Zi: 7 aprilie 2009

Undă verde pentru şah în şcolile din Republica Moldova

Traducere de pe site-ul Federatiei Mondiale de Sah (World Chess Federation)

În ultimii ani, elevii şcolii de şah din Moldova obţin constant rezultate ridicate în arena internaţională, indiferent de felul competiţiilor la care participă: turnee internaţionale clasificate, Campionate Europene, Campionate Mondiale sau Olimpiade de Şah. Suntem mândri de a avea Mari Maeştri de vârf, cum ar fi Victor Bologan, Viorel Iordăchescu, Almira Skripchenko, Svetlana Petrenko, Karolina Smokina şi, în mod egal cu ei, tinerii noştri maeştri talentaţi Irina Bulmaga, Diana Baciu, care reprezintă ţara noastră la diferite forumuri de şah.

Şi aş dori să subliniez încă o dată că Marii noştri Maeştri de vârf sunt elevi ai programului “Şahul în şcoli”, care s-a desfăşurat în şcolile din Chişinău şi în câteva alte oraşe şi raioane, cu aprobarea Ministerul Educaţiei al fostei RSS Moldovenească din 1981, până la prăbuşirea fostul imperiu sovietic.

După ce republica noastră a devenit independentă, Federaţia de Şah din Republica Moldova a continuat activităţile de educaţie a maselor în domeniul şahului în şcoli, şi a creat o sursă sigură de educare a tinerelor talente.

Împreună cu o echipă de la Clubul de Şah № 7 în Chişinău, Bălţi şi în alte oraşe şi raioane, am reuşit să dăm lecţii de şah în şcoli, pe bază de voluntariat, datorită iniţiativei entuziaştilor şahului. Cu toate acestea, luând în considerare influenţa enormă a şahului în dezvoltarea multilaterală şi educaţia copiilor, n-am pierdut niciodată speranţa că organizaţii importante şi guvernul ne vor sprijini pentru a rezolva problema de reluare a programului “Şahul în şcoli”, care a fost pus în aplicare rapid în ţări ca SUA, Rusia, Canada, China, Spania, Peru, Brazilia, Franţa, Germania, India şi multe altele.

Dar iniţiatoarea introducerii programului “Şahul în şcoli” a fost Federaţia de Şah din Republica Moldova.
Programul a început în 1966, iar acest fapt a fost confirmat la al 68-lea Congres FIDE, care a avut loc la Chişinău în 1997, unde au fost prezenţi 112 reprezentanţi ai federaţiilor naţionale din întreaga lume.

Pentru a relua “Şahul în şcoli”, în ţara noastră, Federaţia de Şah din Republica Moldova a pregătit documentele necesare şi le-a trimis la Guvernul Republicii Moldova pentru examinare. Am crezut că această problemă va fi rezolvată în favoarea copiilor noştri, dar, în fapt, nu ne-am aşteptat să fie rezolvate într-o perioadă de timp atât de scurtă, am fi putut doar să visăm la asta. Dar visele noastre au devenit realitate.

Cel mai recent, Guvernul Republicii Moldova, luând în considerare petiţia Federaţiei de Şah din Republica Moldova şi examinând toate documentele depuse, a adoptat rezoluţia № 22 din data de 16 martie “Cu privire la unele măsuri pentru promovarea şahului în Republica Moldova”. Se precizează în parte: de a lua în considerare promovarea şahului ca una din priorităţile de dezvoltare a sportului în Republica Moldova. Ministerul Educaţiei şi Tineretului va include modulul Şah în programa şcolară a disciplinei “Educaţie Fizică”, cu efect începând cu anul şcolar 2009-2010. Cu scopul de a pune bazele unui consiliu coordonator pentru implementarea programului de studiere a şahului în sistemul naţional de învăţământ.

Există multe alte decizii în această rezoluţie care sunt atribuite în comun către Ministerul Educaţiei şi Tineretului, Agenţiei de Sport şi Federaţiei Şah din Republica Moldova.

