe interesantul lui site web recomanda efectuarea de macar doua ore de antrenament tactice inainte de turnee. Asa ca efectuati exercitii tactice inainte de turneu.

kasparov-botvinnik1

2. Conditia fizica: Marele Botvinnik a fost unul dintre primii maestrii care a inclus in mod obisnuit exercitiile fizice ca parte a pregatirii sale sahiste. Daca va uitati la fotografii cu Kramnik de pe vremea cand era unul dintre secundantii lui Kasparov in meciul impotriva Vishy Anand din 1995, si o le comparati cu cele de acum, veti observa doua lucruri: are o tunsoare mai buna acu si este mult mai suplu. El s-a antrenat riguros cu fizioterapeutul echipei nationale a Rusiei de baschet inainte de meciul lui cu Kasparov (si ati vazut ce rezultate a reusit). Kasparov insusi a practicat mereu gimnastica. Imi place mult cum descrie el propriul regim de antrenamente fizice pentru meciuri: “…Efectuez o ora sau doua de alergari sau inot, dupa care, poate, putina gimnastica sau box…”. Daca faceti exercitii fizice in mod regulat, este perfect. Daca nu, atunci poate ar trebui sa va ganditi sa faceti zilnic cate o plimbare de 20-30 minute inainte de a incepe antrenamentul de sah. Desigur, nu faceti prea multe antrenamente fizice. Ca orice alt sport sau competitie, odihna inainte de inceperea evenimentului este de asemenea necesara. (vezi punctul 3). Exerciitile fizice sunt benefice pentru un jucator de sah din mai multe puncte de vedere. In primul rand, maresc nivelul de sange si de oxigen in creier. In al doilea rand, corpul dumneavoastra va putea sa suporte stresul mai eficient, cu mai multe conditionari. In al treilea rand, imbunatatirea rezistentei este importanta in mod special pentru jucatorul de sah.

kramnik-signing kramnik_amber2009

3. Odihna Odihna potrivita este necesara pemtru minte si pentru corp ca sa functioneze cel mai eficient. In plus fata de numarul de ore de somn de care corpul are nevoie, regularitatea in numarul de ore de somn este de asemenea importanta inainte de un turneu. Incercati sa adormiti si sa va treziti la aceleasi ore in mod regulat inainte de un turneu. Oferiti-i corpului dumneavoastra cam o saptamana ca sa se ajusteze la orele de somn (daca difera fata de programul obisnuit). Un exemplu legat de aceasta este cand jucam in World Open in 2000. Am avut dificultati in prima zi deoarece prima partida a inceputa la ora 11 a.m. sia doua partida s-a incheiat (teoretic) in jurul miezului noptii. In mod normal ma culc mult mai devreme (10 p.m.) si ma trezesc mult mai devreme (6-7 a.m.). Astfel ca, ama avut nevoie sa ma obisuiesc sa ma trezesc mai tarziu sa ma culc mai tarziu. Daca practicati aceste lucruri in mod curent, corpul dmneavostra se va ajusta.

chess_stamps1

4.Deschideri: Multi jucatori studiaza deschiderile mult prea mult (si eu fac la fel). Totusi, inainte de un concurs, ar putea fi o idee buna sa sii ce deschideri vei juca inainte de concurs. Spre exemplu, daca in mod obisnuit aveti cateva deschideri ce le jucati ca raspuns la 1.e4, ar fi bine sa va hotarati pentru una sau doua pentru concursul urmator, pentru a reduce timpul de studiu. In Statele Unite, majoritatea concursurilor mari sunt openuri in sistem elvetian, care implica ca nu veti juca cu acelasi adversar de doua ori. Nu este nevoie sa va faceti griji cu privire la ‘pregatirea’ adversarului pentru partida retur faca l-ati invins in cadrul turneului. De asemenea, nu trebuie sa va preocupe prea mult deschiderile cu exceptia zonelor din teorie in care gasiti partide recente in care nu a mers jocul in deschidee. (partidele recente sunt importante deoarece va sunt mai proaspete in memorie). Studierea jocului in deschidere din aceste partide va va fi mai benefic deoarece vi le veti aminti mai bine (mai ales daca ati pierdut partida).

chess-openings-a07 chess-openings-b23

5. Ganditi in perspectiva: Poate ultimul sfat pe care pot sa-l dau este cel pe care mi l-a dat un prieten (care se intampla sa fie si maestru la sah, de asemenea). ” Pana la urma, este doar un joc. Distreaza-te! Vei juca mai bine de asemenea!”. Tine minte, poti fi serios si sa te distrezi in acelasi timp! Este mult mai bine decat alternativa” sa fi serios si sa nu te distrezi.

