Arta infrangerii in sah

eu

Dupa multi ani de studii sarguincioase am atins mediocritatea intr-un numar nu mic de domenii. Recent am avut o revelatie, cand am realizat ca, de fapt nu excelez intr-un domeniu anume ci de fapt sunt un adevarat maestru in Arta Infrangerii.

sah_mat_sange

Sahul este domeniul in care mediocritatea mea  a atins un nivel inalt si in cele ce urmeaza voi da cateva sfaturi celor ce doresc sa-mi calce pe urme.

Cel mai important lucru la care trebuie sa va concentrati daca doriti sa stapaniti la nivel de maestru Arta Infrangerii este… sa nu va concentrati, oricare ar fi activitatea pe care o desfasurati. Suna contradictoriu, nu? Nu mai meditati la nimic, opriti-va mintea de la concentrat si in schimb lasati-o sa se aventureze in orice fel de nonsens-  spre exemplu eu reusesc asta gandindu-ma la masini, bere si sex.

Acuma haideti sa aplicam aceste principii la sah. Sa zicem ca adversarul tocmai a mutat si acum este randul dumneavoastra. Prin ce proces de gandire treceti cand va hotarati la urmatoarea mutare? Este dificil de explicat, nu-i asa? Problema consta in cuvantul ‘proces’. Acest cuvant implica o claritate in gandire pe care trebuie sa va straduiti sa o evitati daca doriti sa va insusiti Arta Infrangerii.

infrangere

Metoda corecta este sa evitati sa va puneti intrebari productive precum:

–         de ce a efectuat adversarul meu aceasta mutare?

–         ce anume ameninta el/ea cu aceasta mutare?

–         mutarea lui/ei pareaza amenintarile pe care le-am creat mai devreme?

–         am la dispozitie sahuri utile, pot sa capturez sau sa amenint ceva?

infrangere_becali trekchess9

In loc sa va puneti asemenea intrebari obositoare, lasati-va mintea sa se preumble unde doreste. Cand va veti insusi mai bine aceasta tehnica va veti da seama ca in 90% din timpul pe care-l petreceti jucand sah, nici macar nu va ganditi la sah, dar in schimb meditati la mari mistere ale lumii cum ar fi:

DIETER NISIPEANU - VESELIN TOPALOV

–         daca probabilitatea unui monede de a ateriza pe o parte sau alta este 50/50, asta insamna ca este imposibil ca moneda sa aterizeze pe muchie?

–         pe masura ce oamenii imbatranesc, de ce parul inceteaza sa ne mai creasca pe cap, si de ce incepe sa creasca oriunde nu ne dorim sa creasca?

infrangere_2

–         daca pierzi o partida de sah intr-o padure, dar nimeni nu este in jur sa o priveasca, este afectat ratingul ELO?

Aceste ganduri lasate in voia lor m-au facut sa devin un adevarat maestru in Arta Infrangerii. Sper ca va vor ajuta si pe dumneavoastra…

(traducere dupa un articolul “The Art of Losing” aparut pe blogul Son of Pearl’s Chess Blog)

osipov_chess1

6 Comentarii

  • vasim

    Ultima poza este edificatoare: te poti da cu capul de tabla daca ai probleme de genul descrise in acest articol:)
    Cam asa fac amatorii cateodata nu au chef sa joace si se gandesc la tot felul de prostii, de cele mai multe ori conteaza daca adversarul este cumva si mai conturbat de aceleasi idei.
    Profesionistii ar trebui sa invete de mici cum sa se concentreze si cum sa isi goleasca creierii inainte de inceperea unei partide de sah.
    Dar toti suntem oameni …

    aprilie 7, 2009 - 4:37 pm Raspunde
  • rodantero

    Foarte amuzant articolul 🙂 .

    aprilie 7, 2009 - 6:48 pm Raspunde
  • MODEST

    Apreciez umorul si autoironia acestui articol si chiar daca este o preluare, asta il caracterizeaza, din cate am vazut pana acum si pe cel care ni-l ofera, respectiv pe Adrian Stanca. Este o calitate nu la indemana oricui.

    aprilie 7, 2009 - 11:29 pm Raspunde
  • adrianstanca2009

    Intr-adevar, desi am incercat sa ma ascund in spatele unei traduceri, am fost prins 🙂 Mi s-a intamplat nu o data ca aflat la mutare intr-o partida importanta, in timp ce puteam fi vazut ‘mimand’ concentrarea, creierul meu fredona un refren auzit intamplator in drum spre sala 🙂

    aprilie 8, 2009 - 10:28 am Raspunde
  • vasim

    Apropo de arta infrangerii cica Bobby Fischer discuta cu secundul lui, WILLIAM LOMBARDY, dupa o partida de sah din meciul cu Spassky (pentru campionul mondial de la Reykjavík 1972).
    Secundul lui ii zice: “eu zic sa mergem sa analizam partida pentru ca e o pozitie periculoasa”.
    La care Bobby ii raspunde:
    ‘What do you mean, analyze? That guy’s a fish. Let’s go bowling.’

    aprilie 8, 2009 - 11:42 am Raspunde
  • rodantero

    :)))))

    aprilie 8, 2009 - 11:51 am Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.