Profit de oportunitatea de a face apel către toate federaţiile de şah din oraşele şi raioanele republicii noastre, către toţi Marii Maeştri şi maeştri, către experţi în şah şi instructori dimpreună cu departamentele municipale şi raionale de Educaţie şi Sport de a se implica activ în soluţionarea problemei, astfel încât copii din republica noastră să poată să înceapă să înveţe să joace şah începând cu noul an şcolar.

Va fi necesar să se organizeze cursuri de instruire cu termen scurt pentru ca instructorii şi cadrele didactice să poată să predea cursuri în şcoli şi să se rezolve problema achiziţionării numărului necesar de seturi de şah şi table de demonstraţie de către fiecare şcoală.

Este necesar ca Federaţia de Şah să rezolve problema publicării numărului necesar de cărţi metodologice şi educaţionale de şah. Instructorii şi profesorii vor fi ghidaţi de aceste cărţi în dezvoltarea programului şi în planificarea cursurilor de şah în şcoli.

De asemenea, este necesar să se organizeze competiţii suplimentare de şah, care îi vor încuraja pe tinerii jucători de şah să-şi atingă obiectivele.

Cred că mulţi jucători şi experţi de şah, ca şi instructorii şcolari de şah vor asigura asistenţa si sprijinul necesar pentru departamentele municipale şi regionale ale educaţiei pentru facilitarea procesului educaţional în domeniul şahului al copiilor. Şi vor începe să-i înveţe pe copiii noştri să joace şah şi acest lucru va fi un exemplu personal.

În acest fel ne aratăm dragostea şi respectul faţă de şah, şi vom promova noua generaţie din ţara noastră, şi, bineînţeles, căutarea de tinere talente în şah, care nu numai că vor obţine rezultatele jucătorilor noştri de vârf, dar le vor şi depăşi. De la 1 septembrie 2009, eu personal voi merge la Şcoala № 29 din Chişinau şi voi începe pregătirea primei serii de instructori de şah.

Cu respect şi speranţa sprijinului şi asistenţei dumneavoastră în această importantă strădanie.
Fedor Skripchenko
Secretarul General al Federaţiei de Şah din Republica Moldova
Antrenor onorific de Şah din Republica Moldova


În poză: Şahul în Chişinau (1984)

Citeste Articolul
  • 15
  • 592
  • 2

Arta infrangerii in sah

Dupa multi ani de studii sarguincioase am atins mediocritatea intr-un numar nu mic de domenii. Recent am avut o revelatie, cand am realizat ca, de fapt nu excelez intr-un domeniu anume ci de fapt sunt un adevarat maestru in Arta Infrangerii.

Sahul este domeniul in care mediocritatea mea  a atins un nivel inalt si in cele ce urmeaza voi da cateva sfaturi celor ce doresc sa-mi calce pe urme.

Citeste Articolul
  • 28
  • 779
  • 6

Campionatul Rusiei pe echipe, o demonstratie de forta a elitei sahiste mondiale

16th Russian Club Cup

Am descoperit  ca  a inceput Campionatul Rusiei pe echipe, si am inceput sa studiez numele intalnite acolo cu interes si cu nesat. Nu prea lipsesc multe din starurile de prim rang ale sahului mondial, si cred ca este un festin sa urmarim aceasta mare sarbatoare a sahului mondial, prin prezenta valorilor la aceasta competitie. Campionatul este impartit pe 3 sectiuni: Premier Ligue, Major Ligue ( pentru barbati) si Major Ligue ( pentru femei):

Aspecte de la intrecerile de inalt nivel de la prima liga Rusa echipe ; Dreev se gandeste si acum la varianta in care l-a batut Bob Marin,  si stie ca nu mai este singur dupa ce “varianta Dreev” a functionat si la Reykjavik

Citeste Articolul
  • 14
  • 544
  • 1