Zi: 16 aprilie 2009

Voineasa: Campionii nationali dezlegari si clasamentele complete

Prezenta remarcabila a juniorilor la sectiunea de dezlegari de anul acesta de la CN juniori de la Voineasa. Mare parte din jucatorii prezenti aici, incearca sa prinda un loc onorabil sau pe podium. Se poate face aceasta  la o proba din cele 4,  care proba le poate aduce o medalie sau un loc bun pentru clubul pe care il reprezinta.

Imi aduc aminte ca inante de 1990, exista o singura proba la sahul practic si campionul national avea o alta semnificatie si o mult mai mare greutate decat acum. Este un lucru excelent pentru aceste sanse de a castiga un titlu la una dintre aceste 4 sectiuni de campionat national. Mai ales ca se pot descoperi abilitati ale unor jucatori si pentru alte forme de a juca sah, in afara celui practic la timp lung. Felicitari pentru cei care au iesit campioni pana acum la una din sectiuni si pentru cei care vor iesi la celelalte doua probe ramase inca in concurs: rapidul si blitzul. Felicitari pentru toti cei care au facut un efort considerabil,  pentru a duce la bun sfarsit o astfel de megacompetitie sahista pentru Romania. Sa ne cinstim campionii nationali si sa ii incurajam pe toti ceilalti juniori, sa ramana si sa continue in sah pana la consacrarea in acest sport. Felicitari pentru toti participantii la nationalele de juniori si pentru insotitorii lor,  care au suportat emotiile si trairile odata cu jucatorii langa care au fost alaturi in tot acest timp. Avem nevoie de astfel de competitii mari in care sa angrenam cat mai multi jucatori in acelasi timp si sa putem evalua cat mai concret valorile intrinseci din sahul romanesc juvenil.

Dezlegari BAIETI

Citeste Articolul
  • 10
  • 782
  • 0

FIDE GP, rezultate runda 2, perechi runda 3

Ca si in ziua precenta, majoritatea meciurilor s-au terminat remiza. Doar 2 meciuri s-au decis, exact cum a fost si in runda precedenta. Peter Svidler a reusit sa il invinga pe Ivanchuk in apararea spaniola, anti Marshall sistem, varianta inchisa in 29 de mutari. Levon Aronian a trecut greu de Vladimir Akopian in apararea semi-slava, dupa 94 de muatri.

Citeste Articolul
  • 9
  • 546
  • 1

Nakamura – blitzul ridicat la rang de arta (ep 6)


Toata lumea stie ca Hikaru este un jucator fenomenal de blitz, si intrucat nu am trait pentru o lunga perioada in padure, cunosc si eu acest lucru. Dar nu-l vazusem pana acum pe Hikaru jucan blitz, si voi incerca sa va explic cum a fost aceasta experienta pentru mine. Peste toate, este o experienta estetica. Este ca si cum as citi o carte foarte bine-scrisa, sau ca si cum as asculta o excelenta piesa muzicala.

Este ca si cum ai privi pe cineva care este atat de bun la ceea ce face incat ridica acel lucru la nivel de arta.

Iata cateva partide jucate la turneul de blitz de la Gibraltar 2009


Citeste Articolul
  • 14
  • 720
  • 0

Capcane in deschidere (6)

Am deschis o noua serie de articole dedicata “capcanelor” si/sau greselilor care pot avea repercusiuni imediate la inceputul partidei. Ne-am gandit ca un astfel de subiect ar fi interesant pentru toti cei care vor sa evite pierderea meciurilor chiar la startul lor.

Credem ca e mai bine ca acestea sa va fie prezentate ca diagrame in momentele “cheie” ale combinatiilor, dupa cateva zile urmand ca postul sa fie actualizat cu partida intregrala (cu eventualele comentarii aferente).

Citeste Articolul
  • 7
  • 837
  • 2

Importanta strategica a campurilor si complexelor de campuri slabe (3)

Multi jucatori gandesc in timpul partidei ‘Daca-mi pun pionii pe campuri de aceeasi culoare cu nebunul, pot sa-i apar mai bine.’ Macar asta ar trebui sa devina clar pentru cei care urmaresc acest serial: Daca va puneti toti pionii pe campuri de aceeasi culoare cu propriul nebun , sa zicem pe negru, nu exista aparare impotriva patrunderii adversarului pe campuri albe. Exemplul urmator nu poate decat sa-mi intareasca afirmatia.

Citeste Articolul
  • 14
  • 812
  • 1