INAINTE DE TURNEU

Doar cateva mici sfaturi pe care sa vi le amintiti pentru atunci cand deja va veti afla in timpul unui turneu.

1.Inainte de partida, efectuati o plimbare de 5-10 minute. Aceasta va va ajuta sa luati un pic de aer proaspat si nu ar trebui sa fie mai lunga ca sa nu va oboseasca. De asemenea, va va ajuta sa va relaxati si sa va eliberati mintea inainte de partida. In timpul partidei, parasiti-va scaunul ocazional ca sa va intindeti un pic sau ca sa luati un pic de aer proaspat (nu prea mult).

2. Dieta: Asigurati-va ca mancati in lungile zile de concurs. Un stomac gol poate distrage concentrarea de la partida. Dar nici sa mancati ca un porc nu se face! Am vazut un tip mancand o pizza mare intre runde la World Open. Nu stiu ce rezultate a avut, dar sunt sigur ca acea pizza nu l-a ajutat.

foods

3. Managementul timpului de gandire: Ganditi pe timpul adversarului. Desi recomand sa va sculati ocazional de la masa ca sa va intindeti sau ca sa luati aer proaspat, cel putin 95% din timpul adversarului ar trebui petrecut la tabla. La concursuri cu ritm de joc normal, este srprinzator sa vezi jucatori sculandu-se sa fumeze o tigara sau ca sa vada faze dintr-un meci de fotbal la bar in timpul partidei. Odata un adversar de-al meu s-a sculat de la masa dupa ce s-a ajuns la primul control al timpului si nu a revenit la tabla decat dupa jumatate de ora. Mi-am efectuat mutarea dupa circa 5 minute dupa ce a plecat, astfel incat el a pierdut 25 minute din propriul timp de gandire! Totusi, ma refer la folosirea timpului de gandire al adversarului. Pe timpul adversarului, puteti evalua pozitia la modul general (structura de pioni, campuri slabe, etc) si sa va consumati mai mult din propriul timp de gandire calculand si evaluand variante concrete si continuari. Mi-am imbunatatit mult rezultatele din concursuri de cand am ineput sa urmez acest sfat.

time_chess

CONCLUZIE

V-am oferit cateva recomandari obisnuite cu privire la modalitati de pregatire pentru turnee. Ati observat probabil faptul ca, cateva din recomandarile mele implica aspectul conditiei fizice in sah. Aceasta este principala diferenta dintre un concurs oficial si o partida amicala. Un turneu este o competitie, si pregatirea pentru el este diferita decat pregatirea pentru partide contra prietenilor pe Internet. Asa cum si un atlet se pregateste diferit pentru o competitie oficiala sau pentru o competitie neoficiala, jucatorii de sah procedeaza la fel. Aceste practici descrise mai sus m-au ajutat sa am mai mult succes si sa ma bucur mai mult de experientele de care am parte in cadrul concursurilor

(traducere de pe siteul Bryan’s Chess World)

2 Comentarii

  • erty

    eu am jucat o data cu un jucator mai bine cotat decat mine care intre mutari se ducea la o terasa ca era aproape si bea cate o bere pana la urma in final i-am luat o piesa si a cedat daca mergeti in deplasare sa nu faceti prostia sa stati cu senetia in camera ca va compromiteti turneul numai prin acest fapt

    aprilie 21, 2009 - 9:08 am Raspunde
  • erty

    cred ca ati inteles ca despre rechin e vorba

    aprilie 21, 2009 - 9:11 am Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.